Rýže je perfektním zdrojem sacharidů, navíc skvěle chutná. S čím ji máte nejraději?
Rýže je perfektní všestrannou přílohou. Je bohatá na sacharidy a představuje významný zdroj energie. Obsahuje také bílkoviny, vlákninu a některé minerály a vitamíny, zejména B-vitaminy, draslík a hořčík. Rýže je obvykle bezlepková, což ji činí vhodnou pro lidi s celiakií. Výhodou je, že ji můžete připravit v hrnci, troubě i třeba v rýžovaru.
Druhy rýže
Existuje několik druhů rýže, které se nepatrně odlišují chutí i způsobem využití.
- Rýže natural (hnědá) je vlastně neoloupaná. Obsahuje velké množství živin, vlákniny a dalších prospěšných látek, a proto patří mezi nejzdravější.
- Rýže basmati patří mezi oblíbené. Má dlouhá bílá zrna, po uvaření se sype a nelepí, a tak se hodí nejvíce jako příloha nebo do salátů.
- Jasmínová rýže je také velmi v oblibě. Po uvaření ale lepí a má o něco výraznější chuť, a tak se hodí spíše k méně výrazným jídlům.
- Rýže parboleid není odrůda, ale způsob zpracování. Po uvaření je sypká a pevná.
- Rýže Arborio neboli rýže kulatá je ideální pro přípravu rizota, kaše nebo nákypu. Je typická kašovitou až krémovou konzistencí.
- Sushi rýže má kulatá zrnka a po uvaření je velmi lepkavá, aby se daly vytvořit hrudky, které lze nabírat i hůlkama.
- Další méně známé rýže: červená, černá, Carnaroli atd.
Nejoblíbenější recepty
Rýže má nespočet různých využití. Nejčastěji se používá jako příloha k masu (kuřecímu, hovězímu, vepřovému, mletému) či vložka do polévky, můžete z ní vytvořit chutné rizoto, sladký nákyp či kaši, lahodné sushi, ale i třeba různé placky se zeleninou.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 10 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 11 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 12 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 19 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Slavné české kuchařské knihy: Podle Rettigové, Sandtnerky i Kejřové se učily vařit a péct celé generace
Velké srovnání cen internetových prodejců potravin: Ušetřit se dá i bez akcí, stačí dobře vybrat obchod
Devadesátky jsou zpátky: Kuře pečené na soli bylo dříve hitem a svou šťavnatostí zaujme i dnes, když víte, jak na to