Denní chléb

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 45 názorů

Suroviny

30 g chlebový kvásek (pravidelně krmený kvásek)
150 g žitné chlebové mouky
150 g vody
- smícháme a zakryté necháme asi 12 hodin rozkvasit
Dále:
200 g vody
250 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. K vykvašenému kvásku přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto. Nechávám mísit robota, něco okolo 5-7 minut.

  2. Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1,5-2 hodiny, pak stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, promísíme, popřekládáme a můžeme nechat 20 minut odpočinout.

  3. Zformujeme do bochníku, lehce ho oválíme v mouce a v ošatce dáme kynout do tepla (necelé 3 hodiny – záleží na okolní teplotě, ale nedoporučuji ošatku stavět třeba na topení).

  4. Chleba pečeme v dobře rozehřáté troubě i s plechem (nebo kdo má – na dlaždicí) na 200-210°C. Asi má každý ten svůj nejvychytanější postup, my vykynutý chleba vykulíme na rovný plech s pečící fólií, ometneme mouku, vrch nařízneme, rozprašovačem na kytky ho celý orosíme a i s fólií sešoupneme z plechu rovnou do trouby na rozehřátou podložku (plech, dlaždici – u nás dlaždice).

Poznámka

Pečeme asi 45-55 minut (jak která trouba), po prvních 10 minutách pečení chleba ještě jednou orosíme.

Zdroj http://www.pekarnomanie.cz/denni-chleb/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 68 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Denní chléb

  • magdalenka magdalenka

    Už som nakrojila, je skvelý!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Pridávam fotku dnešného pečenia. Musím dodať, že som použila kvások z obyčajnej pšeničnej múky, nakoľko ražnou (žitnou) múkou šetrím, mám už len posledné kilo. Kvások pestovaný za normálnych podmienok, dvojtýždňový. Inak všetko podľa receptu, vynechala som dnes rascu a pridala hrsť na sucho opečených slnečnicových semiačok. Striedavo pečiem s rascou alebo slnečnicou.
    Chlieb vonia nádherne, viem že bude fantastický, teším sa, až ho nakrojím.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Konečne som sa odvážila! Môj prvý chlieb pečený len s kváskom (mnou vypestovaným)! Piekla som z 1,5 dávky. Je skvelý, chuť nám vyhovuje - čo sa slanosti, alebo obsahu žitnej múky týka. Ďakujem za všetky rady, som ti vďačná, že sa tak ochotne delíš so svojimi skúsenosťami. Si nedostižná!
    (Pridávam foto.)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    zlatovlaska: to mě těší, děkuji za zprávu :-K U nás je tento chleba také velice oblíbený.

    Odpovědět

  • zlatovlaska zlatovlaska

    Výborný chléb, půlka byla pryč a to ještě nestihl vychladnout :-O:yes::-Q

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Merylas: moc se ti povedl, opravdu! :-):yes::yes: Děkuji i za fotku!

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Ivi, dnes jsem dělala chleba podle Tvého receptu, jen s malými změnami. Místo pšeničné chlebové jsem použila jen klasickou pšeničnou hladkou a jelikož jsem si nebyla úplně jistá kváskem, tak jsem přidala ještě navíc 2 g droždí, ale asi nebylo třeba:-) Nemám ošatku, tak jsem hned vyválela delší bochníček, průměrem jako bývá veka a nechala kynout už přímo na plechu a na něm jsem i pekla. Dovolila jsem si přidat fotku, určitě budu péct častěji. Díky za recept.:-K

    Odpovědět

  • eevza eevza

    cathleen: úžasný! Jako nádherně voní! Jsem taaak strašně zvědavá jak chutná. Jen mi chybí kategorie kvasek. Ja dva dny cumim do receptů a ze jich máš!:-D:-*

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    eevza: :-D:-D nerouhat se! To všechno dělají roky pečení ;-) A děkuju :-K

    Nene, 12 hodin se čeká u celožitného - tam je kostra těsta tvořená jakoby gelovou sítí a ta se musí usadit a ztuhnout, než se chleba krájí. Jinak by mohl být mazlavý.
    Ostatním chlebům stačí, když zcela vychládnou.

    Odpovědět

  • eevza eevza

    P.s. osobně si myslím, že jsi pekarsky buh!:-* moc děkuji za tvoje recepty! Nikdy mě žádný nezklamal!

    Odpovědět

  • eevza eevza

    Uf, jsem si oddychla. Jsem myslela,že musím čekat 12hodin <3 ,uz se peče a prenadherne voní. Jak bezpečně poznám,že je upeceny?

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    eevza: pokud už nemůžeme vydržet a dáme si opravdu jen na ochutnání, tak ještě vlažný. Ale jinak zcela vychladlý - teď v zimě ho klidně dám zchládnout na studenou chodbu, je to rychlejší a kvalitě chleba to neublíží ;-)

    Odpovědět

  • eevza eevza

    Můžu se zeptat, za jak dlouho po upečení krajite? Děkuji

    Odpovědět

  • senky senky

    Další skvost :yes: peču celkem pravidelně Tvůj chleba s dvoudenním kváskem a jsem maximálně spokojená ;-) ke klasickému kvásku jsem se stále nepropracovala :-(:-D

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :yes: krásný chlebík:-K:-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: nekonečný kvásek farmářský chléb recept jak oživit suchý kvásek jak oživit suchý oživit kvásek recept na tri denni kvasek 7denní chléb recept 7denní chleba farmářský chléb chleb suchy kvásek jak poznam vykynutý pečení chleba jak poznám že je chleba peceny denní chleba z kvásek jak poznám že je chleba pečený v troubě 7denní domácí chléb denní kváskovy chleba dění chléb recept rečept chleb 30 denní recepty kvásek ze suchého chleba