Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jarní nádivkové muffiny: Obměna velikonoční nádivky je vláčná, chybět nemohou speciálně upravené kopřivy
Zdroj: Toprecepty, Susa

Součástí velikonočního období bývá i příprava nádivky. A nemusí být jen uvnitř masa nebo z pekáče. Upečte si jarní nádivkové muffiny. Zjistěte, co do nich dát, aby byly vynikající.

Co je velikonoční nádivka 

Nádivka bývá součástí velikonočního hodování a připravujeme ji na konec půstu. Většinou nádivku dáváme do kuřete, ale někdy také pečeme samostatně v pekáčku. Vlastně jde o variantu nákypu. 

Můžeme ale udělat i drobnou změnu a místo na pekáč dát těsto do formiček na muffiny. Nádivka tak bude vypadat efektněji, obzvlášť pokud formičku vyložíme papírovými košíčky, třeba s květinovým vzorem. 

Co patří do jarní nádivky 

Základem je pečivo nakrájené na kostky, maso (obvykle uzené), máslo, vajíčka a mlékem. Do jarní nádivky také patří bylinky, které jsou aktuálně k dispozici. Od kopřiv přes medvědí česnek, pažitku, špenát až po petrželku. Dříve se dělávala i ze surovin, které se využívají na přípravu krupicové kaše.

Chuť dodají nádivce bylinky, maso, můžeme ji ještě osolit a opepřit. Často se také přidává muškátový květ. Využít můžeme i chuťově výrazný sýr, jako jsou parmazán, čedar nebo třeba niva.

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Jak připravit jarní nádivkové muffiny

Na jarní nádivkové muffiny potřebujete: 6 nejlépe den starých rohlíků, 3 vejce, asi 150-200 ml mléka, sůl, pepř, muškátový květ, 250 g libového uzeného masa, misku mladých kopřiv, hrst petrželky, hrst medvědího česneku a kousek másla.

Jak na to? Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a dejte je do mísy. Do  dvou vyšších misek rozklepněte žloutky zvlášť, bílky zvlášť. Ke žloutkům přilijte mléko, rozšlehejte je a směsí zalijte rohlíkové kostičky. Nechte je chvíli nasáknout. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.

Uzené maso nakrájejte nadrobno, kopřivy spařte v cedníku vařící vodou a nechte je okapat. Pak je nasekejte spolu s petrželkou a medvědím česnekem nadrobno. Do navlhčených rohlíků vmíchejte maso a bylinky, osolte, opepřete, přidejte muškátový květ a nakonec vmíchejte sníh z bílků.

Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si formičky na muffiny. Pokud je potřeba, vymažte je máslem a dejte do nich připravenou směs. Do každé mističky přidejte navrch tenký plátek másla. Mističky dejte do trouby a slané muffiny pečte asi 20-25 minut. Vynikající jsou teplé i studené.

Náš tip: Připravte si velikonoční muffiny naslano podle tohoto videoreceptu: 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více