Kapr v kefírové marinádě s česnekem a zázvorem

Suroviny

kapr 2 (2,5) kg
cca 800 ml kefíru
3 lžíce prolisovaného čerstvého zázvoru
1 lžíce mletého zázvoru
5 prolisovaných stroužků česneku (komu vadí, může vynechat)
Na obalení:
sůl
hladká mouka
vejce
strouhanka nebo pouze hladká mouka s mletou sladkou paprikou
Na smažení:
olej nebo sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Vykuchaného kapra očistíme, rozpůlíme,opláchneme a osušíme. Nařežeme porce, které případně můžeme i vyfiletovat. Porce kapra poskládáme do větší, uzavíratelné nádoby.

  2. S kefíru, zázvoru a česneku si připravíme marinádu, nalijeme na kapra, uzavřeme víkem a dáme nejlépe přes noc odpočinout do lednice. Marinovat můžeme i dva dny.

  3. Maso z marinády osušíme, lehce osolíme a obalíme v klasickém trojobalu.

  4. Porce prudce opečeme na pánvi na rozehřátém tuku. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 3/4 výkon. Pečeme do zlatavé barvy přibližně 10-15 minut, podle síly ukrojených plátků.

  5. Takto marinovaný kapr je také velice chutný, když se po osušení marinády obalí pouze v hladké mouce promíchané s trochou mleté červené papriky a pozvolna se osmaží na pánvi s olejem a máslem. Podáváme s různými bramborovými saláty nebo bramborovou kaší. Ale je výborný i po studenu.

Poznámka od kuchařky

Nejen kapr, ale i drůbeží a vepřové maso v kefírové marinádě krásně zkřehne. Je chutné a šťavnaté.

Pro zajímavost přidávám odkaz na přípravu vykostění kapra. Já jsem silným ostrým nožem odstranila hřbetní kost a poté vyřízla žeberní kosti. Odřezky jsem použila na vývar.

Doufám, že mě zde přítomní“rybáři-rybářky“za tento experiment nevypískají:-)ale nám tahle naložená úprava moc chutná.

http://www.trebonskykapr.cz/kapr-bez-kosti-filetov...

Komentáře k receptu Kapr v kefírové marinádě s česnekem a zázvorem

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    spagetka:Špagetko,jen ten kefír nepoužij na žádnou křehkou rybku;-)Ono to maso v kefíru krásně zkřehne,tak aby to pak po usmažení nebylo jako blátíčko:-)Jsem ráda,že"kefíruješ";-)Já už mám zase také povoleno:-D
    Všem díky za zájem,milé komentíky i hodnocení:-K:-K

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Kapra kupuji několikrát do roka:-p:-p, s tou tvojí marinádou vyzkouším, určitě to je dobrůtka:yes::yes:

    Odpovědět

  • Irule Irule

    :-O skvěle, kapra mám, takže vyzkouším :-p;-):yes:

    Odpovědět

  • aisha aisha

    Take bych se nedala dvakrat pobizet k ochutnani..fajn receptik..:yes::yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Tak to bych si dala zítra k obědu, děláš mi chutě Aničko;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    To musí být fantazie...:-p:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Ani, to mě zaujalo, u nás kapřík sice nejdede, ale děkuju za nápad, zkusím jinou rybku (houbičky jedou jak draci ;-):-D), vyzkouším :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Také mám ráda maso naložené v kefírové marinádě a mooooooc ráda. To bude určitě delikatesa:-p:-p Aničko ani nevíš jakou mám na to chuť. Moc fajn receptík :yes::yes::-K + bodík

    Odpovědět

Tématické fráze: jak vyfiletovat kapra marinada na kapra kapr se zazvorem kapr s česnekem marinády se zázvorem kapr na na zázvoru recepty kapr s česnekem naloženy kapr smažený kapr s cesnekem marináda se zázvorem pečený kapr v kefíru kapr se se zázvorem kapr na česneku a zázvoru smažený kapr marináda kapr na zázvoru marinada kapr kapr na sadle a marinada kapr naložený přes noc jak vyfelotovat kapra bezlepkový trojobal na kapra