Staročeské babiččino linecké
Asi v každé rodině mají jeden konkrétní recept na linecké cukroví, které se peče každý rok. Udělejte letos změnu a vyzkoušejte nový recept. Možná vám malá změna přijde vhod jak v chuti, tak při zpracování.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 283 kJ / 2 458 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 38,34 g |
Tuky | 119,16 g |
Vláknina | 7,50 g |
Cholesterol | 591 mg |
Sodík | 105 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 304,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku a moučkový cukr prosejeme na pracovní plochu, přidáme na kostičky nakrájené studené máslo a žloutky, citronovou kůru a vanilkový cukr a co nejrychleji zpracujeme kompaktní těsto, aby se v dlaních příliš nezahřívalo.
Krok 2: Odleželé těsto vyválíme na plát o tloušťce asi 3 mm a vykrajujeme z něj libovolné tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Polovině tvarů uděláme malým vykrajovátkem střed.
Krok 3: Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 8-10 minut a poté necháme vychladnout.
Krok 4: Upečené linecké slepujeme oblíbenou marmeládou, naskládáme do papírové krabice, vyložené pečicím papírem, a uložíme do chladné místnosti, aby se rozleželo.
Zveřejněno 16. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeské babiččino linecké
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0XyX
Moje poznámka
Staročeské babiččino linecké
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0XyX
Nejnovější recepty
Lotus poháry s ovocem
Přidáno před 6 hodinami
Rýže s brokolicí, kapií, žampiony a kukuřicí
Přidáno před 12 hodinami
Bramborové chipsy z HF
Přidáno před 15 hodinami
Grilovací marináda s polotmavým pivem
Přidáno 12. 6. 2025 21:11
Kachní játra s uzeným bůčkem na bílém víně
Přidáno 12. 6. 2025 21:06
Rychlé třešňové řezy v remosce
Přidáno 12. 6. 2025 18:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodové smoothie
Valis před 52 minutami
Jihočeský kynutý koláč
Vlasti80 před 1 hodinou
Plněná kuřecí prsa se šťouchaným smetanovým bramborem
Moanka před 1 hodinou
Hrníčkový ovocný koláč
Papucel před 2 hodinami
Domácí okurková a jahodová šťáva
TotalMudla před 3 hodinami
Ražniči v pomalém hrnci
radekfiala před 4 hodinami
Borůvkový táč
Eviip před 4 hodinami
Kuřecí v rajčatovo česnekové omáčce s krupicovými nočky
Jan Nemec před 6 hodinami
Modelovací hmota (falešný marcipán) dobrý na tvoření figurek
HanaS92 před 8 hodinami
Svíčková na smetaně
Radka.cvoligova@gmail.com před 8 hodinami
Tématické fráze:
babiččino vánoční cukroví recepty,
babiččino linecké cukroví,
babiččino vánoční cukroví,
babiccino cukrovi,
babiččino linecké těsto,
babiččino cukroví recepty,
staročeské cukroví,
libánské cukroví,
fíkové kuličky,
staročeské vánoční cukroví,
staročeské linecké cukroví,
linecké kolečka s náplní,
jemné linecké cukroví,
babiččiny linecké kolečka,
jemné linecké těsto,
vánoční cukroví staročeské,
babičino linecké,
fíkové cukroví,
babičino linecké těsto,
babicino vanocni cukrovi
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo,
vejce,
kůra citronová,
cukr vanilkový,
marmeláda višňová
Komentáře (11)
Žádné přesné míry a váhy. Tato absolutní dobrota se dělá až naposledy.Tělem chraň před zobáním ochutnávačů každý kousíček pochroumaného cukroví, např.rozlomené vanilkové či klášterní rohlíčky,nebo voňavé pracky při vyklápění z formiček atd.Všechny tyto kousky + nadrobno nakrájené fíky + upečené drobečky ořechů z lineckého ap.+ zbytek krémů a náplní+rum, to vše smíchat, nechat hodinku dvě odpočinout v chladnu a pak dělat kuličky, které obalovat v kokosu.
V případě, že nepečeš a nemáš pochroumané cukroví, můžeš v nouzi použít polovinu piškotů a polovinu nahrubo pomletého perníku na strouhání /samotné piškoty by byly velmi sladké, navíc perník má tu správnou vůni/- zvlčit rumem+ nahrubo nasekané ořechy, máslo,+ na dochcení 1-2 lžíce výrazné marmelády...
https://www.toprecepty.cz/recept/16936-kulicky-z-o...
Zajímavé člověk je zase o něco chytřejší. Fajn.
Nemohla byste dát ještě recept na ty fíkové kuličky?? Děkuji Iva
Klasické jemné linecké se také jmenuje 1,2,3 a to podle podílu cukru, tuku a mouky. Těsto se musí dát odpočinout, ale i tak je s ním práce docela náročná. Přidáním citr. šťávy vzniká cukroví Libánské a pak je ta práce v pohodě.Vřele doporučuji !
Linecké jemné / = tradiční a šperk mezi cukrovím/
210 g hladké mouky
140 g tuku
70 g cukru
citr. kůra
vanilka
1 – 2 žloutky
Těsto se nechá odpočinout…vyválet a vykrajovat kytičky, kolečka apod. –polovinu s vykrojeným středem – tyto tvary se před pečením potřou pírkem rozšlehaným žloutkem a posypou mletými ořechy. Co se přitom nadrobí na plech, se upeče spolu s cukrovím a spotřebuje potom do nepečených fíkových kuliček apod….Tvary se po upečení slepují pikantní, nejlépe rybízovou marmeládou
LIBÁNSKÉ CUKROVÍ
500g hladké mouky
350g másla nebo jiného tuku
150g moučkového cukru
šťáva a strouhaná kůra z jednoho citronu
Zpracujeme těsto a zdobíme stejně jako linecké cukroví. S těstem se dobře pracuje, je rozleželé dříve než linecké a dá se jíst prakticky ihned.