Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

3x domácí hot dog podle MasterChefa: Variace s karamelizovanou cibulí, červeným zelím nebo křenovou majonézou chutnají božsky
Zdroj: Unsplash, Daniel Lloyd Blunk-Fernández

V dalším díle pořadu MasterChef Česko 2022 čekala soutěžící první venkovní výzva. A byla hodně napínavá. Tři týmy pod vedením kapitánů Aca, Ada a Martiny musely pro dvě fotbalová mužstva připravit poctivé americké hot dogy. Inspirujte se, jak připravit fast food doma a parádně!

Hot dog patří k fotbalu

Pokud jste sledovali dnešní díl Masterchefa, určitě víte, že soutěžící letošní řady MasterChef Česko si svou první venkovní výzvu užili na fotbalovém hřišti. Nebojovali ale spolu, kdo dá víc gólu, zaskórovat museli na poli gastronomie a připravit pro skutečné fotbalové hráče vydatné občerstvení po zápase. A protože jednou z typických specialit, jež se tradičně připravují na fotbalových stadionech, jsou hot dogy, dostali za úkol připravit pro fotbalisty právě toto občerstvení.

Je hot dog jiný než párek v rohlíku?

I když u nás stále spíš vedou klasické párky v rohlíky, i zde se čím dál tím víc můžete v mnoha stáncích s rychlým občerstvením  setkat s americkými hot dogy. Ty nejsou jen malým občerstvením vhodným jako svačinka na koupališti, ale často vydatným pokrmem. V pravém americkém hot dogu totiž není párek  doplněný trochou kečupu či hořčice a schovaný v rohlíku. Podává se v rozpůleném rohlíku nebo bagetě, zalitý různými druhy omáček a dozdobený dalšími pochutinami.

Na hot dog obyčejný rohlík nestačí

U amerického hot dogu je důležitá již samotná houska. S obyčejným rohlíkem při jeho přípravě zkrátka nevystačíte. Pečivo na hot dogy musí být dostatečně vláčné, nadýchané, ale ne příliš měkké, aby se poté, co do něj vložíte horký párek, nerozpadlo a nerozmočilo. Často se používá nasládlé, podobné americkým bulkám na burgery, ale můžete klidně zvolit i klasickou bílou bagetu nebo doma upečené pečivo přímo na hot dogy. Pečivo sice může být jen obyčejné, pokud je ale něčím vylepšíte, jako to udělali soutěžící, celému hot dogu to jen prospěje. Přidat do něj můžete třeba různé druhy bylinek nebo koření či špek.

Co vylepší pravé americké hot dogy?

Součástí poctivého amerického hot dogu bývá obvykle i nějaká zeleninová obloha. Zvyšuje výživnost celého jídla a dodává nám pocit, že si dopřáváme i něco zdravého, navíc pečivo s uzeninou trochu odlehčí. Obvykle se do hot dogu dává nakládaná zelenina, oblíbené je třeba kysané zelí, můžete se ale i inspirovat hamburgerem a obložit párek rajčaty či kyselými okurkami. Pro zvýraznění chuti nesmí chybět ani cibulka, buď nadrobno nakrájená čerstvá, nebo pěkně křupavá smažená. Milovníky méně štiplavých chutí možná spíš osloví nasládlá karamelizovaná cibulka.

Co se týče uzenin, na ně si americký hot dog zas tak velké nároky neklade. Když už ale vybíráte chutné pečivo a zeleninovou oblohu, vyplatí se zvolit i kvalitní uzeninu s vysokým obsahem masa. Běžné párky zkuste vyměnit za klobásu, třeba italskou salsicciu. Korunou všeho pak je dip, kterým se hot dog ochucuje. Může být sice jen s kečupem a hořčicí, ale nějaká pikantní omáčka jej hned povznese na vyšší úroveň.

Dokonalý dip 

A jak se tedy připravovaly hot dogy v MasterChefovi? Na počátku se soutěžící rozdělili na tři družstva, jejichž kapitány se stali Aco, Adam a Martina. Ti spolu nejprve soupeřili o to, kdo udělá nejlepší dip na hot dog a pak připravovali samotný hot dog včetně pečiva a klobás. Vítězem "dipové výzvy" se nakonec stala Martina, která připravila vynikající křenový dip. Jak řekl Radek Kašpárek: „Z těch tří studených omáček, ta vaše měla nejlepší konzistenci, hlavně chuťově byla perfektně vybalancovaná. Strašně nám chutnala kombinace dijonské hořčice, křenu a růžového pepře.“

Po zahřívacím kole, kterého se zúčastnili jen kapitáni, se do vaření pustili i zbylí soutěžící. Každý tým pak upekl své pečivo a museli si vlastnoručně vyrobit i klobásky. Vítězem se nakonec stal tým Aca, který v dalším kole bude sledovat své soupeře z bezpečí balkonu. A pokud jste vy během sledování dostali na hot dogy chuť a hledáte inspiraci, jak je připravit, můžete zkusit varianty jednotlivých týmů a zpestřit si podzimní grilování právě vynikajícími hot dogy. Uvádíme i zjednodušenou verzi, která se nechává soutěžními týmy volně inspirovat. 

Hot dogy podle týmu Aca

Vítězný hot dog se ukrýval v bagetě vylepšené škvarky, samotnou klobásu připravili z kombinace hovězí a vepřového masa a zvěřiny a pikantnost jí dodali pomocí zeleného pepře. Kromě klobásy byla uvnitř bagety karamelizovaná cibulka a nakládané okurky s koprem. To vše bylo dochucené dipem z grilovaných rajčat, paprik, česneku a kapar.

Jak na to jednoduše: Kupte si kvalitní bagetu a kvalitní klobásu. Bagetu rozpulte a krátce opečte na pánvi řeznou stranou dolů. Ogrilujte nebo upečte klobásu. Do bagety dejte nejdříve zkaramelizovanou cibuli se slaninou, na to položte klobásu a vše doplňte ajvarem, ochuceným trochou česneku. 

Hot dogy podle týmu Martiny

Tým Martiny připravil neuzenou klobásu, a sice italskou salsicciu z bůčku, krkovice, plecka a zvěřiny dochucenou červeným vínem a medvědím česnekem, kterou mohli díky vítězství v první výzvě opéct na grilu. Jako pečivo zvolili rohlík z pivního těsta, kterému rovněž dodali kouřovou chuť opečením na grilu. Vítězný dip podle Martiny byl variací na majonézu dochucenou růžovým pepřem, bylinkami, křenem a citronovou kůrou. O ještě lepší chuť se postarala vídeňská cibulka (smažená cibule obalená v hladké mouce) a gremoláda z bazalky a olivového oleje.

Jak na to jednoduše: Italská klobása salsiccia je k dostání v obchodech s italskými potravinami, ale i ve velkých supermarketech. Kupte proto salsicciu, k ní nějakou ciabattu nebo bagetu, a obojí opečte. Bagetu potřete trochou bazalkového pesta, na ně položte opečenou salsicciu, a vše dolaďte majonézou, předem ochucenou křenem, citronovou kůrou a drceným růžovým pepřem. Nakonec posypte smaženou cibulkou (k dostání v obchodech s asijskými potravinami). 

Hot dogy podle týmu Ada

Pokud byste si chtěli připravit hot dogy, jaké udělal Adamův tým, potřebujete máslové briošky a nějaký zvěřinový párek nebo klobásu, kterou ale samozřejmě klidně můžete koupit v řeznictví. Hot dog pak můžete stejně jako oni ochutit majonézou z medvědího česneku s citronem. Na dozdobení se hodí červené zelí, smažená cibulka a petrželka.

Jak na to jednoduše: Bagetu opět rozpulte a opečte v pánvi nasucho řeznou stranou dolů. Připravte si majonézu s medvědím česnekem a citronem. Jednoduše přimíchejte do běžné majonézy trochu pesta z medvědího česnku a dochuťte citronem. Opečenou bagetu potřete ochucenou majonézou, přidejte opečenou klobásu nebo párek, přidejte trochu sterilovaného červeného zelí a nakonec vše zasypte smaženou cibulkou a čerstvou petrželkou. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více