Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Světový den tuňáků


Světový den tuňáků
Zdroj: Pixabay

Světový den

Světový den tuňáků najdete v kalendáři 2. května. Tuňák nejen skvěle chutná, ale je také zdravý, proto by na jídelníčku neměl chybět. Tyto ryby jsou nesmírně důležitým zdrojem potravy pro rozvinuté i rozvojové země. Přičemž některé země jsou na lovu tuňáků závislé i ekonomicky. Proto všechno si je tento den připomínáme.

Tuňáka lze od ostatních druhů ryb snadno rozeznat díky charakteristické červené barvě masa. Tyto ryby jsou bohaté na Omega 3, vitamín B12, bílkoviny a další minerály. Při konzumaci je výhodou, že není cítit rybinou, chuťově bývá srovnáván s telecím.

Ryba nepostradatelná pro celou planetu

Tuňáka lze smažit, grilovat, dusit, péct i udit. U nás se s ním setkáváme spíše v konzervě. Čerstvý tuňák je nepostradatelnou součástí zejména japonské kuchyně, kde se hojně používá syrový v podobě sushi či tataráku.

Tento den se připomíná jako snaha upozornit na význam těchto ryb pro lidstvo i planetu Zemi. Cílem je také poukázat na důležitost udržitelného rybolovu a upozornit na to, že nadměrné množství ulovených tuňáků, mělo za důsledek zařazení některých zástupců tohoto rodu ryb mezi ohrožené druhy.  Za posledních několik let se populace tuňáka snížila o více než 97 procent. Světový den tuňáků byl vyhlášen v prosinci 2016 Valným shromážděním Organizace spojených národů.

Kdo by neměl promeškat Světový den tuňáků?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více