Jasmínová rýže- příprava v obyčejném hrnci

baruska_l Kuchařka: baruska_l

Přílohy 17 názorů

Suroviny

Jasmínová rýže
voda
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jasmínovou rýži důkladně propláchneme ve vlažné vodě (studená i horká jsou špatné, protože se rýže "lekne" ).

  2. Dáme do hrnce a k 1 dílu rýže přidáme 1,5 dálu studené vody. Dáme na plamen a čekáme, až voda začne vařit.

  3. Poté přendáme na nejmenší hořák na nejnižší plamen a necháme cca. 15 minut dusit. Voda by měla být po 15 minutách vypařená.

  4. Rýži promícháme (nejlépe hůlkami) a necháme v hrnci ještě pár minut dojít.

Poznámka

Efekt je asi 90% oproti parnímu hrnci na rýži.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 63 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jasmínová rýže- příprava v obyčejném hrnci

  • teny1 teny1

    Daniel R.: Zkoušela jsem tvůj postup, protože klasickou rýži dělám také v MT (jinak se mi nikdy nepovedla) a byla opravdu super a rychlá. Díky.

    Odpovědět

  • BronislavaP BronislavaP

    Velice jednoduchá příprava-skvělé!:-D

    Odpovědět

  • Delmor Delmor(neregistrovaný)

    Jirka:...a hořák už pak nezapínáš?:-?

    Odpovědět

  • Daniel R. Daniel R.(neregistrovaný)

    lopatka 3 šálky rýže do rýže mísy. Opláchněte pouze jednou. Přidejte 3 šálky vody (upravte množství vody tak, aby vyhovovaly vašim požadavkům) Vložte pekáč s víkem do mikrovlnné trouby na vysokou 10 minut potom na medium 10 min. Vychutnejte si jídlo s nejlepším vybrané Golden Thai lotus rýže. Z orig obalu recept.

    Odpovědět

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    Vařím ji takto : do hrnce se silným dnem dám vyškvařit slaninu, přidám najemno nakrájenou cibulku a později na plátky nakrájený česnek.Pak vsypu rýži, přidám hřebíček a sůl a vypnu hořák. Promíchám a zaleju dvojnásobným množstvím vařící se vody, potom ihned přiklopím. Poklička musí co nejlépe těsnit. Po 20ti minutách, ne dřív!, odklopím a rýže je hotová. Mnoho lidí ji u mě ochutnalo a vždy chválili. je takto opravdu skvělá.;-)

    Odpovědět

  • Martin Martin(neregistrovaný)

    Jasmínová rýže po Thajsku:

    Rýži opláchneme, vložíme do hrnce. Na 1 díl rýže cca 1,5 dílu vody.
    V hrnci pod pokličkou vaříme 10-15 minut do vyvaření veškeré vody.
    Pak ztlumíme na nejslabší plamen a necháme dojít 5 minut.

    Solit není potřeba, má výbornou chuť i bez soli.

    Největší chyba je nesprávný poměr rýže a vody!

    ;-)

    Odpovědět

  • Pavlína Pavlína(neregistrovaná)

    Vařím ji ještě trošku jinak. Propláchnutou rýži zaliju 1:1 vodou a osolím. Jakmile začne vařit, nechám ji 2 minuty (přiklopenou). Poté stáhnu hořák na minimum a nechám 10 minut (nesmí se odklápět, poslední možné odklopení a promíchání je ve fázi plného varu). Poté hořák vypnu a nechám dalších 10 minut dojít (opět bez odklápění). Pak už jen stačí zlehka promíchat (načechrat) a je hotovo.

    Tenhle postup používám na téměř všechny druhy rýže a nikdy se mi nestalo, že by byla rozvařená nebo tvrdá.

    Odpovědět

  • jentak jentak(neregistrovaný)

    re: Ondra a Eliška
    rejže jo?:-))zřejmě čecháčci asi to neumíte s tou rejží ;-(

    Odpovědět

  • Evina Evina(neregistrovaná)

    Jasmínovou rýži i rýži basmati dělám následujícím způsobem : připravím si pekáček, který vymažu olivovým olejem, na pánev dám též trochu olivového oleje a na něm rýži zprudka opražím a dám jí do pekáčku, v hrnku s vodou povařím bujón (slepičí, zeleninový..) a zaleju jím rýži v pekáčku a doleju vroucí vodou asi 1,5 cm nad rýži. Přikryju alobalem, tak aby mohla trochu unikat pára a dám na 15 - 18 minut péct do trouby na 200 stupňů. Do rýže je možné dát též na půlkky rozkrojenou cibuli, řebíček atd. Rýže je vynikající, sypká.;-)

    Odpovědět

  • Kája Kája(neregistrovaná)

    Jak mám jasmínovou rýži uvařit, aby nebyla slepená, ani rozvařená? Děkuju

    Odpovědět

  • baruska_l baruska_l(autor receptu)

    Mišuna:To jsem ráda :) Já zjistila od známé z Vietnamu, že existuje několik druhů jasmínové rýže a občas se stane, že je nutné přidat více vody ..cca 1,5 mnozstvi ryze

    Odpovědět

  • Mišuna Mišuna(neregistrovaná)

    Dnes jsem si koupila poprvé jasmínovou rýži a tento recept jsem zkusila a je perfektní.Jak na dílky rýže ,tak i vody.Sice jsem ještě před tím usmažila cibulku na malém množství oleje a dosolil už každý sám.Jsem nadšená. Díky moc za tento recept. :-K :yes:

    Odpovědět

  • Paťka Paťka(neregistrovaná)

    Teraz som dorobila ryžu podľa vašeho receptu a je perfektná:yes: vobec neni rozvarená ani lepkavá môžem len odporúčať:-)
    PS:Ondra a Eliška museli ste pri príprave niekde spraviť chybu:-O

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Jasmínovou rýži jsem nejedla, ale mám ji koupenou. Vyzkouším podle Tebe Bibinko. Na obrázku vypadá úžasně:yes:

    Odpovědět

  • natuzz natuzz

    nahodou je vyborna ta ryze od mala mminka kupovala jasminovou ryzi a naucila i ji delat delam ji stejne jako vy ale dopekam ji v troube aby se veskkera voda co zbyla vyparila a ryze byla takova sypci

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: jasmínová rýže jasmínová rýže recept jak se vaří jasmínová rýže vareni jasminove ryze jasminova ryze vareni rýže jasmínová jasmínová rýže recepty jak správně uvařit jasmínovou rýži jak varit jasminovou rýži jak uvařit jasmínovou rýži jasmínová rýže jak vařit recept jasminova ryze rýže jasmínová recept jak správně uvařit rýži jak uvařit rýži jak se vaří rýže basmati jak správně vařit rýži rýže jasmínová recepty rýže basmati nebo jasmínová jak připravit jasminovou ryzi