Vepřovou plec lze připravit snad na sto způsobů. Nechte se námi inspirovat
Vepřová plec je ideální na guláše, pečení, do sekané i vývarů. V kuchyni se s ní dobře pracuje, protože je chuťově výrazná a snadno přijímá koření i marinády. Hodí se jak do pomalého hrnce, tak i na pánev nebo do trouby.
Vepřová plec patří mezi nejvíce univerzální části vepřového masa. Díky vyššímu obsahu tuku a jemnému mramorování se toto maso výborně hodí k pečení, dušení i mletí. Maso z plece je šťavnaté, chutné a zůstává měkké i po tepelné úpravě. Můžete z něj připravit jak tradiční české pokrmy, tak i moderní variace s asijským nebo středomořským nádechem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co připravit z vepřové plece
Ať už plánujete víkendový oběd, rychlou večeři nebo jídlo do zásoby, vepřová plec vám nabídne bohaté možnosti.
- Šťavnatá plec je jako stvořená pro guláš. Díky tuku má maso bohatou a silnou chuť. Guláš můžete připravit klasický na cibuli nebo oblíbený segedínský s kysaným zelím. Ke guláši uvařte houskové knedlíky nebo jej podávejte s čerstvým chlebem.
-
Pomalu pečená plec s česnekem, cibulí a kmínem patří mezi tradiční české nedělní obědy. Maso se peče dozlatova, až se téměř rozpadá, a chutná skvěle s bramborovým knedlíkem a zelím.
-
Nakrájené kousky plece upečené dozlatova v troubě, často s cibulí a česnekem, patří k oblíbeným jídlům, která nevyžadují složité přípravy. Vrabci jsou nejlepší se špenátem nebo zelím a s bramborovým či houskovým knedlíkem.
-
Mleté maso z plece má ideální poměr masa a tuku, díky čemuž se hodí na domácí sekanou nebo karbanátky. Stačí přidat cibuli, česnek, majoránku a vejce a výsledek je vždy vláčný a plný chuti.
-
Pro změnu vyzkoušejte na kostky pokrájenou plec dušenou v sójové omáčce se zázvorem a chilli. Pokrm inspirovaný asijskou kuchyní podávejte s rýží nebo nudlemi. Díky dlouhému dušení se bude maso rozpadat a omáčka získá intenzivní chuť.
-
Vepřovou plec také snadno zavaříte do masových konzerv, lze z ní udělat vepřovka i domácí šunka.
Komentáře