Máte hodně černého rybízu nebo josty a nevíte, jak ovoce upotřebit? Poradíme
Černý rybíz a josta jsou velmi kvalitní druhy letního ovoce. Mají mnoho vitamínu C (více než citrony), který při šetrné konzervaci z velké části zůstane zachován. Zanedbatelné není ani množství dalších látek příznivých pro zdraví.
Kromě kyseliny citronové obsahuje černý rybíz hodně pektinu, proto dobře želíruje a pomáhá želírovat druhům, které mají pektinu málo (např. plody černého bezu, maliny). Významné je i množství karotenu, antokyanů, tříslovin, fytoncidních látek, silic, rutinu a barviv. Plody i listy jsou léčivé. Josta je hybrid, který má méně silic, což vyhovuje tomu, kdo typickou vůni rybízu nesnáší.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co s černým rybízem
Nabízíme několik tipů - vyberte si to, co vám nejlépe vyhovuje.
- Velmi ceněné jsou sirupy zastudena, ve kterých zůstává většina vitamínu C.
- Sirup je možné připravit i šetrnou sterilací, kdy vitamínu C zůstane dost, a přitom nepotřebujeme konzervanty.
- Výborná je marmeláda, zvlášť když k rybízu přidáme maliny.
- Slavný je likér cassis, který můžeme doplnit i o jiné druhy ovoce.
- Pikantně chutná černý rybíz v moučnících.
- Také poháry a dezerty s ním mají výraznější chuť.
- Další využití najde rybíz v kuchyni jako surovina na ovocné víno, kompot či mošt.
- Rybíz se dobře mrazí a pro léčivé účely se používá i sušený.
Rybízovou nebo jostovou marmeládu s úspěchem využijete na zdobení smažených moučníků. Vyzkoušejte třeba výborné vdolky naší holky.
Přejeme dobrou chuť a příjemné léto.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře