Marocký chléb khobz
Tento tradiční chléb je základem marocké kuchyně a přináší vám chuť a vůni Orientu. S křupavou kůrkou a jemným, vláčným středem je khobz doplňkem k jakémukoli pokrmu, nebo samotný pak pochoutkou s olivovým olejem a bylinkami.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 422 kJ / 1 296 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 32,35 g |
Tuky | 25,25 g |
Vláknina | 9,60 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 1,61 g |
Sůl | 4,00 g |
Sacharidy | 230,04 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy robotu rozdrolte droždí, přidejte cukr a trochu vlažné vody. Zamíchejte a nechte na teplém místě přikryté vzejít. Když kvásek nabyde cca 2x až 3x, je připraven k dalšímu použití (obvykle to trvá tak 10 minut).
Krok 2: Do mísy přidejte přesátou hrubou a chlebovou mouku, sůl, zbytek vlažné vody a olivový olej. Robotem vypracujte těsto do hladka, bude přijatelně lepkavé.
Krok 3: Těsto v míse zformujte do bochánku a lehce ho posypte moukou, aby nevyschlo. Přikryjte utěrkou a nechte v teple cca 30 minut kynout.
Krok 4: Vyklopte těsto z mísy na mírně pomoučený vál a rozdělte ho na dva kusy. Vytvarujte je do bochánků a nechte pod vlhkou utěrkou odpočívat na vále cca 15 minut. Pokud se vám těsto lepí na ruce, naolejujte si je mírně olivovým olejem.
Krok 5: Každý bochánek vytvarujte pomocí prstů do placky s trochu vyšším středem. Placky přemístěte na pečicím papíru na plech a nechte je pod vlhkou utěrkou kynout dalších 30 minut. Zatím si předehřejte troubu na 180 °C.
Krok 6: Placky potřete vodou a posypejte sezamem, plech dejte do vyhřáté trouby a pečte až do zezlátnutí. Tvá to cca 20 minut nebo kapku déle.
Krok 7: Upečený chleba nechte vychladnout na mřížce.
Zveřejněno 2. 3. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Marocký chléb khobz
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YEyzW
Moje poznámka
Marocký chléb khobz
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YEyzW
Nejnovější recepty
Pizza Valencia
Přidáno před 2 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 6 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno před 22 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 1 hodinou
Pampeliškový med
Mrspassinger před 1 hodinou
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 3 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 3 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 3 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 3 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 4 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 5 hodinami
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 6 hodinami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 6 hodinami
Suroviny:
mouka hrubá,
mouka hladká,
voda,
sůl,
olej olivový,
cukr,
droždí,
semínka sezamová
Komentáře (2)