Koláč z josty

Kanyla Kuchařka: Kanyla

dortová forma Moučníky , Řezy, Řezy s ovocem, bublaniny 7 názorů

Suroviny

Korpus:
180 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
100 g hery nebo jiného tuku na pečení
1 vejce
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
Náplň:
350-400 g josty
30 g cukru krupice (nebo podle kyselosti ovoce)
1 vanilkový cukr
50-100 g smetany (tučnost i množství dle libosti)
2 celá vejce
hrst josty navíc
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z ingrediencí na korpus vypracujte rukama těsto, až se pěkně spojí, zabalte ho do folie a nechte alespoň hodinu odležet v chladu.

  2. Jostu operte, odstraňte stopky i "bubáky", smíchejte s oběma cukry a krátce povařte. Směs rozmixujte a přeceďte, aby se odstranila zrníčka a slupky. Nechte vychladnout do vlažna. Poté přilijte směs vajec a smetany. Nemusíte šlehat, stačí dobře zamíchat.

  3. Těsto vyválejte, vyložte dortovou nebo koláčovou formu, propíchejte vidličkou a při 180°C 15 minut předpečte.

  4. Vyjměte formu z trouby, do korpusu vhoďte hrst josty a zalijte to celé připravenou směsí. Pečte dalších 25-35 minut, dokud směs na povrchu lehce nezatuhne. Při poklepu by se měla chvět jako pudink.

  5. Koláč nechte důkladně vychladnout (můžete i vychladit).

Poznámka

Můžete použít i ANGREŠT místo josty, jen přidejte při vaření ovoce víc cukru.

Inspirace v časopisu Apetit.

Koláč má skvělou kyselkavou chuť! Já použila smetanu 12%, takže je to skoro i dietní =) A hlavně PLNO náplně a skoro žádné těsto!!!

Omlouvám se za různé světlo u fotek, pekla jsem večer, krájela až ráno...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Koláč z josty

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No, teda, to nemá chybu, jenže jostu nemám. Poslala mi ji Nadja a zeťák mi ji omylem pokosil:-/

    Odpovědět

  • Jenny Jenny

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Bibinka: Bibinka, josta začína rodiť uť už v 2-3 roku, najviac rodí stále na 2-3-ročnom dreve, preto netreba držať staršie konáre, ale orezovať ich a dopestovávať vždy mladé ;-)

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    To je teda barvička :yes::-K.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

  • Kanyla Kanyla(autorka receptu)

    Bibinka: Počkej, sotjí to za to :-p Anebo zkus jostu smíchat s angreštem nebo rybízem (nebo obojím), je to fakt dobrota!:-8

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Kanylo, ten koláč z josty může být fajn osvěžující, já si ale musím počkat, Josty mám 3, ale jsou mladé, tak ještě tolik neplodí, aby to bylo na koláč, spíš tak na chuť. To nic nemění na tom, že máš 1.bod:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: josta řez ovoce josta recepty justa ovoce recepty z josty josta recepty ovoce justa moučníky z josty pečení z josty řez josty recept z josty moučník z josty koláč z justy pečeme z josty angrešt justa co z josty josta recept angrest a justa jan z josty recepty na jostu pečení josta

Zapomněl/a jsem heslo