Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelníček kosmonautů: Od masové pasty v tubě po pizzu a létající pudink
Zdroj: Posádka Apolla 11. Zdroj: Wikimedia Commons, NASA, Volné dílo

První člověk ve vesmíru, sovětský kosmonaut Jurij Gagarin, obletěl Zemi 11. dubna 1961. Ačkoliv jeho let trval jen 108 minut, první vesmírný kovboj s sebou dostal i jídlo. Jeho strava nebyla nic moc. Na čem si Gagarin pochutnal a jak se pokrmy astronautů vyvinuly za posledních 60 let?

Gagarinova pasta

Stát se kosmonautem patří k nejčastějším dětským snům. A některým se tento sen skutečně splní. Cestovat do vesmíru samozřejmě není jen tak; chce to náročný a dlouhý výcvik a mimo jiné taky smířit se s tím, že strava tam nahoře bude poněkud odlišná od té, na kterou je člověk zvyklý. Jídlo se v kosmu totiž konzumuje i připravuje ve stavu beztíže, což znamená, že tomu musí být uzpůsobené. Některé mise navíc trvají dlouho a vrátit se na skok zpět na Zem a doplnit zásoby není možné. Proto musí být mnoho potravin na vesmírné lodi v dehydrované nebo práškové podobě. 

První člověk, který se kdy do vesmíru podíval, sovětský kosmonaut Jurij Gagarin, během své mise v roce 1961 za 108 minut obletěl planetu Zemi. Jako svačinu s sebou dostal dvě tuby plněné masovým pyré a jednu tubu čokoládového krému, jak uvádí portál Discovery Center vedený neziskovou organizací Space Foundation, která funguje od roku 1983. Balení se velmi podobalo zubní pastě. Astronauti prvního amerického pilotovaného vesmírného programu s názvem Mercury dostali mrazem sušené potraviny ve formě prášku a malých kostiček, které se muselo před konzumací rehydratovat, což se ne vždy povedlo a chuťově to také nebylo nic moc.

To členové slavné posádky Apolla 11 už měli na palubě k dispozici horkou vodu, díky níž se instatní pokrmy připravovaly snáze a byly poživatelnější. Podle digitalizovaných archivů NASA s sebou Neil Armstrong a jeho kolegové měli i termostabilizované (tedy teplem ošetřené, aby nedošlo k růstu škodlivých mikroorganismů) frankfurtské párky, aby si mohli vyrobit kosmickou verzi v USA tak populárních hot dogů. Dále jedli krevetové koktejly, brownies, které dokonce ve vesmíru krátce vydrží i ve své standardní podobě, slaninové kostky, těstoviny s omáčkou, čokoládový pudink a různé ovocné nápoje. Vše bylo zabaleno jednotlivě a patřičně oštítkováno.

Pudink, pizza i ovoce

Za 60 let, kdy člověk do vesmíru létá, se kultura jídla na kosmických výpravách výrazně posunula. Výběr je široký a jak můžeme vidět na videích, které zveřejňuje sama NASA na svém oficiálním YouTube kanálu, astronauti si s sebou mohou vzít třeba i arašídové máslo a marmeládu na klasický PB&J sendvič, nebo třeba pikantní asijskou omáčku Sriracha, pokud mají chuť na pálivé. Jak uvádí NASA na svých oficiálních stránkách, obecně se vesmírné zásoby dělí do sedmi kategorií: nápoje (dehydrované), čerstvé potraviny, třeba zmíněné brownies nebo i ovoce, které musí být zkonzumováno do dvou dnů, takzvané ozářené jídlo, které se díky tomu nezkazí, polosuché trvanlivé potraviny, zcely sušené potraviny, jež je potřeba rehydratovat pomocí vody, termostabilizované potraviny a potom suroviny, které dlouho vydrží i ve své přirozené formě, například ořechy nebo granola.

Jídelníčky kosmonautů se skládají ze třech jídel denně a jsou předem přesně naplánované a rozepsané. Jak uvádí portál Space Nation Orbit, astronauté jedí mezi 2000 až 3000 kaloriemi denně podle idividuální tělesné skladby. Jednotlivé suroviny jsou baleny v praktických balíčcích, z nichž je potřeba celý jeden pokrm seskládat - podobně jako při normálním vaření. Většina lodí má na palubě i malou, pro fungování v kosmu upravenou troubu, takže si astronauti mohou dopřát i teplé jídlo. Mohou si dokonce připravit i pizzu, i když nepracují s klasickým těstem. Dříve se pečivo do vesmíru posílalo, ale nebylo k jídlu nebo se kazilo. Proto byly vyvinuty speciální tortilly, ne nepodobné těm, které dostanete třeba ve fast foodu, které v kosmu nahrazují chléb i pizzové těsto. Zároveň je třeba mít na paměti, že v lodích je stav beztíže, takže astronauti musí často jídlo chytat v prostoru, aby jim neuletělo; ostatně, i taková videa na YouTube NASA najdete. A jsou k popukání!

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více