Časté chyby při zpracování kapra: Vyzkoušejte 11 tipů na správně připravené rybí maso
Kapr nesmí na Štědrý večer chybět v mnoha českých domácnostech. Je to tradiční pochoutka, bez které si vánoční svátky ani neumíme představit. V následujícím článku se zaměříme na časté chyby, kterých se můžete při jeho zpracování dopustit.
Mnozí z vás si domů přinesou kapra zabitého a vykuchaného. Víte ale, jak s ním dál naložit, aby chutnal na slavnostní tabuli co nejlépe? Podíváme se společně na několik zásad, které se vyplatí dodržet. Poradíme vám také, na co si dát pozor.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na co si dát pozor při úpravě kapra
Když budete dbát následujících rad a vyvarujete se případných chyb, bude váš kapr vynikající pochoutkou.
- Při koupi si kapra důkladně prohlédněte. Nesmí mít zakalené oči a žábry musí být hezky růžové. Pak si můžete být jistí, že kupujete čerstvou rybu.
- Vyberte raději šupináče než lysce. Lysec má pevnější kůži a hodí se více na grilování. Na smažení a pečení je vhodnější šupináč, protože má jemnější a lahodnější kůžičku.
- Vybírejte menší nebo středně velké ryby. Ty mají méně podkožního tuku, který je nositelem nechtěných pachů.
- Kapra je před porcováním potřeba pořádně umýt a to i zevnitř. Následně je dobré ho osušit třeba papírovou utěrkou.
- Abyste předešli nepříjemnému zápachu rybiny, můžete kapra naložit.
- Věnujte pozornost skladování a trvanlivosti. Ani v lednici kapr nevydrží příliš dlouho. Při teplotě okolo 2 °C je nutné ho zpracovat do 48 hodin a při teplotě okolo 6 °C vydrží pouhých 24 hodin.
- Neskladujte v plastu, ale ve skleněné nebo porcelánové misce. Misku přikryjte víkem nebo zakryjte potravinářskou folií.
- Nešetřete na soli. Kapr potřebuje osolit o dost více, než jste zvyklí.
- Rybí vývar nevařte dlouho, stačí 20–30 minut, potom začíná hořknout.
- Neobalujte příliš dopředu, strouhanka rychle zvlhne, bude odpadat a nebude křupavá.
- Smažte na dobře rozpáleném oleji nebo sádle, máslo není vhodné.
Teď, když už víte na co si dát při přípravě kapra pozor, se můžete inspirovat naším receptem na smaženého kapra s bramborovým salátem.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře