Návykový domácí jogurt
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 801 kJ / 669 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 34,60 g |
Tuky | 37,40 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 143 mg |
Sodík | 504 mg |
Sůl | 1,02 g |
Sacharidy | 48,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko necháme převařit, ale jen tak, aby se na hladině objevila pěna a vycházely jen trochu větší bublinky. Nesmí přijít úplně k varu.
Krok 2: Jogurt (podle požadované hustoty) je lepší rozmíchat v jiné misce. Lépe se rozpustí v mléce. Jogurt musí mít pokojovou teplotu.
Krok 3: Když mléko nepálí do prstu, můžeme vmíchat kupovaný jogurt. Já raději naliju trochu mléka k jogurtu a ten rozmíchám. Teprve potom ho naliju do mléka a pořádně rozmíchám.
Krok 4: Tuto směs můžeme nalít do jedné velké nádoby, nebo do několika malých.
Krok 5: Pokud je dost teplo, stačí jogurt dát na 8 hodin do deky, jinak používám troubu, kterou zahřeju na 30-35 °C, protože teplota nesmí přesáhnout 70 °C, jinak by jogurtové kultury uhynuly.
Čím déle jogurt necháte v teple, tím kyselejší bude. Během této doby jogurt nemíchejte! Krok 6: Na poslední půl hodinu vypnu troubu, ale už ji neotevírám.
Po uplynutí doby pro zrání ho ještě nechám vychladnout mimo troubu. Krok 7: Potom už jen uschovám v lednici, kde vydrží zhruba týden.
Čím déle jogurt necháte v teple, tím kyselejší bude. Během této doby jogurt nemíchejte! Krok 6: Na poslední půl hodinu vypnu troubu, ale už ji neotevírám.
Po uplynutí doby pro zrání ho ještě nechám vychladnout mimo troubu. Krok 7: Potom už jen uschovám v lednici, kde vydrží zhruba týden.
Zveřejněno 4. 4. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Návykový domácí jogurt
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6oOO
Moje poznámka
Návykový domácí jogurt
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6oOO
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 7 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 16 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 21 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 22 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí větrníky
Nanina před 5 hodinami
Litý perník
Lenka Sedlackova před 7 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 7 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 7 hodinami
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 8 hodinami
Rajská omáčka
Nikki1 před 8 hodinami
Čočka na kyselo
ivankavlastik77 před 8 hodinami
Banánová bábovka
Weer8 před 9 hodinami
Pomazánka z vepřové konzervy
RabaRoman před 9 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 10 hodinami
Suroviny:
mléko plnotučné,
jogurt bílý
Komentáře (7)
Ten urobený premiestnim z nádoby jogurtovača do litrových vedierok z jogurtu, ktoré predávajú v obchode, mám ich 6. Posledný jogurt nechávam v nádobe do jogurtovača.
A ešte tip: v jogurtovači robím nielen jogurt, ale aj acidofilné a kefírové mlieko, aj skyr.