Cuketový chleba bez hnětení

Suroviny

3 hrnky hladké mouky
300 g cukety nastrouhané nahrubo
2 lžičky soli
1 lžička kmínu
1 lžička octu
3/4-1 hrnek vlažné vody
sáček sušeného droždí
hrst sušené smažené cibule
hrst slunečnicových semínek
---
kmín
dýňová semínka

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme cuketu a vodu. Záleží na vodnatosti cukety, tak vody dejte na začátku méně a nechte asi deset minut stát. Pak promíchejte a pokud je třeba, dolijte vodu. Těsto by nemělo být husté, ale ani moc řídké. Poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou. Necháme 10-12 hodin kynout.

  2. Před pečením těsto promícháme a vyklopíme na pomoučený vál. Stěrkou rozetřeme a strany přehneme jako obálku. Takto necháme těsto přikryté ještě asi dvacet minut kynout. Mezitím vyhřejeme troubu na 220 stupňů, do které dáme pekáč i s víkem nahřát. Po dvaceti minutách pekáč opatrně vytáhneme a těsto přendáme do pekáče.

  3. .Posypeme vybranými semínky, pekáč přikryjeme a pečeme asi dvacet minut a poté teplotu stáhneme na 190 stupňů a dopečeme dozlatova, dalších asi 25-30 minut. Před koncem pokličku sundáme. Horký chleba necháme chvíli stydnout, pak přendáme na mřížku a necháme úplně vychladnout.

Poznámka od kuchařky

Chleba je hutnější, ale vláčný i druhý den. Po upečení krásně křupavý.

Komentáře k receptu Cuketový chleba bez hnětení

  • mika59 mika59 (autorka receptu)

    dexulka: ;-) broucekSylva: ;-) Děkuji vám za vyzkoušení a milý komentář.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • broucekSylva broucekSylva

    Včera jsem chlebík upekla a je mňamózní, chutná nám,určitě ho upeču znova. ;-):yes:

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    Tento chlebík jsem pekla již podruhé a pokaždé nám moc chutnal.Přidala jsem i dýňová semínka.Jednou jsem část cukety nahradila dýní, tak byl pěkně barevný <3 Určitě zase někdy udělám, když bude cuketa či dýně navíc ;-) Díky za inspiraci :yes:

    Odpovědět

  • mika59 mika59 (autorka receptu)

    Buchyna: ;-) Marie Svarcova: ;-) Děkuji vám...:-K:-K

    Odpovědět

  • Buchyna Buchyna

    Dobrý den, cuketa má v kuchyni spoustu využití. Tento recept mne zaujal, dávám bodík a dala jsem do oblíbených. Vyzkoušela jsem už hodně receptů na chleba. Nejvíce mi chutnal, kdy se těsto nechá kynout v lednici po celou noc.
    Jinak z cukety vařím a peču ráda a vždy ji před zapracování nechám pořádně vypotit, aby pustila vodu. Chlebík od Vás určitě vyzkouším a pošlu foto. Děkuji za skvělý tip. Buchy:yes::-):-K

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes::yes::yes: vypadá skvěle a určitě tak chutná <3:-K

    Odpovědět