Kuřecí stehna s omáčkou z pečeného česneku

Eliza Kuchařka:

4 porce Drůbeží maso 28 názorů

530

Suroviny

4 kuřecí stehna
1 uzené kuřecí stehno
3 paličky česneku
1 cibule
100 g anglické slaniny (plátků)
horký vývar
máslo
hladká mouka
olej
Recept si zatím oblíbilo 30 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí stehna rozdělíme v kloubu, osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme 3 lžíce másla a lžíci oleje a na tom necháme roztavit slaninu.

  2. Když je dokřupava usmažená, tak ji vyjmeme a uchováme na ozdobu k servírování.

  3. Do pánve vložíme kuřecí stehna a opékáme je ze všech stran dozlatova. Z paliček česneku odstraníme vrchní slupku a překrojíme je vodorovně napůl. Řeznou stranu potřeme olejem.

  4. Mezitím nakrájíme cibulku nadrobno a přihodíme ji k masu. Zlehka orestujeme a zalijeme vývarem do třetiny výšky masa. Přidáme poloviny česneku a vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 200°C. Pečeme asi hodinu a průběžně podléváme vývarem a přeléváme výpekem.

  5. Měkké maso vyjmeme a udržujeme v teple. Zbylý obsah pánve propasírujeme přes cedník tak, aby v něm zůstaly jen slupky z česneku. Pomůže nám obyčejná lžíce a stěrka na těsto.

  6. Omáčku znovu zahřejeme, povolíme vývarem a zahustíme tak, jak jsme zvyklí. Můžeme použít hladkou mouku, rozšlehanou ve vodě, instantní jíšku, nebo složitější, ale chutnější způsob, kdy šťávu prudce vydusíme na tuk, zasypeme lžící mouky, prosmahneme, následně zalijeme vývarem a provaříme. Ve všech případech šťávu dobře provaříme, minimálně 15-20 minut. Podáváme s cibulovo-smetanovým špenátem, křupavou slaninkou a zapečenými bylinkovými brambory.

  7. Špenát: Na oleji zesklovatíme nadrobno nasekanou cibulku, přidáme lístky špenátu a necháme je zavadnout. Přilijejeme trochu smetany a povaříme, až vše zhoustne. Osolíme a opepříme a přes zvyklosti vynecháme česnek, kterého je dost v omáčce k masu.

  8. Bramborová příloha: Brambory vložíme do vroucí vody, povaříme cca 10 minut, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Smícháme s nasekanou pažitkou a petrželkou, osolíme, opepříme a promícháme s rozšlehaným vejcem (1 vajíčko na 500 g brambor). Směs napěchujeme do malých zapékacích misek, které jsme vytřeli olejem, a pečeme při 200°C zhruba 25 minut.

Poznámka

Inspirací mi byl recept z jakéhosi časopisu, odhaduji to na Gurmán, kde se trochu podobným způsobem upravovala králičí stehna.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 514 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kuřecí stehna s omáčkou z pečeného česneku

  • Straslipka Martin Straslipka Martin

    Dobrůtka :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Ivetko, měli jste to k nakousnutí...:-p:yes: Děkuju za vyzkoušení a mám radost, že Vám chutnalo.:-K

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Včera jsme měli tuto dobrotu na oběd. Omáčka z pečeného česneku je vynikající:-*:-p Určitě budu opakovat a Tobě Elizo děkuji za receptík. Bodík už jsem dala dříve, takže dnes už jenom fotka:-))

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Jsem ráda, že se líbí...:-K A zkuste, nešlápnete vedle;-):-p.

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Eli, to nemá chybu!:-p:yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    krásné, senzační vše zde:-K:-p:-):yes:

    Odpovědět

  • evík evík

    To určitě nemá chybu, dávám do oblíbených a posílám+21 bodík;-);-):-)):-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Všem moc děkuji za body a za zájem a těším se, až vyzkoušíte.:-K
    Aníí, je to, jak píše Andrejka - uzené tomu dodá mnohem lepší chuť a protože jsem potřebovala oblafnout syna, co nejí vepřové, tak byla slanina dle plánu vyjmuta a místo kousku jiného uzeného použito stehýnko z drůbeže, které sní..;-)
    Každému jsem na talíř přidala po kousku uzeného stehýnka a bylo to zajímavé zpestření. Ale vlastně být nemusí, jen to ve výsledku mnohem lépe chutná.:-p

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-)Moc hezký recept!:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Anna Kocikova:Podle zásluh při vaření, takže ...:-?:-)) Kuchařka vyhrává:-D. Nebo ho rozkrájej na menší kousky podle počtu strávníků;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    1974andrea::-))já vím,že je to hlavně o chuti:-p:yes:ale japák pák to jedno rozdělit mezi strávníky;-):-D

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Anna Kocikova:Já bych řekla, že to bude mít celé mnohem lepší chuť, vůně uzeného a pečeného česneku tomu celému určitě dodá šmrnc.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    No teda to vypadá moc mňamkovně:-p+14:yes:
    Jen taková možná"hloupá"otázka:-Ojakou úlohu v surovinách hraje to jedno uzené stehno,musí tam být,nebo není potřeba:-?:-)

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p nádhera:yes::-K

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo