Vepřová panenka v makovém obalu se zeleninovou salsou

spagetka Kuchařka: spagetka

Vepřové maso 19 názorů

Suroviny

1 -2 panenky (podle počtu jedlíků)
200 g mletého máku
1 kávová lžička soli
Několik kapek oleje (na potření panenky)
Na salsu:
1 červená paprika
1 zelená paprika
asi 10 cm bílé části pórku
8 cherry rajčátek (nebo 2 větší rajská jablíčka)
čerstvě namletý čtyřbarevný pepř
sůl dle chuti
1 chilli paprička (není nutná) nebo chilli omáčka (také netřeba)
cca 3 polévkové lžíce octa (dle chuti)
cca 3 polévkové lžíce olivového oleje (dle chuti)
2 – 3 stroužky česneku
Na dokončení je ideální použít pánev, kterou můžete vložit do trouby bez přendávání do pekáčku anebo elektrický pekáček (moje varianta)
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve smícháme mák se solí. Panenku velmi jemně potřeme olejem a obalíme v máku, ten pořádně do panenky zatlačíme. Necháme odležet a jdeme na salsu:

  2. Zeleninu očistíme a nakrájíme na velmi malé kousky. Pokud použijeme velké rajče, doporučuji spařit a oloupat slupku, u cherry to potřeba není.

  3. Opepříme, osolíme, přidáme česnek. Zalijeme olejem a octem, dochutíme dle své chuti.

  4. Necháme panenku a salsu odležet alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.

  5. Rozpálíme olej a panenku orestujeme po obou stranách asi minutu.

  6. Dopékáme v troubě na 180°C ještě 8 minut. Necháme 10 minut odpočinout, panenku naporcujeme.

  7. Na talíř dáme panenku a salsu. Pro větší jedlíky můžeme přidat rýži nebo různě upravené brambory (my měli bez přílohy)



    Nápad z hlavy přítele mé dcery a jinak hledáno v různých kuchařkách.

    Možné varianty, které mě zaujaly :
    Do salsy lze přidat i nakrájené olivy plněné chilli papričkami nebo jen prostě olivy.
    Dále můžeme přidat řeřichu, bazalku, pažitku, ledový salát
    Panenku lze také před podáváním nakrájet na medailonky a ty teprve obalit. Medailonky by se pekly podstatně méně – asi 3 minuty. Panenka vcelku si ale uchová více šťávy.
    Do máku lze přidat i citronovou kůru, šťávu a např. strouhanku.
    Jde použít i nemletý mák, ale myslím, že ten mletý lépe drží.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 30 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřová panenka v makovém obalu se zeleninovou salsou

  • lenka lenka(neregistrovaná)

    spagetka: mak patří do buchty a melu si ho doma a nekupuji mletý je hrubý.......(mam svuj vypěetovaný)

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    spagetka:Mám v mrazáku,jen jsem pořád nevěděla co s ní,kdykoliv jsem panenku dělala tak se nezadařilo,prostě neumím a vysuším ji,neumím odhadnout tu správnou dobu:-//chtěla bych tento recept uvařit o víkendu,tak doufám,že se sejdeme a poučíš jak na to.....každý den jsem doma do 16 té hod. pak hlídám vnoučátko do půlnoci,proto tu píši tak pozdě.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Děvčata děkuju:-K:-K. Fakt zkuste jen na malém kousku masa, je to velmi šťavnaté a chuť prostě zajímavá, ono se to nedá popsat. já si za tím stojím a zkusím i ty řízky, teď klidně ve velkým a mladí přijdou na oběd :-D:-D:-D:-D:-D
    jo ještě ten mletý mák jsem už koupila, jak vidno z obrázku a je samozřejmě bez cukru.

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    senky: nejsi sama, i já váhám, mám ráda mák jen ve spojení sladkého, zatím váhám;-):-O

    Odpovědět

  • senky senky

    Tak jak to tak čtu, tak asi budu jediná, koho tato kombinace neláká;-):-) Ale říkáš, že chutnalo, tak asi jo;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    spagetka:hmm Ladi, to je věru zajímavé a nikdy by mě to nenapadlo, že maso a mák může patřit k sobě, ale kdysi dávno mě udivila kombinace masa+ čokolády, tak proč ne mák že:-?i když si to nedovedu moc představit, šla bych spíš do těch řízků, panenky by mi bylo líto, z téh dělám rychlovky, biftečky....Dávám ti pěkný 10.bod:yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    spagetka: Ladi, jsi taková naše mak mak makulenka, šikulenka:-K:-K;-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Ladi, recept velmi originální, kdysi běžel v TV pořad o vaření Čápi s mákem, tak proč ne panenka, že? ;-) Na kousku bych to někdy mohla zkusit a Tobě i mladému posílám 9.bodík, musíte se podělit ;-):-p:-K:yes:

    Odpovědět

  • majda 2 majda 2

    Maso s mákem vidím poprve:-O,ale všechno je jednou poprvé,chce to vyzkoušet,mák mám ráda:-)):yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Zajímavý receptík Ladi, a lákavý :yes::yes::-K

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Tý jo Spagi:-O, to je kombinace, o které jsem nikdy neslyšela a nebránila bych se jí:yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    spagetka: tak díky, uložím si to, přece jen jsem se radši optala;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Robievam, síce veľmi zriedkavo, dážďovky ( z mäsa, aby nedošlo k omylu :-D ) a tam ide do marinády mak, tak aj toto musí byť výborné, poznám chuť maku a mäsa :yes:;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Tak to ten váš motýl Emanuel vymyslel parádně, je to moc zajímavé:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    1974andrea: andri, jo, vím co myslíš, i to jsem viděla prostě uznej, že s mákem jde dělat cokoli. Já holt mák musím teď hodně využívat

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: vepřová panenka s makem apetit makova panenka salsa recept recept na vepřovou paneku elektrický pekáček vepřová panenka recept vepřová panenka recepty vepřové medailonky rajčatová salsa vepřová panenka na zelenině veprova panenka na elektrický gril vepřová panenka apetit marinadu veprovou paneku makova panenka recept jak dlouho dopékáme panenku recepty na vepřovou paneku kombinace máku a rajčat vepřová panenka obrázek