Kaštanové pyré

magdalenka Kuchař: magdalenka

Moučníky , Ostatní 45 názorů

Suroviny

jedlé kaštany
voda
práškový cukr (na 1 kg masy asi 120-150g)
maslo (100g na 1 kg masy)
šlehačka - mlieko (asi 100 ml na 1 kg masy -aké husté pyré chceme mať - podľa toho)
vanilkový cukr
rum
špetka soli
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jedlé kaštany (pěkné a velké) dáme vařit do vody, vaříme 30-40 minut. Pak ještě teplé loupeme z obou vrstev. Pracujeme s horkými, teplými kaštany, z vychladlých jde loupání velmi těžko. Pokud nám vychladnou, zas jejich ve vodě zahřejeme. Očištěné kaštany umeleme na mlýnku na maso, příp. použijeme robot.

  2. Maso ochutíme špetkou soli a přidáváme máslo, cukr, šlehačku nebo mléko, vanilkový cukr, rum. Vše podle chuti, příp. podle toho, k jakému účelu pyré chceme použít (hustota). Necháme odstát v lednici.

  3. Slané např. nádivka do krocana. Sladké např. palačinky, rolády, šatičky z listového těsta, různé nepečené moučníky, dorty.

  4. Chutné je pyré samotné s kopečkem čerstvě ušlehané šlehačky, tehdy pyré protlačujeme přes lis na brambory.

Poznámka

Niekto pripravuje pyré s cukrovým rozvarom - použije miesto mlieka, šľahačky.

Príprava gyštanového pyré je náročná na čas aj na nervy, pridávam pre tých, čo majú zdroj, prípadne ako zaujímavosť.

U nás ho je bežne dostať v obchodoch, takže o jeho prípravu sa ani nepokúšam.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kaštanové pyré

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Majka: nemám skúsenosti, preto neporadím. V obchode bežne dostať mrazené pyré - ich technológiu prípravy však nepoznám.
    Ale samotná neochutená gaštanová masa (uvarené prelisované gaštany) by mali v mrazničke vydržať dlho bez ujmy.

    Odpovědět

  • Majka Majka(neregistrovaná)

    ahoj, kaštany mám moc ráda, recept jistě zkusím, máte někdo zkušenost se skladování hotového pyré? je možné ho nějak konzervovat- zavařit, zmrazit? díky

    Odpovědět

  • Staník Staník(neregistrovaný)

    Kaštanové pyré z Maďarska prodáváme v obchodě v Ostravě. Rovněž ho rozvážíme po okolí Ostravy. Pyré se nedá posílat poštou, protože se uchovává mražené. Cena 40,- Kč za 250 g. Jsou dva druhy: NATUR nebo s RUMOVOU PŘÍCHUTÍ.
    Skoukněte www.obchod-erli.cz. Pyré v e-shopu nenabízíme.

    Odpovědět

  • zdepa zdepa(neregistrovaná)

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Pajaska:predvčerom som si pyré nakúpila v Maďarsku, 200 g balenie za slabých 14 českých korún.

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Miluju pečené kaštany.Super návod.Ještě jsem pyré nechutnala a ani u nás nikde není.Budu muset vycestovat na ,,Slovač" či do Maďarska.:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Gaštany boli tu za 5 euro, 4 euro - 1 kg! Preto je výhodné si kupovať hotové pyré. Niekde možno sú nižšie ceny, ja hovorím o cene v našej Bille. Kúpim však vždy trochu a pečiem, kvôli atmosfére.
    Rebuša, nemusíš byť prebehlík, ale ak si prebehneš sem a nakúpiš pol metráka, tak sa ti to určite oplatí...:-D topáčkam v svojom okolí predáš a ešte aj zarobíš...

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    Já jsem se po něm dívala včera u nás v Lidlu a nenašla jsem ho.Neznám jeho chuť a jsem na ni zvědavá;-)

    Odpovědět

  • bjarkan bjarkan

    56Kč je pekná cena, v kolíně na trzích 90kč za kilo..to je teprve hrůza...jinak chut domácího mi připadá geniální :-D

    Odpovědět

  • maris maris

    rebeka: mně se to moc nezdálo, člověk nekupuje metrák, že jo:-))

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    maris:ahojky Maruško..a to je moc:-?:-? mě se ani nezdá, ale nevím, nemá s tím zkušenost:-8

    Odpovědět

  • maris maris

    rebeka: Rebi, já jsem je kupovala myslím za 56,-/Kg:-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    magdalenka::-D:-D:-D a čo ja su..azda prebehlík:-?:-D:-D:-D
    drahé:-?:-?:-O tu gaštany dostať celkom bezne..ale nevim,koľko si rátajú:-S zjistím..ale asi na to nemám nervy, když čtu ten postup..já su nervák:-8:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    rebeka: recept je z mojich rodinných, ja sama som sa k realizácii nikdy nedostala, nemám zdroj gaštanov - sú nekresťansky drahé. V detstve nám to mamka robila, ale bola to otročina, sedeli sme aj so sestrou a lúpali a jedovali sa. Spomienku (chuťovú) na to mám dobrú, myslím, že domáce pyré bolo lepšie, ako to, čo kupujeme. Možno je to však spôsobené nostalgiou za dávno uplynulými rokmi.
    Rebi, prečo neprebehneš cez hranice k nám, veď to máš kúsok, tu ho je dostať.

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    magdalenka:a má to takú istú chuť ako pyré kúpené:-? já se na to asi nedám, nemůžu sehnat ani to kupované, som iba zvedavá:-8:-D

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: recepty z kastanoveho pyre kaštanová omáčka pyré kaštanové piré kaštanového pyré jedlé kaštany pyré kaštanový krém recept krém z kaštanového pyré kaštanový dort dort z kastanoveho pyre kaštanové recepty výroba kaštanového pyré gaštanové pyré kaštanové pyré k masu jedlé kaštany recepty kaštanové kaštanovépyré recepty s kaštanovým pyré moučníky z kaštanového pyre recept z kaštanového pyré

Zapomněl/a jsem heslo