

Denní chléb
Suroviny
- 30 g chlebový kvásek (pravidelně krmený kvásek)
- 150 g žitné chlebové mouky
- 150 g vody
- - smícháme a zakryté necháme asi 12 hodin rozkvasit
- Dále:
- 200 g vody
- 250 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g hladké mouky
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky soli
Postup přípravy receptu
K vykvašenému kvásku přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto. Nechávám mísit robota, něco okolo 5-7 minut.
Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1,5-2 hodiny, pak stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, promísíme, popřekládáme a můžeme nechat 20 minut odpočinout.
Zformujeme do bochníku, lehce ho oválíme v mouce a v ošatce dáme kynout do tepla (necelé 3 hodiny – záleží na okolní teplotě, ale nedoporučuji ošatku stavět třeba na topení).
Chleba pečeme v dobře rozehřáté troubě i s plechem (nebo kdo má – na dlaždicí) na 200-210°C. Asi má každý ten svůj nejvychytanější postup, my vykynutý chleba vykulíme na rovný plech s pečící fólií, ometneme mouku, vrch nařízneme, rozprašovačem na kytky ho celý orosíme a i s fólií sešoupneme z plechu rovnou do trouby na rozehřátou podložku (plech, dlaždici – u nás dlaždice).
Poznámka od kuchařky
Pečeme asi 45-55 minut (jak která trouba), po prvních 10 minutách pečení chleba ještě jednou orosíme.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Denní chléb
-
Už som nakrojila, je skvelý!
-
Pridávam fotku dnešného pečenia. Musím dodať, že som použila kvások z obyčajnej pšeničnej múky, nakoľko ražnou (žitnou) múkou šetrím, mám už len posledné kilo. Kvások pestovaný za normálnych podmienok, dvojtýždňový. Inak všetko podľa receptu, vynechala som dnes rascu a pridala hrsť na sucho opečených slnečnicových semiačok. Striedavo pečiem s rascou alebo slnečnicou.
Chlieb vonia nádherne, viem že bude fantastický, teším sa, až ho nakrojím. -
Konečne som sa odvážila! Môj prvý chlieb pečený len s kváskom (mnou vypestovaným)! Piekla som z 1,5 dávky. Je skvelý, chuť nám vyhovuje - čo sa slanosti, alebo obsahu žitnej múky týka. Ďakujem za všetky rady, som ti vďačná, že sa tak ochotne delíš so svojimi skúsenosťami. Si nedostižná!
(Pridávam foto.) -
zlatovlaska: to mě těší, děkuji za zprávu
U nás je tento chleba také velice oblíbený.
-
Výborný chléb, půlka byla pryč a to ještě nestihl vychladnout
-
Merylas: moc se ti povedl, opravdu!
Děkuji i za fotku!
-
Ivi, dnes jsem dělala chleba podle Tvého receptu, jen s malými změnami. Místo pšeničné chlebové jsem použila jen klasickou pšeničnou hladkou a jelikož jsem si nebyla úplně jistá kváskem, tak jsem přidala ještě navíc 2 g droždí, ale asi nebylo třeba
Nemám ošatku, tak jsem hned vyválela delší bochníček, průměrem jako bývá veka a nechala kynout už přímo na plechu a na něm jsem i pekla. Dovolila jsem si přidat fotku, určitě budu péct častěji. Díky za recept.
-
cathleen: úžasný! Jako nádherně voní! Jsem taaak strašně zvědavá jak chutná. Jen mi chybí kategorie kvasek. Ja dva dny cumim do receptů a ze jich máš!
-
eevza:
nerouhat se! To všechno dělají roky pečení
A děkuju
Nene, 12 hodin se čeká u celožitného - tam je kostra těsta tvořená jakoby gelovou sítí a ta se musí usadit a ztuhnout, než se chleba krájí. Jinak by mohl být mazlavý.
Ostatním chlebům stačí, když zcela vychládnou. -
P.s. osobně si myslím, že jsi pekarsky buh!
moc děkuji za tvoje recepty! Nikdy mě žádný nezklamal!
-
Uf, jsem si oddychla. Jsem myslela,že musím čekat 12hodin
,uz se peče a prenadherne voní. Jak bezpečně poznám,že je upeceny?
-
eevza: pokud už nemůžeme vydržet a dáme si opravdu jen na ochutnání, tak ještě vlažný. Ale jinak zcela vychladlý - teď v zimě ho klidně dám zchládnout na studenou chodbu, je to rychlejší a kvalitě chleba to neublíží
-
Můžu se zeptat, za jak dlouho po upečení krajite? Děkuji
-
Další skvost
peču celkem pravidelně Tvůj chleba s dvoudenním kváskem a jsem maximálně spokojená
ke klasickému kvásku jsem se stále nepropracovala
-
krásný chlebík