Co se vaří v Bulharsku? Pochutnejte si na dovolenkových jídlech v pohodlí domova
Bulharská kuchyně se vyznačuje velkou spotřebou zeleniny, ze které se připravuje základ téměř každého slaného pokrmu. Také se zde hojně konzumují luštěniny, skopové a vepřové maso nebo mléčné výrobky.
Bulharsko je krásnou zemí plnou kulturních památek, ale i krásné přírody. Jinak tomu však není ani v případě zdejší tradiční kuchyně, ve které se mísí prvky z okolních zemí. Co se vaří v Bulharsku a co rozhodně ochutnat? Poradíme vám.
Mohlo by vás zajímat
Co se vaří v Bulharsku
Pokud máte rádi zeleninová, masová a luštěninová jídla, je pro vás bulharská kuchyně skvělou volbou. Často se můžete setkat také s těmito surovinami zkombinovanými v jednom pokrmu. Bulhaři umí lehká i sytá jídla, přesvědčte se.
- Slaný koláč z filo těsta, plněný směsí balkánského sýra s jogurtem a vejci, se nazývá banica a Bulhaři na ni nedají dopustit. Jí se se saláty i samostatně.
- Tak jako u nás, i v Bulharsku se pokrmy liší podle místa, na kterém zrovna jste. Jinak to není ani s musakou - masem zapečeným s bramborami a zeleninou.
- Pokud by vám někdy byla nabídnuta princezna, jednoznačně souhlaste. Bohužel nezískáte ruku sličné panny, ale bulharská princezna také není vůbec k zahození. Jedná se o topinku s masovou směsí a rozpuštěným sýrem na povrchu.
- Máte rádi zeleninový salát šopák? Pak jistě víte, že pochází z Bulharska. Bulhaři opravdu milují zeleninové saláty, ale také mléčné výrobky včetně sýrů, které zde ve velkém vyrábí. Bulharsko má mimo jiné i vlastní jedinečné mléčné kultury.
- V letních vedrech rozhodně nelze opomenout tarator, což je studená polévka připravená ze salátových okurek, jogurtu, česneku, kopru a koření.
- Slanou chuťovkou jsou pak milinki, slané buchty z kynutého těsta, které se plní typicky sýrem sirene, případně je sýr obsažen přímo v jejich těstě.
- Ljutenica je výborná zeleninová směs, která se hodí jako nátěrka na pečivo, ale také pod maso nebo namísto kečupu k pokrmům. Pozor, způsobuje závislost!
- Milujete langoše? Pak musíte ochutnat bulharské mekitsy - placky podobné langošům, které se připravují zpravidla nasladko s jogurtem a medem.
- Kjuftety se podobají našemu čevapčiči, kdy se šišky ochucené masové směsi smaží nebo se pečou společně se zeleninou v troubě - opravdová delikatesa!
- Pohoštění v podobě tradičního slaného koláče tutmaniku se neodmítá. Koláč je plněný ovčím nebo kravským sýrem a podává se k různým pokrmům.
Ať už si vyberete jakékoliv jídlo, určitě si pochutnáte. A pokud máte rádi jehněčí maso stejně jako většina Bulharů, jistě oceníte recept na jehněčí hřbet po bulharsku, při jehož konzumaci se budou všichni strávníci olizovat až za ušima. Dobrou chuť!
Komentáře