Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Španělský ptáček je závitek z hovězího masa, plněný slaninou, uzeninou, vejcem natvrdo, kyselou okurkou a cibulí. Podává se s rýží nebo s knedlíkem. Jednou z variant na tento pokrm je rozlítaný ptáček.

Rozlítaný neboli rozstřelený ptáček je obdobou toho španělského ptáčka s tím rozdílem, že náplň není zabalená v závitku, ale pokrájená v omáčce. Touto úpravou zpracujeme menší plátky hovězího, vepřového nebo kuřecího masa.

Jak připravit rozlítané ptáčky

Zpracujeme i menší plátky nebo kousky masa:

  • Maso osolíme, opepříme a orestujeme na sádle. Vyndáme ho na talíř a ve výpeku osmažíme na kostky pokrájenou cibuli a slaninu.
  • Přidáme lžičku hořčice, promícháme, vrátíme zpátky maso a vše podlijeme vývarem. Dosolíme a dusíme do měkka.
  • Během dušení masa přidáme do omáčky uzeninu a kyselé okurky, pokrájené na kostičky. Vejce na tvrdo přidáme až před koncem varu.
  • Omáčku zahustíme troškou hladké mouky, rozmíchané ve vodě, ale buďme opatrní - hodně mouky může zkazit celý výsledek.
  • Podáváme s rýží nebo s houskovým knedlíkem.

Do omáčky můžeme přidat okurku, vejce i uzeninu, buď pokrájené nadrobno nebo i ve velkých kusech - záleží na tom, jak to máme rádi. V našem videoreceptu vám ukážeme přípravu falešných ptáčků:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky