Hop do vody - přílohové noky

recepty73 Kuchař: recepty73

3 porce Přílohy 3 názory

Suroviny

350 g hrubé mouky
lžička prášku do pečiva
lžička soli
1 vejce
3 lžíce oleje
250 ml mléka
máslo nebo olej
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vejce vyšleháme se solí, přidáme olej, mléko a téměř všechnu mouku. Vše promícháme na hustější kašičku, kterou necháme asi 20 minut odstát. Pak přisypeme zbylou mouku, smíchanou s kypřidlem, těsto dobře promícháme a dáme vařit mírně osolenou vodu do většího hrnce.

  2. Do vroucí vody házíme svižně nočky, které odkrajujeme hranou lžičky z těsta v míse. Po vyplavání už jen krátce povaříme. Čas je relativní, záleží na velikosti nočků a nejlépe to zjistíme tak, když jeden vyndáme, rozkrojíme a ochutnáme.

  3. Pokud je hotový, všechny slijeme do cedníku a necháme okapat. Aby se neslepily přidáme do nich rozpustit kousek másla na slabé plátky nebo pokapeme mírně olejem a zatřepáním v cedníku promícháme. Nebo je po scezení můžeme promíchat rovnou se sosem z masa nebo dušeným zelím. To už záleží na chuti každého.

  4. Podáváme všude tam, kde se hodí kynutý nebo bramborový knedlík či gnocchi. S pečeným nebo dušeným masem, špenátem, zelím...

  5. V některých receptech se doporučuje hotové noky propláchnout studenou vodou, ale to nedoporučuji. Zkazí to chuť.

Poznámka

Pro barvu a zpestření můžeme do těstíčka vmíchat špetičku šafránu, kurkumu, jemně nasekané čerstvé nebo sušené bylinky...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 138 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hop do vody - přílohové noky

  • Hambro Hambro

    recepty73: Taky jsem je dělala s kypřícím práškem, ale jednou jsem na něj nějak zapomněla a zjistila,
    že se vlastně nic nestalo. Dost ale záleží na hustotě těsta - takové ani husté ani řídké ;-) :-K

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Hambro: ...no, cítit v nich není ani trošku;-), ale! zvyk je železná košile, tak někdy vyzkouším i bez;-):-K
    ...bez prdopeče dělám nočky do vývarů, jen vejce, sůl a voda;-)

    Odpovědět

  • Hambro Hambro

    U nás oblíbená příloha třeba k rajské omáčce. Dělám stejně, jen nedávám prášek do pečiva. Není to potřeba. Noky jsou měkké a nadýchané i bez něj :yes::-K

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo