Co patří do špízu? Malé kousky jídla, které navlékneme na špejle nebo na jehly
Špízy jsou malé kousky různého jídla, které jsou napíchnuté na dřevěných špejlích nebo na kovových jehlách. Buď je necháme syrové k okamžité konzumaci nebo je upečeme v troubě, osmažíme na pánvi či ugrilujeme.
Špízy jsou oblíbeným pokrmem hlavně v létě - při grilování kousků jídla na jehlách drží vše pohromadě a přitom se chutě a vůně krásně prolnou. Nepečené špízy pro děti jsou dobrůtkou, která se nesype a nedrolí a děti si jejich mlsání užívají.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co patří do tepelně upraveného špízu
Použijeme kovové jehly nebo ploché jehly na ražniči:
- Kousky masa vepřového a drůbežího, které je vhodné předem namarinovat, mleté a uzené maso, ryby, uzeniny (klobásy, párky, špekáčky), slanina.
- Zelenina, vhodná k pečení - cibule, papriky, rajčata, cukety, houby a žampióny, brambory, česnek, ale i mrkev a pórek.
- Ovocné špízy z jablek, hrušek, ananasu, banánů a broskví posypeme před dopečením cukrem, čímž dosáhneme jemně karamelové chuti.
Čím naplnit syrový špíz
Používáme dřevěné špejle nebo dlouhá plastová napichovátka:
- Syrová zelenina slouží jako ozdoba obložených talířů. Je vhodnější použít kratší špejle. Zeleninové špízy z okurek, paprik, rajčat a zeleného salátu podáváme s různými dipy, do kterých je můžeme namáčet.
- Čerstvé ovoce, které bude držet na špejli - jablka, hrušky, švestky, hroznové víno, mandarinky, banány, jahody, meloun a jiné pevné ovoce. Pochoutku můžeme pokapat čokoládou nebo ji do ní částečně namočit.
- Míchané špízy připravujeme z ovoce, sušenek, kousků čokolády, kostiček marshmallow, ze želé bonbónů a kousků tyčinek. Slaným špízům sluší sýr, šunka či klobása a kyselá okurka v kombinaci s čerstvou zeleninou a kostičkami pečiva.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře