Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté jahodové koláče

Poctivou českou klasikou jsou koláče z kynutého těsta plněné jahodami a bohatě posypané křupavou drobenkou. Jejich dokonale vyvážená chuť vám připomene letní odpoledne u babičky. Koláčům nikdo neodolá, zmizí ze stolu během chvíle.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby kynutí

60 min (35 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 10 kusů

10kusů

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: V míse smícháme mouku se solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme troškou vlažného mléka. Počkáme asi 5 minut, až vzejde kvásek. Krok 2: Pak přidáme žloutky, změklé máslo a zbytek vlažného mléka. Vypracujeme hladké, elastické těsto. Krok 3: Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple 1 hodinu kynout. Krok 4: V pánvi na lžíci másla opražíme strouhanku. Z másla, cukru a mouky vytvoříme mnutím prsty drobenku. Krok 5: Jahody odstopkujeme a nakrájíme na plátky. Krok 6: Plech vyložíme pečicím papírem. Troubu zapneme včas nahřívat na 180 °C. Krok 7: Vykynuté těsto rozdělíme na 10 dílů, vytvoříme bochánky a skleničkou do každého bochánku vytlačíme důlek. Krok 8: Do důlku dáme nejdříve trochu opražené strouhanky a na ni nakrájené jahody. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem a celý koláč posypeme připravenou drobenkou. Krok 9: Koláče přeneseme na připravený plech a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 180 °C po dobu 25 minut.

TIP: Jahody ve sladké kuchyni - rady a tipy

Zveřejněno 1. 6. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté jahodové koláče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/82OXL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté jahodové koláče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/82OXL

Marie

Suroviny:
mouka hladká, sůl, cukr, droždí čerstvé, mléko, žloutek, máslo, strouhanka, jahody, vejce, máslo, cukr, mouka

Přidat fotografie receptu