

Houbové rizoto z kombinace hub sušených a čerstvých
Suroviny 4 porce
- 50 g sušených hub (v suchém stavu)
- 400 g mražených hub (v sezoně samozřejmě čerstvé)
- 400 g risotové rýže (arborio)
- 1 l vývar tekutiny k rýži (voda z namočení hub+kuřecí vývar)
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- máslo
- 1 PL mascarpone
- 3 PL strouhaného parmazánu
- čerstvé bylinky:
- bazalka
- oregano
- tymián (neměla jsem k dispozici, použila jsem sušené)
- citronovou šťávu
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
Sušené hříbky si namočíme na 15 minut ve vodě. Na másle orestujeme cibuli na kostičky a česnek na plátky, osolíme, opepříme a přidáme namočené houby, ze kterých jsme vymačkali přebytečnou vodu.
Pak přidáme rýži, promícháme, zalijeme vodou z namáčení hub a kuřecím vývarem (celkem cca jedním litrem tekutiny) a dáme zakryté do vyhřáté trouby péct. Já pekla ve staré elektrické troubě na 200°C 40 minut, ale záleží na troubě.
Rýže musí být měkká, případně přilijeme ještě trochu vývaru. Zatím si na másle orestujeme čerstvé nebo mražené houby. Do ještě trochu tekutého rizota vmícháme lžíci másla, lžíci mascarpone, poměrně velké množství parmazánu, bylinky, citronovou šťávu a nakonec orestované čerstvé houby. Při servírování poklademe hoblinkami parmazánu.
Poznámka od kuchařky
Kdysi jsem při žehlení na půl oka zaregistrovala podobný recept na TV Paprika, tak jsem teď vyzkoušela. Už ani nevím kdo ho vařil a určitě byl úplně jinak, ale ta moje improvizace se docela povedla
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Houbové rizoto z kombinace hub sušených a čerstvých
-
Rýže na rizoto Arborio - mňam
, jinou už nepoužívám. Díky za radu, že sušené houby se nemusí namáčet, vyzkouším. Vždycky jsem se bála, že budou tuhé. Houbové rizoto nebo houbofleky, to je lahůdka.
-
jarda Kadic: Děkovné dopisy pak zašli Andrejce - i mne to naučila ona
-
hosta: Vyzkouším
-
hosta:i já jsem byla zvyklá sušené houby namáčet,ale jednou tady Andrej psala,že je hodí rovnou restovat a že ty houby krásně pokrm provoní,od té doby to tak dělám,měla pravdu je to úplně jiné,jen to chce zkusit a nebát se
neznala jsem to
-
jarda Kadic: Jaroušku - věř mi, nezměknou dřív
, je to stejné. A ten omastek? No, už ho stejně máš v jídle, tak jestli je víc v houbách nebo v sosu je asi fuk. Ale máš samozřejmě pravdu v tom, ať si každý dělá, jak uzná za vhodné
-
Danca: A já houby zase namáčím,a to proto,že dřív změknou.A další důvod: nenasáknou do sebe omastek.Ale ať si každý dělá, jak uzná za vhodné
A tu vodu,co mi zbyde po namočení přecedím přes plátýnko a použiji..
-
hosta: taky sušené houby nenamáčím, opravdu mi připadají ve výsledku voňavější
. Došla jsem k tomu úplně náhodou, když mě tlačil čas
Recept se mi moc líbí -
hosta:Jitko, nenapadlo mě v danou chvíli napsat
. Máš pravdu, rozmrazené hřiby jsem taky hned restovala na cibulce. Chuť rizota byla výborná. Sušené moc nepoužívám, ale taky občas namáčím /voda, mléko/.
-
hosta:
Zkusím, slibuju
-
Frantiska:Pořad Jamieho Uvařeno za 30 minut mám moc ráda, možná to i byl on, jak píšu v receptu, už si to moc nepamatuju, je to cca půl roku, co jsem houbové rizoto viděla v TV. Řapíkatý celer mi klidně vypadnout mohl, ale sekání v robotu ani grilování hub (bych řekla) jsem nepostřehla. Ale jak říkám, je to doba a moje hlava...
Příště zkusím podle Jamieho
-
Ono je to dané rodinnou tradicí, protože naše babičky, maminky vždy sušené houby namáčely, tak i děti tak činí, najdete to i v kuchařkách. Já teda už na rozdíl od předků nenamáčela přes noc ale tak 2 hodiny před přípravou. A ten způsob nenamáčení jsem se dověděla právě od Jitky, takže už ho také používám k všeobecné spokojenosti
-
zizala: houby, které se orestují suché přímo na tuku jsou mnohem rychleji měkčí, než vodou nasáklé, které jsou jako guma, bez chuti. Zkus to
a uvidíš
-
Podobný recept má ve své kuchařce Jamile Olivier, ten jen dává půlku hřibu rovnou do ryze dusit a druhou půlku opéká do křupava na pánvi ze začátku na sporáku a pak pod grilem v troubě (je to z jeho kuchařky 30 minut v kuchyni, tak se to snaží mít rychle :). Na víc tam má řapíkatý celer a rozmarýn s tymiánem. Sušené houby (ty nenamáčí) celer a cibuli naseká najemno v robotu a spolu s rozmarýnem a rýží a půlkou hub dusí.
Tím neříkám, že je to jeho recept :) Jen je to moc dobré jídlo, tak to třeba příště zkusit i podle něj. -
hosta, vybusna: Myslím, že se sušené houby namáčejí proto, aby byly dříve uvařené, jiný důvod mě nenapadá. Rizoto je poměrně rychlé jídlo, docela bych měla obavy, aby v něm ty houby pak nebyly tvrdé. Ale nezkusila jsem, nezavrhuju.
Tahle krémová, šťavnatá rizota itaského typu milujemeJá je jen vařím klasicky v kastrolu, dolévám vývar, míchám, nasávám vůni a těším se
-
hosta: konecne niekto, kto huby nenamaca!!! Huby absolutne nemocim uz roky a v podstate nevidim v tom zmysel.