Kuřecí stehna s meruňkovou omáčkou

Suroviny

4 kuřecí stehna
300 g jogurtu
1 lžička Solamylu
1 lžíce římského kmínu
2 stroužky česneku
½ lžičky chilli
šťáva z 1 limetky
pepř
sůl
Omáčka:
200 g sušených meruněk
30 g másla
1-1,5 dl bílého suchého vína
1 lžička Solamylu
2 lžíce sekané máty

Postup přípravy receptu

  1. Jogurt zmiešame so Solamylom, kmínom, prelisovaným cesnakom, chilli, šťavou z limetky, korením a soľou. Potrieme stehná z oboch strán, uložíme do pekáčika a dáme aspoň na hodinu do chladničky.
    Potom v rúre zakryté pečieme na 180°C domäkka. Pred koncom pečenia odkryjeme a dopečieme.

  2. Marhule prelejeme vriacou vodou a scedíme. Nakrájame ich na maličké kocôčky a dáme do malého kastrólika. Pridáme k nim maslo, cukor a víno a 15 min zakryté dusíme. Zahustíme Solamylom rozmiešaným v troche vína. Nakoniec pridáme sekanú mätu.

  3. Upečené kuracie stehná podávame s omáčkou a prílohou podľa svojej chuti.

Poznámka od kuchařky

Mäso možno použiť podľa svojej chuti, nielen kuracie, ale aj bravčové, divinu...

Komentáře k receptu Kuřecí stehna s meruňkovou omáčkou

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Eja57: Evka, kľudne sa dá mäso dať podľa svojej chuti, ale pridať ako omáčku by znamenalo v podstate duplicitu, a to nie. ;-) Pridala som tvoj nápad do poznámky. ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    hm...Terezko, já bych možná zvážila zda nepřidat tu omáčku jako samostatný recept:-? já si ji chuťově představím k přírodnímu vepřovému plátku a třeba i k uzenému ( proč jen švestičky..)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Eja57: tejaja: Já peču kuřecí stehýnka zasádně bez jakékoliv tekutiny. Inspirovala jsem se skvělým receptem, jak péci jen osolené a maximálně okořeněné kuže na talíři, ale dělám to i se stehýnky, která dávám do skleněného nebo keramického pekáčku. Jak píše tejaja, maso si samo pustí šťávu a je výborné. ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Eja57: Pri pečení netreba podlievať. Je tam jogurt, ktorý obsahuje tekutinu a tekutinu pustí aj mäso. A keďže sa pečie zakryté, nevyparuje sa v nadmernom množstve. Pečiem zakryté alobalom, tekutina ostáva.;-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    casino: no co mi předložili hummus posypaný asi dvěma lžičkami ml. římského kmínu, si myslím, že v našem kraji se zbytečně řeší, že se ho musí použít maličko. Jinde to tak neprožívá jí

    Odpovědět

  • casino casino

    tejaja: Eja57:
    Římský kmín?
    Patrně záleží na chuti konzumenta :-)
    Když jsem před drahnými lety koupil první sáček (50g) kmínu od Rojíka, tak mi prodejce kladl na srdce, že abych to nepřehnal při vaření s množstvím koření...
    Radu jsem si vzal k srdci a dnes, z plezíru, jsem si dal mezi zuby jedno semínko, jen tak na chuť...
    No, chutná to furt stejně 8-(
    A na tom prvním a posledním sáčku je datum 10.2.2009 :-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    No, já si myslím, že 1 PL římského kmínu v 300 g jogurtu není moc...
    Ale - při pečení nepodlijeme? asi podle potřeby ano.....

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    casino: Recept mám z jedného časopisu, bohužiaľ už nepamätám, z akého. Ale nikomu nič nebráni dať kmín podľa svojej chuti, však? :-D

    Odpovědět

  • casino casino

    tejaja:
    Už jsem nestihl editovat:-)
    Edit:
    Možná ale, pokud jde o rcp z Levanty, tak možná proč ne, že

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    casino: Opravdu, a nezabilo ma to. Dala som toľko, koľko bolo v recepte. :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    "1 lžíce římského kmínu"
    Opravdu?
    Tedy 1PL??
    No, to by mě zahubilo ;-)
    Ááá nééébo posílilo a koronáč by se mi obloukem vyhnul...:-8:-):-D

    Odpovědět