Džusy jsou oblíbeným nápojem nejen dětí. Skvělé jsou ty domácí, inspirujeme vás?
Když se řekne džus, většinou nás napadne džus z citrusových plodů, protože ty jsou asi nejběžnější. Vynikající džusy ale můžeme vyrobit z každého ovoce, dokonce i ze zeleniny. Přitom to není nijak složité.
V džusech přijímáme významné množství vitamínů, hlavně vitamínu C, který ovoce i zelenina obsahují. Zbavit ovoce šťávy půjde nejlépe v lisu nebo odšťavňovači. Získanou šťávu přisladíme, případně přikyselíme citrónovou šťávou či přímo kyselinou citrónovou (zabrání nehezkému zhnědnutí u šťávy z choulostivých druhů ovoce), a zředíme vodou. Džusy bývají běžnou součástí míchaných nápojů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Džusy z drobného ovoce
Od prvních dozrávajících jahod až po podzimní ostružiny - džusy můžeme vyrábět celou letní sezónu. Drobné ovoce plné šťávy vylisujeme, šťávu zředíme vodou a přisladíme. Výlisky můžeme usušit a použít na ovocný čaj.
Džusy z citrusů
Jsou cenově výhodné pro toho, kdo si pěstuje citrusy sám. I v akcích obchodů lze výhodně zakoupit tyto plody a z nich lisovat šťávu. Použijeme k tomu lis na citrusy, které lze koupit od jednoduchých ručních až po elektrické, na kterých to jde opravdu rychle. Pro výraznější citrusovou chuť použijeme citrusy i s kůrou a pak je rozmixujeme. V tomto případě je nezbytné používat ovoce bio kvality s chemicky neošetřenou kůrou.
Džusy z peckovin
Šťavnaté třešně, višně nebo švestky jsou také cenným zdrojem pro chutný džus. Šikovné hospodyňky vyrábějí domácí džusy z každého ovoce, které jim dozrává na zahradě. Nechme se inspirovat. Výborný džus plný vitamínů vyrobíme i z rakytníku.
Zeleninové džusy
Zvláště pro děti a seniory, kteří odmítají zeleninu, jsou zeleninové džusy vítaným způsobem, jak ji zkonzumují s chutí a vlastně nevědomky. Z mrkve, rajských jablíček, cukety nebo dýně snadno vyrobíme nápoj příjemné barvy i chuti.
Jak uchovat džusy
Vyrobený džus obvykle vydrží v chladničce jen několik dní, pak už je nutná konzervace. Můžeme ho zmrazit, ale nejlepší způsob je šetrná sterilace nápoje, při které zůstane většina vitamínů zachována. Sterilujeme 20–30 minut při 85 °C ve sklenicích nebo lahvích podle možností.
Kromě džusů můžeme vyrábět také ovocné sirupy, jako například rybízový sirup z našeho videoreceptu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře