

Housky - zajíčci
Suroviny 10 ks
- 350 g hladké mouky
- 150 g pšeničné celozrnné mouky hladké (Pernerka)
- 50 g žitné celozrnné mouky hladké (Pernerka)
- 13 g soli
- 150 g hustého jogurtu
- 20 g oleje
- 220 g vody - dle potřeby
- 5 g krupicového cukru
- 22 g čerstvého droždí
Postup přípravy receptu
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně. Jako první dáme vlažnou vodu, jogurt a olej. Pak prosáté mouky smíchané se solí, cukr a nahoru rozdrobíme droždí. Zvolíme program Těsto. Pokud se zdá těsto při hnětení lepivé, přidáme malinko mouky.
Vykynuté těsto dáme na lehce pomoučený vál, rozdělíme na 10 dílů a každý kousek zpracujeme do bochánku. Necháme cca 5 minut lehce podkynout a vyválíme do oválné placičky. Dáme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Z jedné strany nastřihneme, uši povytáhneme a přetočíme do stran. V místě přeložení - ohybu těsto před přetočením velmi lehce přetřeme štětcem vlažnou vodou. (Viz fotopostup). Plech překryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout.
Po vykynutí naznačíme zajíčkům oči a čumáček. Použijeme třeba vařechu, která má tenčí obrácený konec, ten překryjeme fólií, potřeme olejem a v těstě uděláme otvory. V nouzi lze použít i tužka, opět obrácený konec překryjeme fólií. Zajíčky přestříkneme rozprašovačem vlažnou vodou, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě cca 195°C zhruba 20 minut. Tento čas je pouze orientační.
Po upečení odložíme na mřížku a necháme zchladnout.
Poznámka od kuchařky
Tento velice jednoduchý postup tvarování jsem viděla opět na polských stránkách s recepty, těsto jsem si udělala svoje. Lze ale použít jakékoliv kynuté těsto, slané i sladké. A velikost ušáků zvolíme taky podle svých potřeb.
Jak na výrobu kynutého těsta bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...
Zajíce jsem pekla na dvakrát, tak na druhý plech, který se pekl později jsem vytvarovala těsto taky později.