Houbové rizoto z kombinace hub sušených a čerstvých

Petra Benesova Kuchařka: Petra Benesova

4 porce Bezmasá jídla 19 názorů

Suroviny

50 g sušených hub (v suchém stavu)
400 g mražených hub (v sezoně samozřejmě čerstvé)
400 g risotové rýže (arborio)
1 l vývar tekutiny k rýži (voda z namočení hub+kuřecí vývar)
1 cibuli
4 stroužky česneku
máslo
1 PL mascarpone
3 PL strouhaného parmazánu
čerstvé bylinky:
bazalka
oregano
tymián (neměla jsem k dispozici, použila jsem sušené)
citronovou šťávu
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Sušené hříbky si namočíme na 15 minut ve vodě. Na másle orestujeme cibuli na kostičky a česnek na plátky, osolíme, opepříme a přidáme namočené houby, ze kterých jsme vymačkali přebytečnou vodu.

  2. Pak přidáme rýži, promícháme, zalijeme vodou z namáčení hub a kuřecím vývarem (celkem cca jedním litrem tekutiny) a dáme zakryté do vyhřáté trouby péct. Já pekla ve staré elektrické troubě na 200°C 40 minut, ale záleží na troubě.

  3. Rýže musí být měkká, případně přilijeme ještě trochu vývaru. Zatím si na másle orestujeme čerstvé nebo mražené houby. Do ještě trochu tekutého rizota vmícháme lžíci másla, lžíci mascarpone, poměrně velké množství parmazánu, bylinky, citronovou šťávu a nakonec orestované čerstvé houby. Při servírování poklademe hoblinkami parmazánu.

Poznámka

Kdysi jsem při žehlení na půl oka zaregistrovala podobný recept na TV Paprika, tak jsem teď vyzkoušela. Už ani nevím kdo ho vařil a určitě byl úplně jinak, ale ta moje improvizace se docela povedla

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Houbové rizoto z kombinace hub sušených a čerstvých

  • Gabi Gabi(neregistrovaný)

    Rýže na rizoto Arborio - mňam :-p, jinou už nepoužívám. Díky za radu, že sušené houby se nemusí namáčet, vyzkouším. Vždycky jsem se bála, že budou tuhé. Houbové rizoto nebo houbofleky, to je lahůdka.

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    jarda Kadic: Děkovné dopisy pak zašli Andrejce - i mne to naučila ona:-K;-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    hosta: Vyzkouším:-K

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    hosta:i já jsem byla zvyklá sušené houby namáčet,ale jednou tady Andrej psala,že je hodí rovnou restovat a že ty houby krásně pokrm provoní,od té doby to tak dělám,měla pravdu je to úplně jiné,jen to chce zkusit a nebát se;-):yes:neznala jsem to;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    jarda Kadic: Jaroušku - věř mi, nezměknou dřív:-)), je to stejné. A ten omastek? No, už ho stejně máš v jídle, tak jestli je víc v houbách nebo v sosu je asi fuk. Ale máš samozřejmě pravdu v tom, ať si každý dělá, jak uzná za vhodné;-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Danca: A já houby zase namáčím,a to proto,že dřív změknou.A další důvod: nenasáknou do sebe omastek.Ale ať si každý dělá, jak uzná za vhodné;-) A tu vodu,co mi zbyde po namočení přecedím přes plátýnko a použiji..

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    hosta: taky sušené houby nenamáčím, opravdu mi připadají ve výsledku voňavější;-). Došla jsem k tomu úplně náhodou, když mě tlačil čas ;-):-D
    Recept se mi moc líbí :yes:

    Odpovědět

  • maiva maiva

    hosta:Jitko, nenapadlo mě v danou chvíli napsat;-). Máš pravdu, rozmrazené hřiby jsem taky hned restovala na cibulce. Chuť rizota byla výborná. Sušené moc nepoužívám, ale taky občas namáčím /voda, mléko/.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    hosta: ;-) Zkusím, slibuju :yes:

    Odpovědět

  • Frantiska:Pořad Jamieho Uvařeno za 30 minut mám moc ráda, možná to i byl on, jak píšu v receptu, už si to moc nepamatuju, je to cca půl roku, co jsem houbové rizoto viděla v TV. Řapíkatý celer mi klidně vypadnout mohl, ale sekání v robotu ani grilování hub (bych řekla) jsem nepostřehla. Ale jak říkám, je to doba a moje hlava...:-8:-D Příště zkusím podle Jamieho:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Ono je to dané rodinnou tradicí, protože naše babičky, maminky vždy sušené houby namáčely, tak i děti tak činí, najdete to i v kuchařkách. Já teda už na rozdíl od předků nenamáčela přes noc ale tak 2 hodiny před přípravou. A ten způsob nenamáčení jsem se dověděla právě od Jitky, takže už ho také používám k všeobecné spokojenosti :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    zizala: houby, které se orestují suché přímo na tuku jsou mnohem rychleji měkčí, než vodou nasáklé, které jsou jako guma, bez chuti. Zkus to:-O a uvidíš:-))

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Podobný recept má ve své kuchařce Jamile Olivier, ten jen dává půlku hřibu rovnou do ryze dusit a druhou půlku opéká do křupava na pánvi ze začátku na sporáku a pak pod grilem v troubě (je to z jeho kuchařky 30 minut v kuchyni, tak se to snaží mít rychle :). Na víc tam má řapíkatý celer a rozmarýn s tymiánem. Sušené houby (ty nenamáčí) celer a cibuli naseká najemno v robotu a spolu s rozmarýnem a rýží a půlkou hub dusí.

    Tím neříkám, že je to jeho recept :) Jen je to moc dobré jídlo, tak to třeba příště zkusit i podle něj.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    hosta, vybusna: Myslím, že se sušené houby namáčejí proto, aby byly dříve uvařené, jiný důvod mě nenapadá. Rizoto je poměrně rychlé jídlo, docela bych měla obavy, aby v něm ty houby pak nebyly tvrdé. Ale nezkusila jsem, nezavrhuju.
    Tahle krémová, šťavnatá rizota itaského typu milujeme :-p:yes: Já je jen vařím klasicky v kastrolu, dolévám vývar, míchám, nasávám vůni a těším se :-))

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    hosta: konecne niekto, kto huby nenamaca!!! Huby absolutne nemocim uz roky a v podstate nevidim v tom zmysel.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: namáčení sušených hub pokrmy ze sušených hub namáčení hub recepty z čerstvých hub namočení hub namoceni susenych hub pokrmy z čerstvých hub jak namočit sušené houby jidla ze sušených hub recepty ze sušených hub susene houby namaceni rizoto se sušenými houbami rizoto z mražených hub houbove rizoto z mrazenych hub jak dusit susene houby jídlo ze sušených hub susene hriby rizoto pokrm ze sušených hub ze sušených hub namačení houby

Zapomněl/a jsem heslo