Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masový guláš patří mezi klasická jídla české kuchyně, kterým málokdo odolá. Tento pokrm připravuje každý trochu jinak, avšak poctivě uvařený guláš musí mít tmavý cibulový základ a maso doslova rozpadající se na jazyku.

Guláš považujeme za krále hospodských jídel, který má své kořeny až v Maďarsku. Masový guláš se připravuje z vepřového či hovězího masa, které je dostatečně prorostlé tukem. Guláši prospívá pomalé vaření, které trvá tak dlouho, dokud není maso měkké.

1/15

    1 z 15

    Segedínský guláš

    Segedínský guláš Video

    Segedínský guláš je oblíbený pokrm české kuchyně, který osloví především milovníky kysaného zelí. Guláš voní dokonale přidaným kmínem, mletou paprikou a šťavnatým vepřovým masem. Jako příloha se nejlépe hodí jemný houskový knedlík.

    2 z 15

    Kančí guláš

    Kančí guláš Video

    Zvěřinové recepty se k podzimnímu období báječně hodí a pokud získáte skvělé kančí maso, máte ideální příležitost si uvařit lahodný guláš. Nejlepší guláš získáte díky tmavému cibulovému základu, kterému dodá báječnou chuť červené víno.

    3 z 15

    Hovězí guláš

    Hovězí guláš Video

    Poctivým hovězím gulášem nikdy neurazíte žádného strávníka, protože patří mezi oblíbené stálice české kuchyně. Guláš se skvěle hodí v případech, kdy potřebujete zasytit všechny členy rodiny, a věřte, že s tímto receptem sklidíte velkou chválu.

    4 z 15

    Krůtí guláš

    Krůtí guláš Video

    Dostali jste chuť na lahodný guláš, ale nemáte zrovna k dispozici hovězí maso? V takovém případě vyzkoušejte krůtí guláš, který vás překvapí báječnou chutí. Krůtí maso je v kuchyni přehlížené, přestože je skvělým zdrojem bílkovin s nízkým obsahem tuku.

    5 z 15

    Jehněčí guláš

    Jehněčí guláš

    Jehněčí maso může být báječnou alternativou namísto hovězího masa, velmi často se připravuje ve svátečním období, jako jsou například Velikonoce. Tento guláš se pyšní svou sytostí a výrazným aroma. Pochutnejte si na něm s čerstvým chlebem či knedlíkem.

    6 z 15

    Hovězí hospodský guláš

    Hovězí hospodský guláš Video

    Hovězí guláš s plnou tmavou chutí je ozdobou mnoha jídelních lístků v klasických hospodách. Nejoblíbenějším masem k přípravě guláše je kližka, která je měkká a šťavnatá. Na chuť guláše má však také velký vliv dostatečně orestovaná cibule.

    7 z 15

    Hovězí guláš na víně

    Hovězí guláš na víně

    Hovězí guláš je často velkou výzvou pro začínající hospodyňky. V tomto receptu je do základu přidané červené víno, které dodá omáčce netradiční chuť a dokonale tmavou barvu. Takovému guláši také nejvíce prospěje odležení přes noc.

    8 z 15

    Maďarský guláš s bramborem

    Maďarský guláš s bramborem

    Milovníci pikantní chuti zajásají, protože právě maďarský guláš bude pro ně to pravé. Základ tohoto guláše tvoří rajčatový protlak, společně s pikantní mletou paprikou, kterou můžete přidat podle své chuti. Guláš nemusíte zahušťovat díky přidaným bramborám.

    9 z 15

    Pravý vepřový guláš

    Pravý vepřový guláš Video

    Guláše jsou pokladem nejen české gastronomie. Hledáte-li levnější variantu místo hovězího masa, jasnou volbou může být právě vepřové maso, zejména dobře prorostlá plec. Pomalu vařený guláš dochutíte prolisovaným česnekem a majoránkou.

    10 z 15

    Dýňový guláš

    Dýňový guláš

    Dýně je nejoblíbenější podzimní surovina, se kterou můžete vyčarovat mnoho báječných pokrmů. Přestože byste dýni v guláši nečekali, tento pokrm vás nadchne překvapivou a chutnou kombinací. Dýně navíc guláš dostatečně zahustí a předá mu hezkou barvu.

    11 z 15

    Plzeňský guláš

    Plzeňský guláš

    Připravit hovězí guláš není nic složitého, ale přidáte-li do něj navíc světlé či tmavé pivo, dostanete tento pokrm na ještě vyšší úroveň. Přidané pivo předá guláši dokonalou hořkosladkou chuť a bezpochyby si ho zamiluje především mužské osazenstvo.

    12 z 15

    Guláš ze srnčí kýty

    Guláš ze srnčí kýty Video

    Guláš ze srnčí kýty na červeném víně a ochucený divokým kořením si zamilujete. Přestože tento pokrm vyžaduje dostatek času na přípravu, výsledek stojí rozhodně za to. K srnčímu guláši se nejlépe hodí domácí houskový knedlík nebo čerstvý chleba.

    14 z 15

    Hovězí guláš se sušenými houbami

    Hovězí guláš se sušenými houbami

    Každému je dobře známá ta dokonalá vůně během vaření guláše, a co teprve, když do něj přidáte sušené houby, takový pokrm skvěle zahřeje během podzimních dní. Hotový guláš podávejte s čerstvým chlebem a ozdobený cibulkou či nakrájeným pórkem.

    15 z 15

    Fazolový guláš s vepřovým masem

    Fazolový guláš s vepřovým masem Video

    Hustý fazolový guláš s vepřovým masem je oblíbená trampská klasika, kterou si jednou za čas každý s radostí připraví i doma k večeři. Guláš obohacený o fazole zasytí každého člena rodiny a navíc je snadný na přípravu, zvládnou ho i začátečníci v kuchyni.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli