Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

12 chyb při přípravě a smažení kapra v trojobalu: Nenechte si zkazit Štědrý večer
Zdroj: Toprecepty

Smažený kapr nám vždy připomene nejkrásnější svátky v roce. Tato ryba se totiž tradičně konzumuje v rámci štědrovečerní večeře společně s bramborovým salátem. Je však potřeba ji správně připravit a usmažit.

Na dokonalosti štědrovečerní večeře si zakládá asi každý z nás. Jejím nežádoucím vyvrcholením by mohl být nesprávně připravený kapr, který by zničil celý kouzelný okamžik, kdy rodina sedí pospolu u sváteční tabule. Tomu lze předejít.

Časté chyby při přípravě a smažení kapra

Základem každého pokrmu je kvalita. Proto je lepší koupit si kapra v rybářství namísto supermarketů. Ještě lepší je pak jeho obstarání přes samotného rybáře.

  1. Tupé nože jsou neštěstí, obzvláště pak při zpracování masa. Buďte na kapra připraveni s nabroušenými noži - i kdybyste ho obdrželi již naporcovaného.
  2. Porcování kapra vyžaduje alespoň minimální zkušenosti, abyste nenarušili žluč, která by znehodnotila kompletně všechno zasažené maso.
  3. Nebagatelizujte nakládání této ryby. Kapr má silné aroma, kterého se úspěšně zbavíte jeho naložením do mléka - mléko pachuť i aroma kapra stáhne.
  4. Solení rybího masa má určitá pravidla. Kapra osolte až bezprostředně před jeho obalováním a smažením, jinak pustí šťávu a výsledkem bude vysušená podrážka od pantofle. Osolit můžete nejen maso, ale i vejce k obalování.
  5. Chybou je také nevyužít odřezky masa a kostru - ze zdánlivých zbytků lze uvařit naprosto vynikající vánoční rybí polévku, které nikdo neodolá (věřte nám).
  6. Snažit se připravit částečně nebo zcela zmrzlou rybu je snad to největší pochybení. Ryba se nepropeče, nebude na ní držet trojobal a zkrátka tímto nesprávným postupem se dočkáte maximálně tak totálního fiaska, ničeho jiného.
  7. Kůže je velkým tématem, za nás je však chybou ji odstraňovat. Díky kůži drží maso krásně pohromadě a kdo ji nemá rád, jednoduše ji odstraní až na talíři.
  8. Obalování mokrého masa zapříčiní opadávání trojobalu už před smažením. Kapra po vyjmutí z mléka pečlivě osušte papírovými utěrkami, osolte a klasicky obalte, tedy v hladké mouce, rozšlehaných a osolených vejcích a strouhance.
  9. Odlupující se trojobal je důsledkem hned několika pochybení. Neobalujte rybu předem, ale až bezprostředně před plánovaným smažením. Také ji nechte nejprve lehce zteplat - neobalujte studené maso právě vytažené z lednice.
  10. Věnujte pozornost výběru vhodného tuku. Máslo vhodné není, protože se velmi brzy připaluje, ovšem slunečnicový či řepkový olej nebo sádlo, to je jiná písnička.
  11. Pozor na správně rozehřátý tuk na pánvi, stejně jako na jeho vhodné množství. V nedostatečně rozehřátém tuku se kapr bude spíše dusit, trojobal nasaje mnoho oleje a budete zklamaní z připáleného masa s opadaným trojobalem.
  12. Příliš málo oleje způsobí nerovnoměrné osmažení kapra. Proto s tukem v tomto případě opravdu nešetřete. Dozlatova osmaženého kapra následně pokládejte na papírové utěrky pro odsátí přebytečného tuku.

Také milujete kombinaci smaženého kapra v trojobalu a bramborového salátu? My už se nemůžeme dočkat! A pokud vás nyní pohltila touha a chuť na tento skvělý pokrm, inspirujte se videonávodem na přípravu smaženého kapra s bramborovým salátem. Přejeme mnoho úspěchů v kuchyni a svátky plné dobrého jídla a pohody.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli