Co ochutnat v Řecku? 10 místních specialit, které byste neměli vynechat
Řecko patří mezi nejžádanější turistické destinace, a to nejen pro své historické památky, ale i kvůli dechberoucí přírodě, krásným plážím a v neposlední řadě i vynikající středomořské kuchyni, která se řadí mezi nejzdravější na světě.
Řecko je velmi rozmanitou destinací s mnoha různorodými ostrovy, které mají své jedinečné kouzlo a charakter. Dovolená v Řecku je ideálním místem pro odpočinek, protože jak je známo, řecký životní styl je ve znamení klidu, odpočinku, lidových zvyků, tance a hudby. Taktéž jídlo je zde společenskou událostí a místní taverny vás pohostí i do pozdních večerních hodin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co ochutnat v Řecku
Základem řecké kuchyně jsou lokální a čerstvé suroviny v podobě spousty zeleniny, ovoce, ryb, mořských plodů, masa, bylinek, koření a kvalitního olivového oleje. Hojně se v pokrmech vyskytují luštěniny, obiloviny a také řecké sýry (především známý feta) a řecký bílý jogurt.
- Tzatziky: Naprostá řecká klasika dostupná a podávaná na každém rohu je z bílého jogurtu, nastrouhané okurky, česneku, kopru a olivového oleje. Tzatziky využíváme k namáčení zeleniny, pečiva, masa a ke gyrosu.
- Řecký salát Choriatiki: Řekové jsou opravdovými salátovými mistry a salát Choriatiki patří k těm nejznámějším - a přitom velmi jednoduchým. Základem jsou okurky, papriky, rajčata, červená cibule, olivy Kalamata a sýr feta. Poté stačí jen zalít olivovým olejem a dochutit oreganem.
- Musaka: Lahodné vrstvené jídlo z lilku, brambor, mletého masa (jehněčího nebo hovězího), proložené rajčaty, vše zalité bešamelovou omáčkou a zapečené dozlatova.
- Souvlaki: Jedná se o špízy z bylinkami ochucených kousků vepřového či kuřecího masa grilovaných na špejli. Podávají se v pita chlebu nebo třeba samostatně s hranolky a tzatziky.
- Saganaki: Oblíbený smažený řecký sýr halloumi, kefalotyri, graviera nebo i feta, který se osmaží dokřupava, zatímco uvnitř se roztéká. Často se podává také s kolečkem citrónu. Pojem "saganaki" však můžeme najít i ve spojitosti s jinými pokrmy připravovanými v této malé pánvičce - oblíbené jsou saganaki krevety.
- Dolmades: Závitky z vinných listů plněné rýží, bylinkami a často i mletým masem, se podávají teplé i studené s česnekovo-jogurtovou omáčkou.
- Spanakopita: Slaný tradiční řecký koláč z filo těsta plněný špenátem, sýrem feta, cibulí a bylinkami. Podává se jako předkrm nebo svačina.
- Baklava: Velmi sladký řecký dezert z vrstveného filo těsta, plněný oříšky a přelitý sladkým sirupem.
- Řecký jogurt s medem a ořechy: Vynikající, přitom snadný dezert nebo snídaně. Stačí pouze řecký jogurt přelít medem a posypat vlašskými ořechy.
- Gyros: Nesmíme zapomenout na neodmyslitelnou součást Řecka - a tím je gyros, prodávaný na každém rohu. Kořeněné tenké plátky masa se nejčastěji podávají v pita chlebu s rajčaty, cibulí, tzatziky a hranolky.
Upečte si z pohodlí domova řecký gyros podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Podáváme ho v pita chlebu nebo tortille. Dobrou chuť neboli řecky Καλή όρεξη (Kali Orexi).
Komentáře