Celozrnný mazanec
Mazanec patří k tradičním pokrmů Velikonoc. Tuto kynutou lahůdku můžeme připravit také z celozrnné mouky, která dodá těstu více vlákniny a vitamínů. Bochánek plný rozinek a mandlí bude jistě skvělou sváteční snídaní.
Postup přípravy
Krok 1: Vejce rozšleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem a změklým máslem. Přidáme vlažné mléko a obě mouky promíchané se sušeným droždím.
Krok 2: Uděláme těsto, které se nelepí na stěny mísy, podle potřeby do něj zapracujeme ještě 50–100 g mouky, aby bylo spíše tužší.
Krok 3: Těsto v míse poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě přibližně hodinu kynout.
Krok 4: Pak do těsta zapracujeme rozinky a část mandlí. Z těsta uděláme jeden velký nebo dva malé bochánky, položíme je na plech s pečicím papírem a necháme ještě nakynout.
Krok 5: Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbytkem mandlí nebo mandlovými lupínky, vložíme do vyhřáté trouby na 5 minut na vyšší stupeň (190-180 °C), pak teplotu snížíme (150-160 °C) a zvolna dopečeme.
Zveřejněno 10. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Celozrnný mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpRwr
Moje poznámka
Celozrnný mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpRwr
Nejnovější recepty
Grinchův elixír
Přidáno před 5 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 8 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 9 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 11 hodinami
Kuličky kumquat
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kapří hranolky
loing před 42 minutami
Medvědí tlapky
hoopoo před 44 minutami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 51 minutami
Banánky ze strojku
Vilik před 57 minutami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 1 hodinou
Těstovinový salát Vltavín
Jan Nemec před 2 hodinami
Nejlepší marokánky
Petruse2503 před 2 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
jana.r před 2 hodinami
Svíčková na smetaně
Sirael před 3 hodinami
Konfitovaná hovězí líčka
JanSmola před 4 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
máslo,
mléko,
droždí sušené,
mouka polohrubá,
mouka celozrnná,
rozinky,
mandle,
vejce
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.