Grilovaná svatomartinská husa
Kdo by nemiloval dozlatova vypečenou husu se zelím a houskovým knedlíkem? Toto jídlo ale není jen výsadou zimních měsíců. V létě ji s trochou zkušeností a kvalitním vybavením můžete připravit i na grilu. Delší příprava se vám odmění fantastickým výsledkem.
Postup přípravy
Krok 1: Kůži husy na několika místech propíchneme tenkým ostrým nožem – opatrně, abychom nezasáhli maso. Povrch masa potřeme ze všech stran olejem, důkladně osolíme a rovnoměrně posypeme kmínem.
Krok 2: Gril nachystáme na dlouhé, nepřímé grilování. Pod grilovací rošt, přímo na deflektor, umístíme hlubokou hliníkovou misku na zachytávání tuku – usnadní nám to pozdější čištění. Na rošt zároveň postavíme malou nádobu s vodou, která udrží v grilu vlhkost a zabrání vysušení masa. Gril rozehřejeme na nízkou teplotu kolem 120 °C.
Krok 3: Husu položíme na rošt nad nepřímé teplo, zaklopíme gril a necháme ji pomalu grilovat. Po přibližně 3 hodinách ji otočíme a případně dolijeme vodu do odpařovací misky. Poté zvýšíme teplotu grilu na 140–150 °C a grilujeme další hodinu. Husu znovu otočíme a pokračujeme v pečení.
Krok 4: Celkový čas grilování je zhruba 6 hodin. Jakmile husa dosáhne vnitřní teploty okolo 95 °C, máme hotovo. Teplotu snadno ověříme pomocí vpichového teploměru. Kůže bude zlatavá, křupavá a maso krásně měkké.
Krok 5: Hotovou husu rozporcujeme nůžkami na drůbež. Podáváme ji tradičně – s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a dušeným červeným zelím. Maso můžeme přelít výpekem, který jsme během grilování zachytili do hliníkové misky.
Zveřejněno 16. 7. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Grilovaná svatomartinská husa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pY7J2
Moje poznámka
Grilovaná svatomartinská husa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pY7J2
Nejnovější recepty
Švestkové chutney
Přidáno před 5 hodinami
Plněné papriky podle Jana Punčocháře
Přidáno před 13 hodinami
Okurková limonáda
Přidáno před 14 hodinami
Treska v zeleninovém lůžku
Přidáno 25. 7. 2025 13:00:02
Višnová pikantní omáčka k masu
Přidáno 24. 7. 2025 18:15:02
Sendvič „Vegetariánská bomba“
Přidáno 24. 7. 2025 16:04:57
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Lilek s rajčaty a sýrem
pekarnik před 1 hodinou
Plněné papriky s rajskou omáčkou
bioubi před 1 hodinou
Borůvkové řezy
Luciksch před 2 hodinami
Vepřové pikantní nudličky na smetaně s pórkem
Formanova před 2 hodinami
Domácí kmínový chleba
Jurasekjurasek před 3 hodinami
Panenka pečená v pepřové omáčce
Viky90 před 3 hodinami
Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem
PetCah před 3 hodinami
Niva v bramboráku
kimlo před 6 hodinami
Plovdivské maso
poirotka před 7 hodinami
Nejlepší bublanina
skapaju před 7 hodinami
Suroviny:
husa,
olej,
kmín celý,
sůl
Komentáře (2)