Dort z citronové pěny (mousse)

Miquel Kuchař: Miquel

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Nepečené a mražené 27 názorů

Suroviny

Piškot:
3 vejce
55 g cukru
40 g hladké mouky
25 g maizeny (kukuřičný škrob)
Mousse:
500 ml smetany
115 g moučkového cukru
85 g citronové šťávy
kůra z jednoho citronu
4 plátky želatiny
4 bílky
špetka soli
Na dohotovení:
citronová želatina
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Piškot: Oddělíme žloutky od bílků.

  2. Žloutky vyšleháme s cukrem.

  3. Ušleháme sníh z bílků.

  4. Mouku prosejeme s maizenou.

  5. Opatrně smícháme žloutky se sněhem, přidáme směs mouky a maizeny a jemnými pohyby ze shora dolů vše dobře promícháme.

  6. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem a pečeme při 200°C, cca 5 minut.

  7. Ještě vlažný plát stáhneme z papíru.

  8. Mousse: Necháme nabobnat želatinu ve studené vodě.

  9. Z bílků se špetkou soli vyšleháme sníh, když jsou bílky z poloviny ušlehané, přidáme polovinu cukru a došleháme do tuha. Odložíme stranou.

  10. V kastrůlku zahřejeme citronovou šťávu.

  11. Sundáme z ohně.

  12. Z hydratované želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a za stálého míchání vkládáme do citronové šťávy jeden plátek želatiny po druhém.

  13. Necháme chladnout.

  14. Ostrouháme kůru z jednoho citronu.

  15. Vyšleháme smetanu do tuha, společně se zbývající polovinou moučkového cukru a citronovou kůrou.

  16. Přidáme sníh z bílků, a velmi opatrně, aby nám objem nespadl, jemnými pohyby ze shora dolů vše dobře smícháme.

  17. Potom přidáme pozvolna rozpuštěnou želatinu v citronové šťávě a opět opatrně, s citem dobře promícháme.

  18. Mousse nalijeme do formy, do které jsme předem na dno položili podle tvaru formy upravený piškot.

  19. Povrch uhladíme a dáme do lednice ztuhnout.

  20. Po ztuhnutí dáme na vrch želatinu, nejlépe s citronovou příchutí, kterou si připravíme podle návodu na obalu. Zdobíme podle fantazie.

Poznámka

*Místo piškotu můžeme dát na dno "tradiční" rozdrcené sušenky s rozpuštěným máslem nebo vlastní odzkoušený piškot.

*Použijeme šťávu z vymačkaných citronů, ne chemické náhražky.

*Pokud je možno, použijeme kůru z citronu, který nebyl chemicky ošetřen.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 202 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dort z citronové pěny (mousse)

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Krizanova Anna: 4 plátky želatiny váží 7 nebo 8 gramů, záleží na výrobci. S rostlinou šlehačkou nemám zkušenosti, v tom ti neporadím.

    Odpovědět

  • Krizanova Anna Krizanova Anna(neregistrovaná)

    Ak dovolis spytam sa ci sa nemôze pouzit rastlinna slahacka a este by som chcela vediet,kolko by som mala dat granulovanej zelatiny miesto platkovej,mam kupene cele vedro ,dakujem.:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Tento dort jsem objevila zcela náhodou, pomyslný klobouček smekám a 20. bod přidávám, je za co :yes::-p:-K

    Odpovědět

  • Jackie79 Jackie79

    Nezdají se obyčejné, máte talent :-).. závidím :-D

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Jackie79: Děkuji velice za pochvalu :-K Ne, nejsem cukrář, ty moje dorty jsou jen takové obyčejné.

    Odpovědět

  • Jackie79 Jackie79

    Ty vaše dorty jsou! Jste cukrář?

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Marie: :-? a kde vidíte nějakou zmínku o želé :-?

    Odpovědět

  • Marie Marie(neregistrovaný)

    želatina a želé je velký rozdíl!!!!!!POZOR

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Dana61: Jeden z mých nejoblíbenějších ;-)

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    úžasný zákusek:yes::-D ten musí být:-p

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    To je nádhera :yes::yes::-K:-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Michaela: Díky:-8 Může se dělat za syrova ,ale i ve vodní lázni ;-)

    Odpovědět

  • Michaela Michaela(neregistrovaná)

    ste moc sikovny chtela jsem se zeptat bylky davate syrove a nebo je slehate nad parou dekuji za odpoved:yes::-)

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    evík: Jestli neseženeš citronovou želatinu, mohla by jsi udělat želatinu z rozpustného citronového nápoje Tang nebo Vitacit. T.j. udělat nápoj podle návodu na sáčku a podle potřeby přidat neutrální(bez příchuti)želatinu.

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    evik: Jak je uvedeno v poznámce, ve Španělsku. Nikdy jsem si nevšiml jestli se dá koupit i v Čechách želatina s citronovou příchutí:-?

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: citronový dort co je maizena co je maizena citronova zelatina pena na dort citronová dorta dort s citronovou penou recepty z citronů citronový cukr s citronovou kůrou citronova mousse recept na citronový dort citronová dort dort s citronovou přichuti mousse dort pěna na dorty tang rozpustný nápoj citronové dorty recepty z citronem piškotový citronový dort jak udelat penu na dort

Zapomněl/a jsem heslo