Dip: Lahodná omáčka, do které se namáčí kousky jídla
Připravte si s námi dokonalý dip, který pozvedne váš oblíbený pokrm k dokonalosti. Dip je neodmyslitelnou součástí některých pokrmů, které bychom si bez něj nedovedly ani představit. Jeho příprava je velmi snadná a hotová během chvilky.
Nejlepší dipy
- Sezóna grilování už začíná být v plném proudu a dokonalý dip ke grilovanému masu zvládnete připravit raz dva. Pokud rádi experimentujete pak si určitě zkuste připravit tyto netradiční dipy.
- Znáte ajvar? Tato lahodná ale zároveň lehce pikantní zeleninová směs se skvěle hodí k topinkám, k masu nebo i k pečeným bramborám.
- Quacamole: Nejoblíbenější dip ke smaženým kukuřičným lupínkům - nachos. Dokonalá kombinace avokáda, rajčat, bylinek a limetkové šťávy.
- Ljutenica: Papriková delikatesa, která patří mezi nejslavnější bulharské speciality. Podle našeho návodu ji hravě zvládnete.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Salsa je pikantní omáčka, která se připravuje rozmixováním různých druhů zeleniny i ovoce. Je to omáčka určená k namáčení. Oživí a dochutí každé grilované jídlo, i drůbež nebo rybu. Výběrem ovoce, zeleniny a koření vzniknou její rozmanité chutě.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Remuláda je studená majonézová omáčka s různým složením. Vždy ale základní složku tvoří majonéza, která je následně ochucená ingrediencemi jako hořčice, sterilované okurky, kapary, ančovičky, petrželka, sůl, bílý pepř, bílé víno atp. Podává se k vařenému masu, hodí se na listové a jiné zeleninové saláty, oblíbená je k vaječným pokrmům a ve studené kuchyni.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Pesto je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka, ale lze ji připravit i např. z medvědího česneku, špenátu nebo kopru. Název pocházi z italštiny, pestare znamená "tlouci, mlátit". Tradičně se připravuje z kombinace bazalky, česneku, piniových oříšků, parmazánu a oleje. V použitých surovinách se ale meze nekladou. Tlučení v hmoždíři je zdlouhavé, proto se pesto většinou mixuje do hladké konzistence. Použití je rozmanité - pesto využijeme na těstoviny, pizzu, do rizota a na dochucení dipů.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více