Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablkový koláč z křehkého těsta "Pellico"

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Lasley

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Vzpomínka na babiččin jablečný koláč vás přiměje i k trošku pracnějšímu přenášení připraveného těsta na plech. Výsledek bude famózní. Jablíčka, skořice, vanilkový cukr a křehké těsto v tomto koláči je totiž ta nejlákavější podzimní výzva.

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie24 785 kJ /
5 924 kcal
Bílkoviny102,24 g
Tuky175,92 g
Vláknina64,80 g
Cholesterol 777 mg
Sodík 634 mg
Sůl1,31 g
Sacharidy950,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Heru necháme povolit v pokojové teplotě. Plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 170°C. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky (stačí od ruky, větší i menší kousky). Krok 2: Příprava těsta: 225 g Hery rozsekáme do 300 g moučkového cukru. Přidáme 2 balíčky vanilkového cukru, 2 vejce a 600 g hladké mouky. Ručně nebo hnětačem zpracujeme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu dáme zatím odpočinout do ledničky. Krok 3: Pomoučíme vál hladkou moukou a z půlky těsta vyválíme plát tak velký, aby nám pokryl dno plechu a polovinu bočních stěn. S pomocí válečku rozválené těsto přeneseme do plechu. Těsto je skutečně křehké a rádo se trhá, ale i potrhané kousky se dají "domodelovat" tam, kde je potřebujeme. Krok 4: Spodní vrstvu těsta posypeme nakrájenými jablíčky, skořicovým cukrem a můžeme přidat rozinky. Krok 5: Vyjmeme druhou polovinu těsta z lednice a stejným postupem rozválíme a přeneseme na jablka. Krok 6: Poslední vajíčko rozkvedláme v hrníčku a horní těsto jím celé potřeme. Vajíčko nám při pečení dodá lesk a srovná případné lepení těsta, pokud se nám při přenášení potrhalo. Krok 7: Pečeme při 170 °C, hezky zvolna, do zlatého odstínu. Po cca 40 minutách už musíme hlídat, podle své trouby.

TIP: Moučníky z jablek - oblíbené recepty

Zveřejněno 26. 10. 2023

Poznámka autorky Lasley

Moje dětství u babičky, srdeční záležitost a voňavé dědictví. Pellico nepeču často, protože se vždycky čertím u jeho přípravy - těsto je opravdu křehké a tenké a trhá se raději než rádo. Ale ta vůně, ta výsledná chuť, to je prostě TOPka. Roky jsem těsto rozvalovala na dřevěném válu, teď jsem si pořídila silikonový - usnadní přenos na plech.

Použité největší plech, co se vejde do trouby.

Dobré chutnání!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový koláč z křehkého těsta "Pellico"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XDQjA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový koláč z křehkého těsta "Pellico"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XDQjA

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Lasley: to se stává, že jen převezmeš název bez znalosti významu.;-)

;-) bofinka: jsi šikulka, na rozdíl ode mne umíš hledat.... :-O

Nadja: Přiznám se, že sama nevím, taky jsem googlila :D Skutečně mám název zažitý od babičky dýl jak 30 let, a té se už bohužel nezeptám.

Nadja:www.pasticceriabusnelli.it/linea_specialita.php ;-)
Prvni "puntik" je Panettone, druhy "puntik" dolce Silvio Pellico

:-)<3:yes::yes: koláč je výborný a příprava jednoduchá - spodní těsto vyválím přímo na pečící papír ustřižený na velikost podle potřeby, dám na plech nebo pekáček rovnou s papírem. Horní těsto vyválím opět na papír, přesně velký podle plechu , otočím těstem na náplň a papír lehce sloupnu. ;-) je fakt, že mi odpadá ta zábava s potrhaným těstem. Pellico - italský spisovatel, ,dramatik , Pellice- obec a řeka v Italii .

bofinka: ;-) děkuji za ochotu, ale to jsem našla. Jen nevidím souvislost s těstem téhož jména. Ani překladač mi nepomohl, ani strejda google. :-Q

Nadja: Mozna Silvio Pellico, italsky vlastenec, uvezneny v Brne (na Spilberku) v obdobi Rakouska - Uherska? Ale spis ne . . . . tam mu urcite neservirovali jablkovy kolac pripraeny s Herou :-)
cs.wikipedia.org/wiki/Silvio_Pellico

Moje maminka dělávala křehký koláč s jablky - také se to těsto špatně válelo a přenášelo, tak spodní vrstvu na plech vždy po kouskách natlačila a vrchní vyvalovala po kouscích. Spoje byly sice vidět, ale vůbec nám to nevadilo. <3

:-? Proč "Pellico" - jaký je význam toho slova - nepodařilo se mi to najít.

Tenhle typ koláče chce trpělivost při přípravě, ale miluju ho. Také nám ho babička připravovala. :-*

Suroviny:
tuk hera, mouka hladká, cukr moučkový, cukr vanilkový, cukr skořice, rozinky, vejce, jablko, tuk, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu