Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přílohy s hlavním jídlem skvěle kombinují různé chutě, textury a živiny

Přílohy s hlavním jídlem skvěle kombinují různé chutě, textury a živiny

Přílohy jsou důležitou součástí mnoha jídel. Jedná se o doplňující pokrmy, které se podávají k hlavnímu jídlu (steaku, lososu, omáčce - čemukoliv), aby navodily větší pocit sytosti a celkově společně vytvořily rozmanité a harmonické jídlo. Jsou nezbytným doplňkem, který pomáhá zkombinovat různé chutě, textury a živiny v jednom jídle. 

Typy příloh 

Přílohy jsou velmi rozmanité. Je to přirozené, protože ke grilovanému masu se hodí jiná příloha než například ke guláši.  

  1. Základní přílohy: Mezi základní přílohy patří rýže, brambory (vařené, pečené nebo smažené), těstoviny, knedlíky (k omáčkám) a další základní obiloviny. Tyto přílohy jsou bohatým zdrojem sacharidů a často tvoří základní část stravy.

  2. Zeleninové přílohy: Zelenina je často připravována jako příloha. Může jít o zeleninu vařenou, dušenou, grilovanou nebo smaženou. Populárními možnostmi jsou například brokolice, květák, mrkev, hrášek nebo zelí.

  3. Saláty: Saláty jsou častou volbou pro přílohu, zejména ve formě čerstvých listových salátů nebo směsí různých druhů zeleniny. Mohou být podávány s různými druhy dresinků a příchutí. Hodí se skvěle ke grilování (k rybě i masu). 

  4. Omáčky a dipy: Omáčky a dipy, jako jsou kečupy, majonézy, guacamole nebo tzatziki, mohou být použity jako přílohy k hranolkům, nachos, sendvičům a dalším pokrmům.

  5. Luštěniny: Luštěniny, jako jsou fazole, čočka a hrách, jsou bohatým zdrojem bílkovin a jsou často používány jako přílohy nebo součást vegetariánských jídel.

Přílohy se liší podle kultur 

Přílohy se liší podle kulinářských tradic jednotlivých regionů a kultur. Například v asijské kuchyni je rýže dominantní přílohou, zatímco v italské kuchyni jsou těstoviny často hlavní přílohou. Ve střední Evropě jsou brambory oblíbenou volbou, zatímco v Latinské Americe jsou fazole běžnou přílohou.

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Vejmrda

Vejmrda je směs křenu a jablek, viz Jablečný křen.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Makaróny

Makaróny dostaly pojmenování podle italského slova maccheroni. Jsou podlouhlého tvaru, a od špaget se liší tím, že jsou duté a kratší Je to obdoba českých kolínek, která jsou však mnohem menší. Vaří se v osolené vodě, 5-10 minut podle druhu, a servírují se nejčastěji se sýrovou nebo masitou omáčkou, ochucenou česnekem.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Jablečný (jablkový) křen

Jablkový křen (lidově vejmrda) je směs strouhaného křenu a jablek, které ostrost křenu trochu zjemní. Recept na vejmrdu znaly a používaly již naše prababičky. Připravuje se jako příloha především k vařenému či pečenému masu, též k zabíjačkovým a jiným masovým specialitám.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Hranolky

Hranolky jsou oblíbeným pokrmem po celém světě. Brambory, nakrájené do tvaru hranolků, se fritují nebo pečou v troubě. Lze je smažit i na pánvi. Přidávají se k jídlům z rychlého občerstvení - ke smaženému sýru, řízkům a minutkovým pokrmům.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Gnocchi

Gnocchi jsou italské bramborové knedlíčky a jejich správná výslovnost je ňoky, ostatní názvy jsou patvary. Brambory se uvaří ve slupce, ještě za horka oloupou a propasírují nebo nastrouhají. K nim se přidá hladká mouka, vejce, sůl a muškátový oříšek. Těsto zpracujeme do tvaru maličkých šištiček, na kterých uděláme pomocí vidličky rýhy. Díky tomu na nich ulpí více omáčky. Podávají se často se sýrovými omáčkami nebo špenátem.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Bulgur

Bulgur je nalámaná a předvařená celozrnná pšenice, která se vypere, usuší a nadrtí na menší kousky. Ty se na sítech roztřídí podle hrubosti. Tím, že je pšenice předvařená, už se nemusí dlouho tepelně zpracovávat. Bulgur stačí nechat nabobtnat ve vodě a pak smíchat s dalšími přísadami. Používá se do pilafu, karbanátků, nádivek nebo se zeleninou, vhodný je také jako příloha k jídlům.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Čočka jedlá

Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z Kanady. Jde o zdravou luštěninu, které se přikládá z hlediska stravování velký význam. Je ceněna především jako zdroj bílkovin a nestravitelné vlákniny. Používá se do polévek, jako příloha a do salátů. Je oblíbená zvláště mezi vegetariány. 

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Brambory

Lilek brambor je víceletá hlíznatá rostlina z čeledi lilkovitých, Pěstuje se jako jednoletá plodina. Celá rostlina je jedovatá, kromě hlíz, bez kterých si neumíme vaření ani představit. Podle období sklizně brambory rozdělujeme na rané a pozdní. Byly vyšlechtěny do mnoha odrůd a varných typů. Pokrmů z nich připravíme bezpočet, ať už je použijeme jako přílohu nebo uvaříme kaši, knedlíky, bramboráky a mnoho dalších, i sladkých, specialit. 

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Bramborová kaše

Bramborová kaše nebo také bramborové pyré je pokrm, který se připravuje z moučnatých brambor, uvařených ve vodě. Po uvaření se slijí, rozšťouchají či rozmixují, přidá se do nich mléko, nebo i smetana a pěkný kousek másla. Kaši lze dochutit různými způsoby např. česnekem či pepřem, může se polít osmaženou cibulkou nebo slaninou.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Bramborový salát

Bramborový salát je velmi známé jídlo, které se podává jako příloha, nejčastěji k řízkům, karbanátkům nebo k sekané. Salát je tradičním vánočním pokrmem ke smažené rybě. Bramborový salát se připravuje v mnoha zemích světa. Typicky český bramborových salát se připravuje z vařených brambor, přidává se do něj sterilovaná nebo vařená zelenina, okurky, někdy i vařená vajíčka, uzenina a majonéza. Co rodina, to recept - každý si myslí, že jeho salát je právě ten nejlepší.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Bramborové knedlíky

Bramborové knedlíky jsou základem české kuchyně, dají se připravit z jednoduchých a běžně dostupných surovin. Základem jsou uvařené brambory moučného typu, které se nastrouhají, pokud jsou studené, nebo se ještě teplé rozmačkají. Přidá se do nich vejce, hrubá mouka či dětská krupička, nebo obojí, sůl, někdy i škrob. Z těsta se vytvarují válečky libovolného průměru, ty se vloží do vroucí osolené vody. Knedlíky jsou skvělou přílohou k masům, k zelí nebo omáčkám.

1 3 4 5 6

Další témata

Další recepty

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více