Poctivá domácí šunka

poljan Kuchařka: poljan

Doba přípravy: 20 min 1 kg Vepřové maso 6 názorů

Suroviny

1 kg vepřové kýty (je to čistá váha po opracování - z cca 1200 g mi po očištění vyjde právě 1 kg)
20 - 25 g soli
1 lžička cukru moučky (ne zarovnaná, ale poctivě na kopec)
100 ml studené vody
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve opracujeme/očistíme maso - vepřovou kýtu. Nejlepší je zbavit ji všech blan a tučného, aby zůstalo jen čisté maso. Jakmile je toto hotovo, nařežeme ho na plátky 1,5 - 2 cm silné. Ty rozklepeme jako na řízek (někdo to nedělá, ale vyzkoušela jsem to a šunka pak není tak tuhá). Po rozklepání plátky nakrájíme na kostky cca 1,5 cm x 1,5 cm (menší kostky masa se lépe spojí). Takto připravené kostky posypeme poctivou lžící mletého cukru a pořádně do masa zapracujeme (toto je důležité). Pak odměříme 100 ml studené vody, ve které důkladně rozpustíme sůl. Poté ji po částech přiléváme na kostky masa a hněteme, dokud maso nepustí bílkovinu. Zpracovanou směs přikryjeme, aby neosychala a uložíme do lednice.

  2. V lednici necháme uležet 3 dny s tím, že pravidelně aspoň 2 x denně kostky prohněteme. Po 3 dnech - odebereme větší hrst kostek a rozsekáme (můžeme umlít nebo rozbít tyčovým mixerem či rozkrájet nožem na malé kousíčky). Tuto rozsekanou hmotu přidáme zpět ke kostkám a naposledy důkladně prohněteme.

  3. Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček a po vrstvách vkládáme uhnětené maso (vždy dám hrst a stlačím malou naběračkou. Takto po hrstech šunkovar postupně napěchuji. Nakonec sáček zavážu, na pár místech propíchnu, abych vytlačila zbylý vzduch.) Uzavřený šunkovar uložíme do hrnce s vodou, voda by měla sahat 1 cm od uzávěru. Vaříme na 70 - 75 °C (hlídám teploměrem na zavařování). Doba vaření je cca 1,5 hodiny.

    Pro někoho je to možná zdlouhavé, ale vždy tento postup dodržím a šunka se mi pokaždé povede. Nejsou v ní velké bubliny vzduchu, není přesolená a je příjemná i na skus.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 222 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Poctivá domácí šunka

  • malyLibor malyLibor

    poljan: Jojo, tohle je opravdu poctivá šunka. Dělám ji stejně. Nevadí mi, že nemá tu umělou růžovou barvu jako ty věci, co prodávají v obchodě pod názvem "šunka". Jediné, co jsem časem změnil je, že dávám ještě méně soli - 10 g na 1 kg masa.

    Odpovědět

  • Milan P. Milan P.

    Myslím si že je to běžná výroba domácí šunky.A nemusí být špatná.Možná se trochu nepovedly fotografie ,ale co na tom.Pokud již někdo vyráběl domácí šunku, tak ví jak na to.Popis je velice podrobný.Budu podobně vyrábět šunkový salám.A ten , kdo tvrdí , že je to prostě vařené maso , tak buď provokuje, nebo vůbec neví o čem je řeč. Ony veškeré uzeniny v dnešní době jsou "VAŘEN0 MASO"Asi bych si více pečetl , než soudil.Pokud někomu chutná lépe vařené maso z obchodu -prosím, nic proti tomu. Plně souhlasím s autorkou receptu.
    Zdraví Vás Milan P.

    Odpovědět

  • poljan poljan(neregistrovaný)

    Madula: V domácích podmínkách těžko přesně chuť obchodové šunky zkopírovat. Nicméně se to alespoň chutí blíží, že by to chutnalo úplně jako dušené vepřové říci nemůžu, zkoušela jsem opravdu hodně postupů a receptů a tento vychází nejlépe, ale každý má jinou chuť. Dělám domácí šunku hlavně kvůli naší malé, protože ji nechci krmit chemií, solí a bůhví čím...

    Odpovědět

  • Madula Madula

    ........... A je to prostě vařené vepřové .................. moje vlastní zkušenost :-(( před 20 lety ve stejném šunkovaru, který je dnes v obchodě :no: :no:

    Odpovědět

  • poljan poljan(neregistrovaný)

    casino: pod uzávěrem :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    "...voda by měla sahat 1 cm od uzávěru." Nad, nebo pod uzávěr?:-)

    Prát, spojka: http://www.receptyonline.cz/prat-spojka-do-klobas-...

    Odpovědět

Tématické fráze: domácí dušená šunka recept výroba domácí šunky recept výroba domácí šunky domací šunka výroba domácí vařená šunka domaci dušená šunka domaci sunka recept na domácí salám šunkový domácí sušená šunka výroba dušené šunky vyroba šunky domaci šunkový salám recept na vyrobu sunky dušena sunka domaci vyroba sunky domaci uzena sunka výroba domácího salámu recept sunka recept zavařování šunky dusena sunka recept

Zapomněl/a jsem heslo