12 chyb při přípravě a smažení kapra v trojobalu: Nenechte si zkazit Štědrý večer
Smažený kapr nám vždy připomene nejkrásnější svátky v roce. Tato ryba se totiž tradičně konzumuje v rámci štědrovečerní večeře společně s bramborovým salátem. Je však potřeba ji správně připravit a usmažit.
Na dokonalosti štědrovečerní večeře si zakládá asi každý z nás. Jejím nežádoucím vyvrcholením by mohl být nesprávně připravený kapr, který by zničil celý kouzelný okamžik, kdy rodina sedí pospolu u sváteční tabule. Tomu lze předejít.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při přípravě a smažení kapra
Základem každého pokrmu je kvalita. Proto je lepší koupit si kapra v rybářství namísto supermarketů. Ještě lepší je pak jeho obstarání přes samotného rybáře.
- Tupé nože jsou neštěstí, obzvláště pak při zpracování masa. Buďte na kapra připraveni s nabroušenými noži - i kdybyste ho obdrželi již naporcovaného.
- Porcování kapra vyžaduje alespoň minimální zkušenosti, abyste nenarušili žluč, která by znehodnotila kompletně všechno zasažené maso.
- Nebagatelizujte nakládání této ryby. Kapr má silné aroma, kterého se úspěšně zbavíte jeho naložením do mléka - mléko pachuť i aroma kapra stáhne.
- Solení rybího masa má určitá pravidla. Kapra osolte až bezprostředně před jeho obalováním a smažením, jinak pustí šťávu a výsledkem bude vysušená podrážka od pantofle. Osolit můžete nejen maso, ale i vejce k obalování.
- Chybou je také nevyužít odřezky masa a kostru - ze zdánlivých zbytků lze uvařit naprosto vynikající vánoční rybí polévku, které nikdo neodolá (věřte nám).
- Snažit se připravit částečně nebo zcela zmrzlou rybu je snad to největší pochybení. Ryba se nepropeče, nebude na ní držet trojobal a zkrátka tímto nesprávným postupem se dočkáte maximálně tak totálního fiaska, ničeho jiného.
- Kůže je velkým tématem, za nás je však chybou ji odstraňovat. Díky kůži drží maso krásně pohromadě a kdo ji nemá rád, jednoduše ji odstraní až na talíři.
- Obalování mokrého masa zapříčiní opadávání trojobalu už před smažením. Kapra po vyjmutí z mléka pečlivě osušte papírovými utěrkami, osolte a klasicky obalte, tedy v hladké mouce, rozšlehaných a osolených vejcích a strouhance.
- Odlupující se trojobal je důsledkem hned několika pochybení. Neobalujte rybu předem, ale až bezprostředně před plánovaným smažením. Také ji nechte nejprve lehce zteplat - neobalujte studené maso právě vytažené z lednice.
- Věnujte pozornost výběru vhodného tuku. Máslo vhodné není, protože se velmi brzy připaluje, ovšem slunečnicový či řepkový olej nebo sádlo, to je jiná písnička.
- Pozor na správně rozehřátý tuk na pánvi, stejně jako na jeho vhodné množství. V nedostatečně rozehřátém tuku se kapr bude spíše dusit, trojobal nasaje mnoho oleje a budete zklamaní z připáleného masa s opadaným trojobalem.
- Příliš málo oleje způsobí nerovnoměrné osmažení kapra. Proto s tukem v tomto případě opravdu nešetřete. Dozlatova osmaženého kapra následně pokládejte na papírové utěrky pro odsátí přebytečného tuku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Také milujete kombinaci smaženého kapra v trojobalu a bramborového salátu? My už se nemůžeme dočkat! A pokud vás nyní pohltila touha a chuť na tento skvělý pokrm, inspirujte se videonávodem na přípravu smaženého kapra s bramborovým salátem. Přejeme mnoho úspěchů v kuchyni a svátky plné dobrého jídla a pohody.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře