Kjuflety - Bulharsko

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Doba přípravy: 3/4 - 1 hod. včetně pečení. 4 - 5 porcí Mleté maso 21 názorů

Suroviny

500 g vepřového masa
3 syrové brambory
1 vejce
1 žemle
trochu mléka na namočení žemle
sůl
pepř
svazek zelené petrželky
asi 250 g rajčat
1 cibule
trochu oleje pod cibuli
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso umeleme nebo necháme umlít u řezníka, namočíme housku v mléce a nastrouháme brambory (na hrubém struhadle). Umleté maso, nastrouhané brambory a trochu vymačkanou nasáklou housku dáme do mísy, přidáme vajíčko, dobře osolíme, opepříme a propracujeme. Nakrájíme cibuli, zpěníme jí na oleji, nejlépe přímo v pekáčku. Z masové fáše tvoříme šištičky, obalujeme je v usekané zelené petrželi. Pokud se masová hmota lepí na ruce, namáčíme si je ve vodě. V původním receptu se doporučuje namáčet ruce v bílém víně, ale voda stačí (a víno je snad lepší vypít?).

  2. Šištičky urovnáme do pekáčku na zpěněnou cibuli, poklademe kolečky rajčat, pečeme při 180º C. Dobu pečení neudávám, nestopuji si to, ale to každá hospodyňka už pozná, když je hotovo. Odhadem asi půl hodiny.

  3. Během pečení kontrolujeme a je-li to zapotřebí, trochu podlijeme, zpočátku se to peče ve vlastní šťávě. Bulhaři kjufletu dělají nejen z vepřového, ale hlavně ze skopového masa, ale nám asi bude bližší to vepřové. Podáváme s bramborem nebo i s chlebem.

Poznámka

Zdroj: Novinový výstřižek - 60. léta – upraveno.

Recept je na internetu v několika jiných kuchařkách, ale tady jsem ho nenašla, tak vkládám, protože receptů z mletého vepřového není nikdy dost.

Do masa je prý v Bulharsku zvykem dávat drobně pokrájenou cibuli a přidat nějaké bulharské koření, např. čubricu nebo římský kmín (známý i pod názvem kimion či kumin) - Tuto zajímavou informaci přidávám na základě komentáře od bofinka, které tímto děkuji.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Kjuflety - Bulharsko

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    bofinka, Eja57, JanaDorazinová: děvčata, tak jsem to připsala do poznámky pod receptem, aby si případné zájemkyně a zájemci o recept mohli dochutit kuflety - kjuftety podle své chuti. S kořením čubrica bude jídlo zcela určitě pikantnější. Zdravím vás všechny. :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    bofinka: Je poznat, že máš znalosti o bulharské kuchyni, buď tam žiješ, nebo tam máš příbuzné, no prostě že k bulharské gastronomii máš blízko. Ale víš, já můžu čerpat jen z místních zdrojů. A tak jsem pročetla teď večer celou řadu receptů, no a v češtině s jednou vyjímkou (kjuftěty) jsem našla recepty jen na KJUFLETY. Považuji to tedy za český výraz pro bulharské KJUFTETY. To je časté, že si nějaký jazyk udělá svůj název pro nějaký zahraniční pokrm. Víc mne ale zarazila tvoje poznámka, že tam nepatří ty brambory. Já jsem fakt pročetla celou řadu receptů (jeden i slovenský) a ty syrové strouhané brambory tam jsou všude, ve všech receptech. No a cibule - v tomto mém receptu se dává pod masové šištičky (to se snažím vyhnout názvu kjuflety nebo kjuftety:-D), v jiných se osmahnutá dává na maso a v jiných se pokrájená vmíchává do masa. :-). No co s tím? Já bych to dnes asi udělala tak, aby se "vlk nažral a koza zůstala celá" a dala bych cibuli do masa i pod maso, cibule není nikdy dost.:-D Abych pravdu řekla, bylo mi samotné divné, že se do masa nedává posekaná cibule, ale nikdy mně nenapadlo jí tam zkusit dát.:-O Ale nejvíc vděčná jsem za ty poznámky o koření.:-K Napíšu to zítra do poznámky k receptu a o té cibuli taky. Dík za ochotu podělit se s námi o své zkušenosti!:-D:-K Zdravím a přeji hezký den.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Eja57: mi tam taky moc chutnalo, ale jak píšeš, je třeba vědět, kam jít. Když jsem v tom vedru viděla na stolech tatarky a majonézy v platech, měla jsem dost. Ale našli jsme tam hospůdku s českým kuchařem. To byla jiná ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    bofinka: :-K:yes: děkuji, já jsem věděla, že se tady někdo fundovaný najde...
    Bulharská kuchyně nemá úplně dobrou pověst, ale mi tam vždycky moc chutnalo - jen to chce chodit tam, kam chodí domorodci:-8

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Eja57: Presne tak, v bulharstine jsou to кюфтета, tkz. s T - kjuftety
    Mezi tradiční masové bulharské speciality patří bulharská „kebapčeta“ a bulharské „kjuftety“.
    Kebapčeta jsou masové válečky, které se opékají na grilu. Pripravuji se ze směsi masa
    skopového, vepřového nebo hovězího. Z těchto uvedených směsí masa se vyrábějí i
    kjuftety, což jsou v podstatě masové placky, které se podobají karbanátkům a opékají se
    taktéž na grilu.
    Opekaji se tedy i na panvi - na oleji, pak se vkladaji do rajcatove omacky. V tomto receptu chybi zasadni vec a to je cibule, ktera se pridava do mleteho masa a naopak mi tam nejak "nepatri" strouhane brambory, osobne jsem se nikdy nesetkala. To ovsem neznamena, ze tam nebudou dobre. Do masa se dava tez ruzne koreni, jako rimsky kmin (kimion), cubrica, cerny pepr.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    MamlajdaD: :-K Jsem ráda, že to nebereš, že jsem protivná...:yes:
    Sama jsem zvědavá jestli to někdo fundovaný upřesní - Bulhaři tam mají stopro buď L nebo T... tipuji to T, ale ...
    :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja 57: Dík za zajímavý komentář:-). Nikdy jsem bohužel nebyla v Bulharsku. :-( A posoudit, který název je správný nedokážu. Ale všimla jsem si, že na netu u různých receptů je to psáno většinou jako KjufLety, ale setkala jsem se tam i s názvem KjufTĚty. To vlastně jen jedenkrát. Bylo to na: https://recepty.vareni.cz/bulharska-kjufteta/ a jsou u toho dva zajímavé komentíky, které tento recept tedy nechválí, ale podstatné je, že jeden z komentů psala rodilá Bulharka, a ta i ta druhá přispěvatelka používají slovo kufteta s T uprostřed (a bez háčku nad E). Takže je to název správný :-? nebo možná jsou správné oba názvy a jde jen o obměnu názvu v určité oblasti (krajový název):-D;-).;-):-8:-D Fakt nevím, ale tyto další recepty jsem navšívila jen jako zajímavost včera, tedy až tři dny po vložení receptu. Já jsem napsala název podle zdroje, odkud jsem čerpala a ani mne nenapadlo, že by to mohlo být jinak. Prostě jak jsem "koupila", tak "prodávám".;-):-8:-D No třeba se nám někdo fundovaný ozve a řekne nám, jak to vlastně je.;-):-D Zdravím a přeji hezký den :-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Recept pěkný, fotka s odpuštěním " k sežrání":yes:

    Ale od začátku mi tam nesedí to L...kufLety....na českých webech o jídle je to tak půl napůl - kufLety x kufTety....ale když jsem vyrazila za hranice i na nějaké bulharské stránky:-D tak kufTety... jako kofTa...
    Nechci vůbec prudit, ale zajímá mě to - jsou to stejná jídla? asi určitě ano... je tu na TOPkách někdo, kdo se v bulharské kuchyni vyzná? Byla jsem v Bulharsku asi 8x, ale už je to dlouho ale to L mi prostě trhá uši...

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Jana Dorazinová: Dík za povzbuzení!!!:-D:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    MamlajdaD: Je mi ctí :-). Taky jsem se učila s foťákem a vkládáním fotek.. Chudáci moje děti tehdy :-D

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Jana Dorazinová: :-D:-D:-D Mám velkou radost z toho, že ti to chutnalo i té fotografie!!!<3Ta je moc pěkná, díky!!:-K. Ty úpravy určitě byly přínosné, já to často taky dělám, že si nějaký recept trochu upravím. Fotit můžu jen mobilem, ale nevím, jak to vložit. Musím počkat, až někdy přijede ke mně vnučka a ukáže mi to. Některá jídla mám nafocená, tak je pak dodatečně přidám k receptům. (Ale u tohoto receptu jsem se tajně v duchu modlila, abys sem ten obrázek dala:-8;-) Takže ještě jednou dík, jak za vyzkoušení, tak za tu pěknou fotku!<3:-D:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    MamlajdaD: Musím říct, že mi to moc chutnalo. Zase jsem to udělala tak trochu po svém. Bulharská kuchyně je moje oblíbená a spojuji si ji s něčím pikantním. Přidala jsem proto trochu sladké čili omáčky, asi tak lžíci. Pak pár kapek sojovky a do masa jsem dala sušený česnek. Velmi jemná chuť mletého masa mi jakoby připomínala, ale vzdáleně jitrnici :-D. Takže přidávám foto a moc děkuji za skvělý recept. Byla by škoda, kdyby byl bez fotografie. Je známo, že recepty bez fota moc netáhnou ;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Jana Dorazinová: Jsi šikovná, určitě se ti povedou! :-D:yes: Přeju, aby hlavně chutnaly! ;-) :-D Dobrou chuť! :-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    MamlajdaD: dík za důvěru<3 už je to v troubě, snad snad to bude držet pokupě :-D

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Určitě nejseš žádné béčko, patříš na přední místo mezi topkovou elitu :-D;-) a máš fakt prima recepty, pár jsem jich dělala už i dřív, než jsem se sem do topek přihlásila. A "množstevní" problémy při vaření mám taky, už jsem sama několik let, tak to znám. Ale když ony některé věci nejdou v úplně malém množství uvařit, to by pak taky třeba nebylo k jídlu, třeba guláš nebo svíčková. A někdy moc malé množství zase lze uvařit, ale člověk toho chce mít trochu víc, např. dobrý řízeček? :-D:-D:-D Není to legrace? Však my si poradíme, že?:-D;-) Tak máš na vybranou z více receptů, můžeš improvizovat, třeba se ti bude zdát některý z těch receptů vhodnější. .:-) Děkuji, zdravím a přeji hezký den! :-8 :-K

    Odpovědět

1 2

Zapomněl/a jsem heslo