Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Černý rybíz a josta jsou velmi kvalitní druhy letního ovoce. Mají mnoho vitamínu C (více než citrony), který při šetrné konzervaci z velké části zůstane zachován. Zanedbatelné není ani množství dalších látek příznivých pro zdraví.

Kromě kyseliny citronové obsahuje černý rybíz hodně pektinu, proto dobře želírujepomáhá želírovat druhům, které mají pektinu málo (např. plody černého bezu, maliny). Významné je i množství karotenu, antokyanů, tříslovin, fytoncidních látek, silic, rutinu a barviv. Plody i listy jsou léčivé. Josta je hybrid, který má méně silic, což vyhovuje tomu, kdo typickou vůni rybízu nesnáší.

Co s černým rybízem

 Nabízíme několik tipů - vyberte si to, co vám nejlépe vyhovuje.

Rybízovou nebo jostovou marmeládu s úspěchem využijete na zdobení smažených moučníků. Vyzkoušejte třeba výborné vdolky naší holky.

Přejeme dobrou chuť a příjemné léto.

 

Komentáře

Další tipy a triky