Dědova kulajda
Kulajda je tradiční česká polévka, která vyniká jemnou smetanovou chutí, vůní čerstvých hub a kyselostí. Klasicky se dochucuje koprem, ale stejně dobře můžete použít i čerstvou petrželku pro jemnější variantu.
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Čerstvé houby očistíme, opláchneme a pokrájíme. Kopr nasekáme.
Krok 2: V hlubokém kastrolu rozpustíme sádlo a cibulku na něm osmahneme. Přidáme houby, kmín a orestujeme.
Krok 3: Osmažené houby zalijeme mlékem, přidáme pokrájené brambory a vaříme, dokud brambory nejsou měkké.
Krok 4: Potom do polévky nasypeme nasekaný kopr. Přilijeme smetanu a důkladně promícháme.
Krok 5: Polévku dochutíme solí, pepřem a octem. Takto ochucenou polévku vaříme na mírném ohni ještě asi 10 minut.
Krok 6: Polévku podáváme s čerstvým pečivem.
Zveřejněno 29. 9. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dědova kulajda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/82WZW
Moje poznámka
Dědova kulajda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/82WZW
Nejnovější recepty
Polévka kulajda se zeleninou
Přidáno před 36 minutami
Kapr pečený na kmíně s nastavovanou kaší
Přidáno před 1 hodinou
Linecké skořicové kytičky
Přidáno před 1 hodinou
Linecké čtverečky s mašličkou
Přidáno před 1 hodinou
Nakládané tvarůžky
Přidáno před 4 hodinami
Biskupský chlebíček
Přidáno před 6 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Buřtgulášek z točeňáku
janmericka87 před 1 hodinou
Jablečné krémové řezy
Jitinka před 2 hodinami
Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
Hylda před 2 hodinami
Mrkvové šátečky s povidly
HanaNova před 4 hodinami
Soukenický sekaný řízek
Merylas před 6 hodinami
Vlašský salát speciál podle ČSN
LadyLada před 6 hodinami
Celozrnné muffiny s medovou polevou
Lada Kašparová před 7 hodinami
Ořechová bábovka
Romanka67 před 9 hodinami
Rychlé ořechové řezy - hrnkové
Koblych před 9 hodinami
Suroviny:
mléko,
smetana,
brambory,
cibule,
kmín celý,
houby čerstvé,
sůl,
pepř mletý,
ocet,
cukr,
kopr,
sádlo
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.