Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kobliha je pečivo z kynutého těsta, které se připravuje smažením v tuku a plní marmeládou či čokoládou. Můžeme si je usmažit během celého roku, ale tradičně se připravují především během období masopustu, kdy slouží jako oblíbená výslužka pro koledníky.

Bez masopustních koblih si tento svátek dokázal představit jen málokdo. Koblihy se dříve nejčastěji smažily na sádle a i tato úprava má několik zásad, abychom získaly báječně nadýchané koblihy. Typickou náplní se stala domácí marmeláda z ovoce.

Rady a tipy pro správné smažení koblih

Správně připravená kobliha je velká dobrota. Ne vždy se nám ale koblihy povedou -  připravujeme je totiž pouze občas, protože jsou dost tučné, a do příště snadno zapomeneme některá důležitá pravidla:

  1. Je těsto málo nakynuté? - Nedokynuté koblihy jsou těžké a klesají ke dnu, potápějí se do oleje, špatně se smaží a jsou nepříjemně mastné. Těsto je vždy nutné nechat správně nakynout.
  2. Je tuk příliš rozpálený? - Rozpálený tuk způsobí, že se na povrchu připálí a uvnitř zůstanou syrové, teplota by u smažení neměla překročit 175 °C.
  3. Je tuk zatím málo rozpálený? - Před smažením se olej nebo sádlo musí dostatečně rozehřát, jinak těsto nasaje až moc tuku. 
  4. Koblihy jsou sražené? -  Měli bychom se vyhnout propichování koblih vidličkou, jinak se těsto srazí a klesne ke dnu.

Připravte si tyto báječné a nadýchané koblihy podle videoreceptu, se kterým to bude hračka. Jaké dobroty připravujete u vás doma pro rodinu v období masopustu? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více