Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládový dort pro zajíčky

Nádherným velikonočním chlebíčkem můžete podarovat malé koledníky nebo jím pohostit sváteční návštěvu. Příprava je složitejší, je potřeba upéct rovnou dva druhy těsta a pečlivě dodržet postup, ale výsledný moučník je tak roztomilý, že za tu námahu to opravdu stojí.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

past1978

Náročný

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 170 min Doba tepelné úpravy: 70 min včetně chlazení

240 min (170 min příprava + 70 min tepelná úprava, včetně chlazení)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 170 °C. Krok 2: Ušleháme 2 vejce, 125 g krupicového cukru a 5 lžic horké vody s oranžovým barvivem. Polohrubou mouku promícháme s 1 lžičkou kypřicího prášku a lehce vmícháme do pěny. Krok 3: Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy o velikosti 25x20 cm. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut. Zda je korpus upečený zjistíme špejlí. Zapíchneme ji do korpusu a pokud je po vytažení suchá, je korpus hotový. Upečený korpus necháme zchladnout a vyklopíme. Krok 4: Z kartonu vystřihneme trojúhelníkový tvar připomínající mrkev. Pomocí této šablony vykrájíme z vychladlého korpusu malé mrkve. Krok 5: Formu na biskupský chlebíček důkladně vymažeme máslem a spodní část vysypeme hrubou moukou. Vykrájené mrkve vložíme doprostřed formy a vytvoříme řádek. Výška mrkví by měla sahat do poloviny výšky formy. Formu včetně obsahu vložíme na hodinu do mrazáku a mrkve necháme zmrazit. Krok 6: V misce smícháme moučkový cukr, sušené mléko, 5 g másla, med a 1 lžičku vody se zeleným barvivem. Nejprve lžící, později rukama zpracujeme hmotu do konzistence modelíny. Vyválíme ji a vykrájíme lístečky. Krok 7: Zbývajících 5 vajec vyšleháme se 160 g krupicového cukru. Hladkou mouku promícháme se 3 lžícemi kakaa a zbylým kypřicím práškem do (3/4 sáčku). Moučnou směs lehce vmícháme do vaječné pěny. Krok 8: Formu vyjmeme z mrazáku a kakaové těsto nalijeme přes zmrzlé mrkve tak, aby bylo rovnoměrně po obou stranách. Krok 9: Na nízký plech položíme několikrát přeložený pečicí papír, nebo alobal. Navrch umístíme formu s těstem a vše vložíme do mírně předehřáté trouby (160 °C). Na dno trouby položíme kastrůlek s vodou. Pečeme asi 40 - 45 minut. Špejlí opět vyzkoušíme, zda je korpus dobře propečený. Krok 10: Upečený dort vyklopíme, necháme zchladnout a tence potřeme zavařeninou. Krok 11: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a 45 g másla. Přidáme 1 lžíci kakaa, 1 lžíci moučkového cukru a umícháme hladkou polevu, kterou vychladlý dort potřeme. Krok 12: Zbylou polevu opět zahřejeme, vmícháme rum a tolik smetany, aby vznikla krásně hustá ganache. Ganache ozdobně naneseme na horní část dortu a posypeme rozdrobenými sušenkami. Nakonec dort dozdobíme připravenými lístečky a můžeme podávat.

TIP: Dorty s překvapením

Zveřejněno 16. 4. 2025

Poznámka autora past1978

Zbylý oranžový korpus použijeme na přípravu popcakes (dortových lízátek) - korpus rozdrobíme, přidáme máslo, rum, kakao a vytvoříme kuličky, které obalíme v rozpuštěné čokoládě.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládový dort pro zajíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1wBOV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládový dort pro zajíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1wBOV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mouka polohrubá, kypřící prášek do pečiva, mouka hrubá, cukr moučkový, mléko sušené, máslo, čokoláda hořká, smetana ke šlehání, kakao, med, potravinářské barvivo zelené, sušenky kakaové, rum, mouka hladká, máslo, zavařenina rybízová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu