

Kapr v kefírové marinádě s česnekem a zázvorem
Suroviny
- kapr 2 (2,5) kg
- cca 800 ml kefíru
- 3 lžíce prolisovaného čerstvého zázvoru
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 5 prolisovaných stroužků česneku (komu vadí, může vynechat)
- Na obalení:
- sůl
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka nebo pouze hladká mouka s mletou sladkou paprikou
- Na smažení:
- olej nebo sádlo
Postup přípravy receptu
Vykuchaného kapra očistíme, rozpůlíme,opláchneme a osušíme. Nařežeme porce, které případně můžeme i vyfiletovat. Porce kapra poskládáme do větší, uzavíratelné nádoby.
S kefíru, zázvoru a česneku si připravíme marinádu, nalijeme na kapra, uzavřeme víkem a dáme nejlépe přes noc odpočinout do lednice. Marinovat můžeme i dva dny.
Maso z marinády osušíme, lehce osolíme a obalíme v klasickém trojobalu.
Porce prudce opečeme na pánvi na rozehřátém tuku. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 3/4 výkon. Pečeme do zlatavé barvy přibližně 10-15 minut, podle síly ukrojených plátků.
Takto marinovaný kapr je také velice chutný, když se po osušení marinády obalí pouze v hladké mouce promíchané s trochou mleté červené papriky a pozvolna se osmaží na pánvi s olejem a máslem. Podáváme s různými bramborovými saláty nebo bramborovou kaší. Ale je výborný i po studenu.
Poznámka od kuchařky
Nejen kapr, ale i drůbeží a vepřové maso v kefírové marinádě krásně zkřehne. Je chutné a šťavnaté.
Pro zajímavost přidávám odkaz na přípravu vykostění kapra. Já jsem silným ostrým nožem odstranila hřbetní kost a poté vyřízla žeberní kosti. Odřezky jsem použila na vývar.
Doufám, že mě zde přítomní“rybáři-rybářky“za tento experiment nevypískají:-)ale nám tahle naložená úprava moc chutná.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kapr v kefírové marinádě s česnekem a zázvorem
-
spagetka:Špagetko,jen ten kefír nepoužij na žádnou křehkou rybku
Ono to maso v kefíru krásně zkřehne,tak aby to pak po usmažení nebylo jako blátíčko
Jsem ráda,že"kefíruješ"
Já už mám zase také povoleno
Všem díky za zájem,milé komentíky i hodnocení -
Kapra kupuji několikrát do roka
, s tou tvojí marinádou vyzkouším, určitě to je dobrůtka
-
skvěle, kapra mám, takže vyzkouším
-
Take bych se nedala dvakrat pobizet k ochutnani..fajn receptik..
-
Tak to bych si dala zítra k obědu, děláš mi chutě Aničko
-
To musí být fantazie...
-
Ani, to mě zaujalo, u nás kapřík sice nejdede, ale děkuju za nápad, zkusím jinou rybku (houbičky jedou jak draci
), vyzkouším
-
Také mám ráda maso naložené v kefírové marinádě a mooooooc ráda. To bude určitě delikatesa
Aničko ani nevíš jakou mám na to chuť. Moc fajn receptík
+ bodík