Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kalendář významných dnů

Inspirujte se naším kalendářem plným zajímavých článků o světových či významných dnech, týkajících se jídla a vaření. Kalendář stále doplňujeme a rozšiřujeme o další články tak, aby byl co nejpestřejší.

Nejčtenější tento týden

Den pizzy pepperoni Národní den

Den pizzy pepperoni

sobota, 20. září 2025

Pizza pepperoni je americký druh pizzy, který je proslulý velmi chutnou ingrediencí - pikantním salámem. Název „Pepperoni“ je odvozen od italského… Číst dál

Den koblih Národní den

Den koblih

neděle, 1. března 2026

Podle starých českých tradic koblihy neodmyslitelně patří k masopustu. Dnes je ale kupujeme, či doma připravujeme kdykoli na ně dostaneme chuť.… Číst dál

Nejbližší významné dny

Den bagelu Národní den

Den bagelu

čtvrtek, 11. prosince 2025

Bagely (čteme “bejgly”) se začaly péct už okolo roku 1610 v židovské komunitě v Polsku. Těsto z pšeničné mouky je podobné rohlíkovému, je však… Číst dál

Den kakaa Národní den

Den kakaa

sobota, 13. prosince 2025

Do Evropy kakaové boby přivezl španělský dobyvatel Hernando Cortéz až v 16. století, a od té doby se pro nás stalo nepostradatelným. Dovedete si… Číst dál

Den javorového sirupu Národní den

Den javorového sirupu

středa, 17. prosince 2025

Javorový sirup je přírodní sladidlo, získávané z mízy javorů (nejčastěji javoru cukrového), která se pak postupným zahříváním a svařováním zahušťuje… Číst dál

Den tvrdých bonbonů Národní den

Den tvrdých bonbonů

pátek, 19. prosince 2025

Výroba tvrdých bonbonů má v Čechách již poměrně dlouhou tradici. Například barevné ovocné Bon Pari se u nás vyrábí již od roku 1977, a od té doby se… Číst dál

Den sangrie Národní den

Den sangrie

sobota, 20. prosince 2025

Sangria je sladký, aromatický míchaný alkoholický nápoj tvořený základem z červeného vína, do kterého se přidává soda, pomerančová šťáva nebo šumivé… Číst dál

Den omáček Národní den

Den omáček

neděle, 21. prosince 2025

K dokonalé omáčce vede několik důležitých kroků, které určují, jak bude hotová omáčka chutnat. Nejdůležitější je základ, nejčastěji připravený z… Číst dál

Den výměny sušenek Národní den

Den výměny sušenek

pondělí, 22. prosince 2025

Nejen, že nějaké prima domácí sušenky upečete, ale můžete založit (pro vás) novou tradici a část sušenek vyměnit s těmi, které napekla jiná část vaší… Číst dál

Vánoce Svátek

Vánoce

středa, 24. prosince 2025

S vánočními oslavami je spojeno množství místních či národních zvyklostí a tradic. Bývá zvykem stavět jesličky neboli betlémy, zdobit vánoční stromek… Číst dál

Den ovocného koláče Národní den

Den ovocného koláče

sobota, 27. prosince 2025

K nejznámějším ovocným koláčům patří páje. Jejich základ je tvořen křehkým máslovým těstem, náplní je jednodruhové ovoce nebo směs několika ovocných… Číst dál

Den bonboniéry Národní den

Den bonboniéry

neděle, 28. prosince 2025

Původně (nejméně od 18. století) označovalo slovo bonbonnière pouze stolní nádobu na bonbony a další drobné sladkosti. Nyní bonboniérou označujeme… Číst dál

Den slaniny Národní den

Den slaniny

úterý, 30. prosince 2025

Slanina se vyrábí nejčastěji z vepřového bůčku nebo sádla, naložením do soli a pozdějším vyuzením. Právě díky pomalému uzení získává svoji typickou… Číst dál

Silvestr Svátek

Silvestr

středa, 31. prosince 2025

Na pohoštění při příležitosti oslav konce roku a vítání toho nového se kromě chlebíčků hodí i jiné drobné jídlo, které lze snadno konzumovat při živé… Číst dál

Den Bloody Mary Národní den

Den Bloody Mary

čtvrtek, 1. ledna 2026

Historie koktejlu Bloody Mary je opředena záhadami. Jeho název bývá spojován s mnoha historickými postavami. Podle jednoho zdroje vytvořil tento… Číst dál

1 5 6 7 8 9 20

Marie

Naposledy jste si prohlédli