Jarní nádivkové muffiny: Obměna velikonoční nádivky je vláčná, chybět nemohou speciálně upravené kopřivy
13. 3. 2024 Vaření
Součástí velikonočního období bývá i příprava nádivky. A nemusí být jen uvnitř masa nebo z pekáče. Upečte si jarní nádivkové muffiny. Zjistěte, co do nich dát, aby byly vynikající.
Co je velikonoční nádivka
Nádivka bývá součástí velikonočního hodování a připravujeme ji na konec půstu. Většinou nádivku dáváme do kuřete, ale někdy také pečeme samostatně v pekáčku. Vlastně jde o variantu nákypu.
Můžeme ale udělat i drobnou změnu a místo na pekáč dát těsto do formiček na muffiny. Nádivka tak bude vypadat efektněji, obzvlášť pokud formičku vyložíme papírovými košíčky, třeba s květinovým vzorem.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do jarní nádivky
Základem je pečivo nakrájené na kostky, maso (obvykle uzené), máslo, vajíčka a mlékem. Do jarní nádivky také patří bylinky, které jsou aktuálně k dispozici. Od kopřiv přes medvědí česnek, pažitku, špenát až po petrželku. Dříve se dělávala i ze surovin, které se využívají na přípravu krupicové kaše.
Chuť dodají nádivce bylinky, maso, můžeme ji ještě osolit a opepřit. Často se také přidává muškátový květ. Využít můžeme i chuťově výrazný sýr, jako jsou parmazán, čedar nebo třeba niva.
Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…
Jak připravit jarní nádivkové muffiny
Na jarní nádivkové muffiny potřebujete: 6 nejlépe den starých rohlíků, 3 vejce, asi 150-200 ml mléka, sůl, pepř, muškátový květ, 250 g libového uzeného masa, misku mladých kopřiv, hrst petrželky, hrst medvědího česneku a kousek másla.
Jak na to? Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a dejte je do mísy. Do dvou vyšších misek rozklepněte žloutky zvlášť, bílky zvlášť. Ke žloutkům přilijte mléko, rozšlehejte je a směsí zalijte rohlíkové kostičky. Nechte je chvíli nasáknout. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
Uzené maso nakrájejte nadrobno, kopřivy spařte v cedníku vařící vodou a nechte je okapat. Pak je nasekejte spolu s petrželkou a medvědím česnekem nadrobno. Do navlhčených rohlíků vmíchejte maso a bylinky, osolte, opepřete, přidejte muškátový květ a nakonec vmíchejte sníh z bílků.
Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si formičky na muffiny. Pokud je potřeba, vymažte je máslem a dejte do nich připravenou směs. Do každé mističky přidejte navrch tenký plátek másla. Mističky dejte do trouby a slané muffiny pečte asi 20-25 minut. Vynikající jsou teplé i studené.
Náš tip: Připravte si velikonoční muffiny naslano podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Medvědí česnek je dobrý při chřipce a nachlazení. Zkuste z něj udělat „medvědí máslo“ nebo delikátní olej!
Kterou jarní polévku máte nejraději? Bylinkovou, špenátovou, chřestovou nebo jinou?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 1 hodinou
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 7 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 22 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 23 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno 1. 5. 2024 14:30
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme