Domácí rýžová mouka
Rýžová mouka neobsahuje lepek a je tak vhodná pro pacienty s celiakií a pro bezlepkovou dietu. Těsto z rýžové mouky je pevné, v mnoha ohledech podobné těstu z pšeničné mouky, ačkoli ne tak pružné.
Suroviny pro 1 dávka
na 3 půllitrové sklenice
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 983 kJ / 3 581 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 70,00 g |
| Tuky | 7,00 g |
| Vláknina | 19,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 60 mg |
| Sůl | 0,30 g |
| Sacharidy | 800,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve rýži nasypeme do velké mísy, poté do ní napustíme vodu tak, aby byla rýže všechna potopená - voda se trochu zakalí. Rýži rukou pořádně propereme a vodu scedíme.
Krok 2: Poté opět napustíme vodu a propereme. Tento postup opakujeme až do té doby, než voda zůstane úplně čistá.
Krok 3: Jakmile je voda čistá, necháme v ní rýži nejlépe 4 hodiny (jde to i na 1 hodinu, ale čím déle to tam necháte, tím více bude výsledná mouka hladší, zrna totiž více změknou a půjdou líp rozemlít (recept je vhodný i pro méně výkonnější mixéry).
Krok 4: Po 4 hodinách rýži scedíme, rozprostřeme na utěrkou vyložený plech a necháme vsáknout přebytečnou vodu (vrstvu udělejte klidně i ze 3 utěrek, rychleji se to vsákne).
Krok 5: Po asi hodince, kdy je rýže sušší, vysypeme a rozprostřeme rýži na pečicím papírem vyložený plech a sušíme v troubě vyhřáté na 60-80 °C za stálého kontrolování. Když se vám rýže zdá už dost suchá, vypneme troubu a necháme venku rýži vychladnout.
Krok 6: Vychlazenou rýži rozemeleme v mixéru, prosejeme přes jemné sítko - a máme hotovo!
Zveřejněno 11. 10. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí rýžová mouka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r4p2
Moje poznámka
Domácí rýžová mouka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r4p2
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 12 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 47 minutami
Sváteční kakao
Kajkajak před 1 hodinou
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 1 hodinou
Bramborová pomazánka
Kamuna před 2 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 3 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 6 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 7 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 7 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 8 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 8 hodinami
Tématické fráze:
jak se dělá rýžová mouka,
ryžová mouka lidl,
domácí rýžová mouka,
rýžová mouka domácí recept,
kde sehnat ryzovou mouku,
kde koupím rýžovou mouku,
billa rýžová mouka,
rýžová mouka kde koupím,
paraboloid rýže,
co se dělá z rýžové mouky,
kde koupím mouku,
priprava ryze parabolaid,
kde koupim ryzovou mouku jemnou,
rýžová mouka albert,
rýžová voda,
celozrnna ryze levne,
smaženíz rýžovou moukou,
rýže na mochi,
domácí mouky,
rýžová voda zkušenosti
Komentáře (4)
Jinak rýži rádi kupujeme u šikmokuků a hned velký pytel. Nejraději mame pákistánskou
Jinak paraboloid je hnus fialovej
Děkuji za tip. Já většinou dělám mochi, a osvojenou mám kulatozrnnou. Je v ní více lepku, takže to hezky drží - avšak také děkuji za tip, někdy vyzkouším :) Ale i s tou dobou máte pravdu - pokud máte výkonnější mixér, můžete to zrovna rozemlít v mixéru, to není žádný problém . Díky za koment :)