Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě

Chléb ze špaldové mouky připravíte snadno pomocí sušeného droždí. Není třeba dlouhého hnětení, stačí propojit suroviny a nechat vykynout. S přídavkem sušené smažené cibulky bude čerstvě upečený bochník doslova neodolatelný!

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

LucieZKoprivnice

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 45 min + 2 hodiny kynutí

55 min (10 min příprava + 45 min tepelná úprava, + 2 hodiny kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Mouku s kořením a droždím nejprve řádně promícháme. Pak přilejeme teplou (ne vroucí ani horkou) vodu. Mícháme stěrkou v nádobě, ve které pak bude těsto kynout. Krok 2: Mícháme alespoň 3-5 minut. Těsto bude mírně lepkavé a bude se přichycovat na stěrku či vařechu. Je to v pořádku. Určitě nebude mít hladkou konzistenci. Krok 3: Takto připravené těsto přikryjeme v nádobě utěrkou a dáme kynout do peřin (nebo na jiné teplé místo) minimálně na 2 hodiny. Po 2 hodinách zapneme nahřívat troubu na spodní i horní ohřev na 200 °C. Krok 4: Na lehce pomoučenou plochu stěrkou z nádoby vyškrábneme těsto. Pekařská karta či špachtle bez rukojeti zjednoduší práci s těstem. Pomocí stěrky či karty lehkými pohyby dohladíme a dotvarujeme těsto do tvaru bochníku. Těsto v mouce v podstatě obalíme. Krok 5: Bochník můžeme žiletkou či nožem podélně lehce naříznout. Přendáme do pečicí formy vystlané pečicím papírem. Péct můžeme ve skleněné formě s víkem (nebo alobalem). Krok 6: Pečeme zakryté ve vyhřáté troubě asi 25 minut, potom odděláme víko (nebo alobal) a dopékáme dalších 20 minut. Po upečení vytáhneme z trouby a necháme bochník na mřížce vychladnout.

TIP: Proč je lepší špaldová mouka než pšeničná

Zveřejněno 11. 7. 2025

Poznámka autora LucieZKoprivni…

Chléb můžeme uchovat ve vychladlé pečící formě, přiklopený víkem.

Vydrží čerstvý 2-3 dny. Nicméně od doby, co přidávám sušenou cibulku, vydrží maximálně do druhého dne. 😄 Sní se totiź velmi rychle.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XDn4A

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XDn4A

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

:-)<3:yes::yes:Zajímavý recept se mi líbí a určitě zkusím. :-K

Marie Svarcova: Děkuji. 🙏 Budu ráda, když dáte vědět, jak se povedl. Tedy pokud vyzkoušíte 😊

Suroviny:
mouka špaldová hladká, droždí sušené, sůl, kmín celý, pepř mletý, voda, tymián sušený, sušená bazalka, cibule sušená smažená

Přidat fotografie receptu