Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citróny patří mezi citrusové plody spolu s limetkami, pomeranči, grepy, mandarinkami a pomely. Jsou oblíbené pro svou svěží sladkokyselou chuť, šťavnatou dužinu a vysoký obsah vitamínů, minerálů a vlákniny.

Citróny jsou plody s jasně žlutou kůrou, bělavě žlutou dužinou a bílými semeny. Mezi kůrou a dužinou je vatovitá slupka, která má hořkou chuť a proto se většinou odstraňuje. Citrónová chuť osvěží každý letní moučník, dezert, krém i nápoj.

Citrónové moučníky

Do různých druhů těst a piškotů využijeme strouhanou citrónovou kůru, která každý moučník báječně dochutí. Citrónovou šťávu využijeme v krémech, polevách a želatinových přelivech. Kolečky citrónů ozdobíme moučníky, dorty i řezy - jasně žlutá barva se zelenými lístky meduňky nabuzuje pocit svěžesti, mládí a štěstí.

Citrónové dezerty

Žluté citrónové dezerty připomínají letní sluníčko. Při přípravě lehkých a svěžích dobrot sáhneme jako první po citrusech nebo po citrónovém krému lemon curd. Vykouzlíme s nimi nadýchané pěny, jemné krémy, svěží zmrzliny a sorbety. Krémy vrstvíme do pohárů, zdobíme je šlehačkou a tenoučkými plátky citrónu.

Citrónové nápoje

V létě využijeme některé druhy ovoce, které nás svou sladkokyselou chutí osvěží a dodají energii a potřebné vitamíny. Citróny jsou sice kyselé, ale spolu s cukrem a sirupy dokáží vyčarovat výborný nápoj i z obyčejné vody, minerálky nebo čaje. Citróny jsou součástí limonád, alkoholických nápojů a míchaných koktejlů.

Citrónové dobroty

Citrónová kůra nebo šťáva příjemně ovoní těsto na cukroví, sušenky a cookies, dochutí náplně do pralinek, tvaroh do koláčů, nepečené dorty, cheesecaky. Z citrónů můžeme připravit marmeládu nebo džem, kterými plníme křehké francouzské a americké koláče. Citrónová poleva ochutí zákusky a řezy.

Krém lemon curd

Pokud vás upoutala zmínka o lemon curd, vyzkoušejte si jeho přípravu. Svěží krém využijete do těst, polev, krémů, limonád, horkých nápojů, zmrzlin a sorbetů.

Sladké drobečky

Kandovaná citrónová kůra se hodí do sladkých babet, bábovek, chlebíčků a řezů. Sušená kolečka citrónů provoní celý byt stejně, jako květinové potpourri, jsou vonnou dekorací do každé místnosti. Strouhanou citrónovou kůru smícháme s krupicovým cukrem a uchováme ji v lednici. Použijeme ji do těsta nebo jako posypku na sladké poháry.

Komentáře

Další tipy a triky