Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Že vám pojem cmunda nic neříká? Určitě jste tento výborný pokrm nejednou ochutnali, protože i jeho vůně je neodolatelná. Je to oblíbené jídlo české kuchyně, které se dá připravit na mnoho způsobů jako hlavní chod i příloha.

Nebudeme déle napínat, cmunda je jihočeské označení pro bramborák jaksepatří ze strouhaných brambor, koření, česneku, mouky a vajec. Toto těstíčko se poté smaží na oleji dokřupava. Bramboráky si vychutnáváme jen tak - nebo do nich můžeme zabalit i maso, čímž vznikne oblíbený řízek Ondráš. Specialitou jsou pak cmundy po kaplicku, kdy bramboráky navíc obložíme kysaným zelím a uzeným masem. Přesně takové si s námi můžete připravit i vy. 

Jak udělat cmundu po kaplicku 

Křupavé bramboráky, které v sobě po zakrojení ukrývají plátek výborného uzeného, jsou společně s dušeným kysaným zelím plnohodnotným a sytým obědem, ze kterého se vám budou sbíhat sliny. Příprava je velmi jednoduchá. 

  1. Na 3 porce cmundy po kaplicku potřebujete: 500 g brambor, 100–120 g hrubé mouky, 3 stroužky česneku, 120 ml horkého mléka, 2 vejce, 300 g uzeného masa a podle chuti sůl, pepř, majoránku. Dále pak také olej na smažení. 
  2. Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle. 
  3. Přilijte horké mléko, utřený česnek, vejce, hrubou mouku, koření a dobře promíchejte
  4. Uzené maso nakrájejte na 0,5 cm silné plátky. 
  5. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a pomocí lžíce rozprostřete připravené těsto. Na něj položte plátek masa a opět zakryjte bramborovým těstem. 
  6. Smažte zvolna po obou stranách dozlatova. 
  7. Podávejte s dušeným kysaným zelím

Cmundu po kaplicku si můžete připravit také podle našeho podrobného videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky