Škvařené sádlo od babičky F.

Petra Benesova Kuchařka: Petra Benesova

Ostatní 56 názorů

Suroviny

1 kg vepřového sádla (vysokého 2-3cm)
2 dcl vody
1 KL soli
1/2 KL kmínu
1 kostka slepičího bujonu nebo masoxu
1 střední cibule
malá palička česneku
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Sádlo nakrájíme na kostičky, dáme do kastrolu, podlijeme vodou, osolíme, okmínujeme, přikryjeme pokličkou a dusíme.

  2. Když se vydusí voda a začne pouštět sádlo, pokličku odkryjeme. Když škvarky zrůžoví, odebereme 3 malé naběračky sádla a do odebraného čistého sádla rozdrobíme kostku bujonu.

  3. Do kastrolu přidáme cibuli na kostičky a česnek na plátky. Když začne cibule hnědnout, přidáme odebrané sádlo s bujonem, necháme přejít a odstavíme. Ochutnáme škvarečky a necháme ve studenu vychladnout.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Škvařené sádlo od babičky F.

  • Bohemica Bohemica

    No, nevím jak vám, ale mně se ten masox v sádle nerozpustil. :-(

    Odpovědět

  • Prpcek Prpcek

    Za recept děkuji babičko F. Moc dobré. Díky níže uvedenému příspěvku casina jsem přidal česnek do sádla později než cibuli a odebral (ochutnal) vzorek škvarků před přidáním masoxu. Mohu konstatovat, že masox nepřidá jenom barvu, ale i chuť a vůni. Jeho údajnou „škodlivost“ na zdraví člověka neřeším. Prostě mi to chutná. :yes: <3

    Odpovědět

  • Petra Benesova Petra Benesova(autorka receptu)

    casino:A já děkuji za komentář a vyzkoušení:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    "Škvařené sádlo od babičky F."
    Petra Benesova:
    Omlouvám se, omlouvám se, omlouvám se...:-K
    Jméno babičky F. by mělo býti odtajněno a do kamene vytesáno! :yes:

    hosta:
    Omlouvám se:-K
    Šedá je teorie, zelený...:-8
    Směle vyzkoušejte!

    Ochucené škvarky neškvařím. Pokud vůbec, tak je ochutím ex post.
    Rcp jsem dodržel (pouze česneku jsem dal polovic): ale napřed jsem přihodil cibuli (málem to z hrnce zdrhlo - bylo to jako Eyjafjallajökull) a teprve až kastrol přestal pařit, přidal jsem česnek.
    Bohužel, pro porovnání chuti mi nenapadlo odebrat vzorek před přidáním masoxu. Krásně to voní po cibulce, příjemně to chutná česnekově, ale těžko říci zda masox se projevil jinak než na barvě produktu...:-)
    Ač sádlo bez masa, tak je to opravdu MASO:yes:
    Děkuji za recept:-!

    Odpovědět

  • casino casino

    Milý Pavel13: :-)
    No, když už mám kližku, tak ji nemáčím ve vodě na polívku, ale raději dusím na guláš či Osso buco...;-)
    Zkuste zkusit místo kližky, hovězí ocas, a něco uvidíte, či spíše ochutnáte;-)
    Já už desítky let vařím cosi podobného tomuto: http://www.toprecepty.cz/recept/40316-hovezi-polev...
    Leč, díky za resuscitaci tohoto rcp:yes:
    Zatím jsem tu pouze theoretizoval a asi nastal čas recept podrobit zkoušce... Nu, jen co v krámu potkám pěkný kožuch z prasete:-))

    Odpovědět

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    casino:
    Naše babičky říkávaly "proti gustu, žádný dišputát", takže je-li libo masox, budiž, ale milý "casino", zkuste místo chemické laboratoře (což je dnešní masox) dát na kilo kližky 1 lžíci rajčatového protlaku. Nejprve jemně dozlatova cibuli, pak maso, rychle osmahnout ze všech stran, osoilit, opepřit, přidat mletou papriku, promíchat a jen velmi krátce osmahnout, hned pak přidat protlak a za míchání jen krátce osmahnout, aby se paprika ani trochu nepřipálila, poté přidat skutečný hovězí vývar místo masoxu (dá se přece připravit z odřezků), není-li vývar, pak vodu, a zvolna pod pokličkou dusit. I když mi můžete namítnouti, že též v masoxu je přece sušený rajčatový protlak. Výše uvedená rada je z poctivé české hospody, kde se vaří z poctivých surovin, nikoli z prášku a náhrad, a výsledek je ještě lepší nejen pokud jde o barvu.;-)

    Odpovědět

  • Lplosinar Lplosinar

    Dajda::-p http://www.toprecepty.cz/recept/41403-morek---surovina-k-dalsimu-pouziti/
    ono se nesmí brát vše doslova

    Odpovědět

  • Molko Molko(neregistrovaný)

    Tiez si doma robime domacu mast.Tiez sme davali niekedy mlieko.Ale ovela lepsie je namiesto mlieka dat pivo.Skvarky su ovela chutnejsie a chrumkave, a vytopena mast ma tiez vybornu chut.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Amira: Když rozdrtíte kosti, tak dostanete morek s rozdrcenýma kostma, které neoddělí ani pilná Popelka!

    Odpovědět

  • Amira Amira

    Dajda: Já to chápu tak, že babička kosti vyvařila, rozdrtila aby dostala ven morek, kosti vyhodila a morek použila do základu "bujonu".

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Lplosinar: Prosím kosti s jíškou? Nepletete se? :-(

    Odpovědět

  • Lplosinar Lplosinar

    Já bych se tomu vůbec nebránil, kdo chce ať zkusí, Chutě má každý jiný. A co se týče tzv. bujonu čili dochucovadla to bylo před lety úplně něco jiného než nyní. Co vím tak moje babička ( recept se dědil) dělala bujon sama doma. Vyvařila morkové kosti pak je rozdrtila a morek použila do základu, přidala sůl,pepř,dle uvážení česnek,petržel a pažitku, přidala trochu jíšky nechala povařit a zhoustnou a pak přidávala dle potřeby kamkoli chtěla. V dnešní době bohužel každý mákne po kostce.:yes:

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Sice si nedokážu představit,ale vyzkouším,ovšem i ten gulášek od Casina,protože jeho recepty jsou vždy na 1...nepoužívám tyhle kostičky od Masoxu aj.....ale mám vždy v pohotovosti,když se nedaří dochutit,je to záchrana,holt někdy i kdybych se rozkrájela prostě to nedám,kostička vždy zachrání,někdy taky pokazí,je to taková ruleta.;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    nigina: Nie všetko, čo sa nájde na internete, a nielen tam, je pravda. Dlhodobými výskumami sa zistil a potvrdil vplyv tejto látky hlavne na deti, na ich hyperaktivitu a ďalšie možné poškodenia a poruchy. Operovať tým, že aj prírodné produkty túto látku obsahujú, je scestné, pretože konzumovaním prírodných potravín nikdy nemôžeme prijať tak vysoké množstvo tejto látky, ako keď je látka niekde dodaná umelo. Je to ako s vitamínmi, nikdy sa nemôžeme predávkovať vitamínmi v potrave, ale umelými v tabletkách to nie je vôbec ťažké. ;-)

    Odpovědět

  • nigina nigina

    Podľa najnovších výskumov sa vôbec nepotvrdila škodlivosť glutamanu..... Tým nechcem ale povedať, že sa recept na toto sádlo pozdáva. Len je mi už protivná tá hystéria s glutamanom. Ľudia často ani nevedia, o čo ide, ale pretože iní na to nadávajú, tak aj oni frfľú.
    Na ľudskom jazyku sú špeciálne receptory slúžiace na rozpoznávanie prírodnej kyseliny glutámovej, ktorá je dôležitá pre zdravý vývoj a správne fungovanie mozgu. Má zásadný vplyv na rozvoj intelektu, pomáha pri depresiách, impotencii a znižuje únavu. Tieto receptory reagujú aj na soľ tejto kyseliny, glutamán sodný.

    Málokto vie, že prírodný glutamát obsahuje vo veľkej miere aj zdraviu prospešná zelenina: brokolica, paradajky či hrach, rovnako ako huby, ustrice, vlašské orechy a populárne syry ementál, čedar alebo parmezán. Ešte menej je známy fakt, že ľudské materské mlieko obsahuje až desaťkrát viac glutamátu ako kravské.
    Nájdeme ho aj v slaných dobrotách – krekroch a zemiakových lupienkoch, nielen v bujónoch a vegete ...a aj tam, kde nie je priamo vypísaný, lebo práve kvôli tej hystérii to zakrývajú inými názvami...že bielkovinový hydrolyzát ap.
    Viac tu: ...... http://plnielanu.zoznam.sk/c/2437/strasiak-menom-glutaman-sodny-naozaj-o-nom-viete-vsetko

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: domaci škvařene sadlo domácí škvařené sádlo recept ochucené sádlo doma škvařené sádlo sadlo s cibulkou škařené sadlo škvařeného sadlo jak správně škvařit sádlo cibule v sádle slepičí sádlo výroba škvařeného sádla domácí škvařené sádlo v troubě recept na škařené sádlo sádlo s cibulí svařené sádlo sadloškvařene skvarenesadlo ochucené škvarky šedé sádlo vepřové sádlo