Likér je sladký alkoholický nápoj. Troška nemůže uškodit

Jako likér se označuje sladký alkoholický nápoj, který muži často označují „pití pro ženský“. Likér neobsahuje příliš alkoholu a bývá hodně sladký, takže se pije spíše pro chuť a na zpestření večera, třeba na návštěvě. Vytvořit lze i v domácích podmínkách, a to nejen klasický vaječný koňak, ale i různé ovocné varianty.
Známější likéry
Kdo by neznal griotku, aromatický likér z višní. Velmi známý je také vaječný koňak, který můžeme všelijak modifikovat. Minimálně podle názvu budete znát i ořechovku, která má léčivé účinky.
Méně známé likéry
Milovníky kokosů mohou vyzkoušet vánoční likér coquito. Na nachlazení zaručeně pomůže lomcovák – zázvorovice. Méně sladký likér vyrobíte třeba z bezinek nebo z netradiční josty.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Likér je sladký alkoholický nápoj, jehož název je odvozen z italského liquifacere, což znamená rozpustit. Likéry bývají ochuceny bylinkami, kořením nebo smetanou. Zvlášť známý je vaječný koňak. Likéry mohou při výrobě nějakou dobu stát, aby se dobře propojily jejich složky.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Curacao, sladkohořký modrý likér, je ochucený sušenými slupkami citrusového ovoce laraha, které se pěstuje na ostrově Curacao. Bez modrého likéru s příchutí karibského pomeranče se neobejdou různé koktejly a drinky. Přírodní likér je bezbarvý a jeho modř je mu dodávána uměle.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Amaretto je italský likér, ochucený mandlemi. Setkáme se s ním ve více variantách, bohužel ne všechny likéry mandle obsahují. Amaretto se podává při pokojové teplotě, může se pít s čokoládou, různými záskusky, ale také s kostkami ledu. Amaretto se často přidává do moučníku tiramisu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Bedrník anýz je jednoletá rostlina z čeledi miříkovitých. Pochází ze Středozemí a Malé Asie. Jako koření se přidává do perníku a chleba. Používá se na dochucení nakládané červené řepy. Významnou úlohu má při výrobě likérů. Usnadňuje odkašlávání a podporuje tvorbu mateřského mléka. Dodnes je známé rčení "Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít".
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Becherovka je nejznámější hořký bylinný likér, jehož výrobní recepturu znají pouze dva lidé, a ta je přísně střežená. Vyváží se do 40 zemí světa. Servíruje se jako aperitiv nebo digestiv, dají se z ní připravovat i koktejly, např. Beton. Becherovka je oblíbená barmany, vysloužila si přezdívku 13. pramen.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více