Halušky se slaninou a brynzou
Kdo by neznal toto slovenské národní jídlo, má možnost si ho doma připravit a přesvědčit se o tom, jak je báječné. Jde to snadno. Uvařené halušky, připravené z bramborového těsta, přelijeme brynzou a posypeme vyškvařenou slaninou.
Postup přípravy
Krok 1: Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle (ručně, ne na robotu) a necháme v misce i s vodou.
Krok 2: Do brambor přidáme sůl, vejce, hladkou mouku a promícháme, až vznikne husté těsto.
Krok 3: Do vroucí osolené vody protlačujeme pomocí nokového síta halušky. Pokud nemáme síto, pomocí prkénka a lžíce házíme malé nočky rovnou do vody. Jakmile vyplavou na povrch, vaříme je 8 minut.
Krok 4: Slaninu nakrájíme na nudličky nebo na kostičky a vyškvaříme do zlatohněda. Pokud je brynza příliš hustá, můžeme ji rozehřát a zředit trochou zakysané smetany nebo vodou z halušek. Pokud preferujete výraznou chuť brynzy, neředíme ji a necháme ji rozpustit na horkých haluškách.
Krok 5: Uvařené halušky scedíme, propláchneme vodou, necháme okapat a ihned dáme na talíře. Poklademe je brynzou a polijeme vyškvařenou slaninou.
Zveřejněno 16. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Halušky se slaninou a brynzou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G6WxL
Moje poznámka
Halušky se slaninou a brynzou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G6WxL
Nejnovější recepty
Halušky se slaninou a brynzou
Přidáno před 10 hodinami
Zapečený bramborák s hermelínem a tvarůžky
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí směs na hořčici s medem
Přidáno před 11 hodinami
Zázvorový nápoj
Přidáno před 12 hodinami
Jablečný koláč se zakysankou
Přidáno před 15 hodinami
Loupáčky s mákem podle Míši Landové
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodné luxus koláčky
Jitinka před 2 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Lucie Hertlova před 7 hodinami
Houbová gulášovka
Kajkajak před 8 hodinami
Hrníčková kefírovka (bezvaječná)
Romario před 9 hodinami
Máslový korpus na dort
LucieRiedl před 9 hodinami
Zázvorový nápoj
Gurman_HOLUB před 12 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lida.Rose před 12 hodinami
Kuskusový pudink
petulos před 13 hodinami
Makové muffiny
Susanna před 13 hodinami
Pravý vepřový guláš
Kristynahaftova před 13 hodinami
Suroviny:
brambory,
vejce,
sůl,
mouka hladká,
slanina,
brynza
Komentáře (1)